Πως θα τρέξουμε σήμερα;

Μόνιμη ερώτηση πριν από την εκκίνηση σε πολλά σκάφη… που τελευταία στιγμή κάποιος ήπιε λίγο παραπάνω και δεν ξύπνησε ποτέ για να έρθει. Κάπου εκεί γίνεται το πρώτο λάθος: «Για να μην χάσουμε τον αγώνα, θα κάτσω εγώ στην θέση του.» Τότε ξεκινά ένα ντόμινο από λάθη, του οποίου τα πρώτα πλακάκια που πέφτουν αφορούν ένα κακό αποτέλεσμα ή μια χαλασμένη διάθεση. Τα τελευταία πλακάκια που θα πέσουν αφορούν τραυματισμούς ή και έναν καλό λογαριασμό από ζημίες για το σκάφος.

Τα σκάφη δεν ταξιδεύουν μόνα τους. Ούτε με 2-3 «γνώστες». Αυτό που πάντα σώζει την ημέρα είναι η «ομάδα». Αν δεν έχουμε κάποιον προπονημένο αναπληρωματικό, η σωστή αντιμετώπιση, στην περίπτωση απουσίας  κάποιου, είναι  να λειτουργήσουμε και πάλι σαν ομάδα και συνειδητά να μην συμμετέχουμε στον αγώνα. Αυτό δεν θα σώσει μόνο την διάθεσή μας ή κάποια ζημιά. Θα φτιάξει την στάση όλου του πληρώματος προς το σκάφος και την ομάδα. Θα μας κάνει όλους πιο συνεπείς και ταυτόχρονα θα περιθωριοποιήσει όσους δεν αντιλαμβάνονται την ομαδική επένδυση σε κόπο, χρόνο και χρήμα των υπολοίπων ώστε να υπάρχει σκάφος και ομάδα για να αγωνίζονται. Εκείνη την ημέρα μπορούμε να την περάσουμε κάνοντας δουλειές στο σκάφος, συζητώντας κανονισμούς ή απλά πίνοντας έναν καφέ όλοι μαζί. Θα περάσουμε ευχάριστα, θα έρθουμε πιο κοντά και σίγουρα δεν θα χαλάσουμε την διάθεσή μας αλλά και των αγώνα των άλλων ομάδων που πιθανότατα από μια κακή μανούβρα η επιλογή θα τους ενοχλήσουμε. Των ομάδων που θέλουν αντίστοιχα ή και καλύτερα προετοιμασμένες ομάδες ώστε να ευχαριστηθούν τον αγώνα τους, αλλά και μέσα από τον συναγωνισμό και οι ίδιες να ανέβουν ακόμα περισσότερο.

Τα συστήματα καταμέτρησης είναι πλέον πολύ επιστημονικά και κάνουν καλή δουλειά. Βλέπει κανείς αγώνες 4 και 5 ωρών και στους διορθωμένους οι διαφορές μεταξύ των θέσεων να είναι μερικά δευτερόλεπτα. Και εκεί κανείς ξεκινά και ψάχνει που μπορεί να έχασε 10 ή 20 δευτερόλεπτά μέσα στον αγώνα του. Και πάντα βρίσκει και πολλά παραπάνω από ένα κακό τακ, ένα παίξιμο του μπαλονιού, κάποια στιγμή που είχαμε αφαιρεθεί στα όρτσα και το όργανο έγραφε για λίγο 2-3 δέκατα κάτω .Η συγκέντρωση και η προπόνηση θα μας κάνει να τρέχουμε καλύτερες κούρσες.  Όταν όμως στους περισσότερους αγώνες υπάρχουν σκάφη που περνούν την γραμμή της εκκίνησης 2 και 3 λεπτά μετά, αυτός ο χρόνος δεν μαζεύεται ποτέ. Φυσικά, τα σκάφη αυτά δεν προσφέρουν συναγωνισμό σε κανέναν. Είναι σαν να μην τρέχουν. Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι θεμιτός αλλά γίνεται με άλλον τρόπο. Όχι μέσα από τον αγώνα κάποιου ομίλου.  Όταν αποφασίζουμε να πάμε στην γραμματεία ενός ομίλου και να δηλώσουμε συμμετοχή σε αγώνα, πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτόν και να τον τρέξουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Μόνο έτσι θα ευχαριστηθούμε το άθλημα που κάνουμε και θα περάσουμε καλά. Μόνο έτσι θα νιώθουμε γεμάτοι δένοντας ξανά στο λιμάνι. Μόνο έτσι, θα κάνουμε «αθλητισμό». Και αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού είναι η προετοιμασία και η προπόνηση.

