Dragon

Dragon. Κλασικό, όμορφο, διαχρονικό, δύσκολο. Όπως καθετί που χαρακτηρίζεται από τα προηγούμενα, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ακριβό! Λόγω του κόστους του, σταμάτησε να είναι ολυμπιακή κατηγορία. Πλέον, αποτελεί ένα ακόμα status symbol και η συμμετοχή μιας ομάδας στο παγκόσμιο circuit του dragon, προσδίδει αίγλη στον ιδιοκτήτη του. Ιδιοκτήτες dragon συνήθως είναι ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, όλοι λάτρεις του κλασικού. Επίσης μαφιόζοι που ελπίζουν να πάρουν λίγο από το όνομα και την αίγλη της κλάσης αλλά και να αναμειχτούν με τον περίγυρο των επιφανών ονομάτων που συμμετέχουν στις διεθνείς διοργανώσεις και να ταυτιστούν με αυτά που τους λείπουν και που δεν μπορούν να αγοράσουν…  Το επίπεδο στους αγώνες φυσικά παραμένει ιδιαίτερα υψηλό όπως ήταν αναμενόμενο σε μία κατηγορία που υπάρχει έντονη ενασχόληση από επαγγελματίες.

Στην Ελλάδα, το dragon έχει μακρά παράδοση με τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο να προσφέρει στην ελληνική ιστιοπλοΐα ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Έκτοτε, επιφανή ονόματα του χώρου, όπως ο Γιάννης Κωστόπουλος ασχολήθηκαν με την κατηγορία. Σε μία χώρα όμως που η γραμμή ήταν: Οptimist και μετά μόνο ολυμπιακές κατηγορίες, «μήπως και…» δύσκολα θα επιβίωνε μια τέτοια κατηγορία. Έτσι πέρασε σε ένα μεγάλο διάστημα λήθης μέχρι πρόσφατα.

Σήμερα υπάρχουν και πάλι μερικά ενεργά πληρώματα καθώς και αγώνες και Πανελλήνιο κύπελλο. Επίσης, υπάρχουν ολοκαίνουρια σκάφη τα οποία προπονούνται τακτικά. Ίσως να είναι μια ένδειξη ότι αλλάζει το κλίμα και ότι ο κόσμος χρειάζεται να απολαμβάνει την θάλασσα και την ιστιοπλοΐα χωρίς τα «πρέπει» των ολυμπιακών κατηγοριών. Επίσης, ότι κάποιοι επιτέλους εκτίμησαν το όμορφο και κλασικό και το στηρίζουν. Σε κάποιους προφανώς αρέσει η πρόκληση του αγώνα με το μάλλον πιο τεχνικό και δύσκολο σκάφος που υπάρχει σε συνδυασμό με ένα υψηλότατο παγκόσμιο επίπεδο στους αγώνες.

Αυτό που μένει να δούμε είναι το αν θα υπάρχει συνέχεια με συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες. Αν θα βρεθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες να στηρίξουν αυτή την αναβίωση αλλά και χορηγοί να βοηθήσουν την προσπάθεια. Από πλευράς ομίλων, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος δείχνει ότι υποστηρίζει ενεργά την προσπάθεια αυτή με φιλοξενία των σκαφών αλλά και με την διοργάνωση αγώνων.

Πανέμορφα σκάφη με πανέμορφη ιστορία. Μακάρι και με μέλλον στην χώρα μας!

Απάντηση