Στα πλαίσια λοιπόν της προπόνησης, και για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, πρέπει να έχουμε συγκεκριμένους ανθρώπους σε συγκεκριμένες θέσεις. Σε υψηλό επίπεδο μπορούμε να δοκιμάζουμε και «ρολόι» προπόνηση σε 1-2 προπονήσεις απλά για να μπορέσει ο ένας να νιώσει τον «πόνο» του άλλου. Αυτό θα το κάνουμε όμως μόνο όταν είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και έχουμε λύσει τα όποια θέματα υπάρχουν. Ποιες όμως είναι οι θέσεις στις οποίες πρέπει να προπονηθεί κανείς για την σεζόν?

Afterguard:

  • Κυβερνήτης – τιμονιέρος:
Ρόλος Τελική ευθύνη για την ασφάλεια και την απόδοση του σκάφους, καθώς και το δημόσιο πρόσωπο της ομάδας έξω από το νερό.

Συχνά, είναι και ο τιμονιέρος του σκάφους οπότε έχει την ευθύνη να ταξιδεύει το σκάφος συνέχεια στα εκάστοτε targets. Για να το κάνει αυτό, δεν θα πρέπει να ασχολείται με τίποτε άλλο. Για την τακτική θα πρέπει να παίρνει πληροφορίες από τον Navigator και τον Tactician και έχοντας τους εμπιστοσύνη , απλά να εκτελεί. Με δεδομένο ότι κρατάει το τιμόνι, έχει και το τελικό πρόσταγμα για το αν θα γίνει κάποια μανούβρα, και το τι μανούβρα θα γίνει.

Χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει Πρέπει να είναι ηγετική φυσιογνωμία που κινητοποιεί το πλήρωμα και το κάνει να αποδίδει καλύτερα παραμένοντας ήρεμος κάτω από πίεση. Πρέπει να μπορεί να συγκεντρώνεται και να κρατά σταθερή ψυχολογία είτε το σκάφος πάει καλά είτε όχι.
Σωματότυπος Όντας ένας άνθρωπος στην πρύμνη του σκάφους, θεωρητικά πρέπει να είναι ελαφρύς. Επίσης, η θέση του τιμονιέρου χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση ώστε να μην υπάρχει κόπωση μετά από πολλές ώρες ταξίδεμα.

 

  • Navigator:
Ρόλος Υπεύθυνος για τα ηλεκτρονικά του σκάφους ώστε αυτά να δίνουν σωστές πληροφορίες στους trimmer, καθώς και στο afterguard. Στον αγώνα, είναι αυτός που πρέπει να είναι πολύ διαβασμένος για την διαδρομή και αυτός που θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί αν το σκάφος φύγει από την πορεία του. Στην προπόνηση, είναι υπεύθυνος για να φτιάξει το σετ με τα targets που πρέπει να κυνηγάει το σκάφος στον αγώνα. Επίσης, είναι υπεύθυνος για να γνωρίζει την πρόγνωση του καιρού και άλλα μετεωρολογικά στοιχεία που αφορούν το μέρος των αγώνων τα οποία συχνά μαζεύει και μήνες πριν. Επίσης, είναι υπεύθυνος για τους χάρτες και τα εφόδια που πρέπει να έχει το σκάφος για τον αγώνα. Συνεργάζεται με τον tactician και μαζί δίνουν μια σαφή κατεύθυνση στον τιμονιέρο. Σε μεγάλους αγώνες, πολλές φορές, και αν προλαβαίνει, μπορεί να αντικαθιστά άλλα μέλη του πληρώματος σε βάρδιες.
Χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει Πρέπει να είναι πολύ οργανωτικός και να δίνει σημασία στην λεπτομέρεια. Καλό είναι να γνωρίζει από ηλεκτρονικά και υπολογιστές. Επίσης, πρέπει να είναι αρκετά «ναύτης» ώστε να καταλαβαίνει πάντα τι διαβάζει σε έναν χάρτη.
Σωματότυπος Με δεδομένο ότι δεν ακουμπά σχοινιά, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Συχνά αναγκάζεται να στριμώχνεται και να δουλεύει σε περιορισμένο χώρο ή στην πρύμνη του σκάφους οπότε το μικρό βάρος είναι πλεονέκτημα. Πολλές φορές βοηθά στο grinding.

 

  • Tactician:
Ρόλος Υπεύθυνος για την στρατηγική και την τακτική του σκάφους.  Πρέπει να χτίσει τέτοια σχέση με τον τιμονιέρο ώστε ο δεύτερος να τον ακούει με κλειστά τα μάτια και απλά να ταξιδεύει γρήγορα το σκάφος. Μαθαίνοντας το που πρέπει να πάνε από τον Navigator, επεξεργάζεται την παρούσα θέση, τις θέσεις των αντιπάλων, τις αλλαγές του καιρού και πολλά άλλα για να χαράξει την στρατηγική. Αν η εντολή που θα δώσει δεν εκτελεστεί για τον οποιοδήποτε λόγο, αναπροσαρμόζει το σενάριο αφού και η συνθήκη και οι σχετικές θέλεις των σκαφών δευτερόλεπτα μετά έχουν αλλάξει.
Χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει Πρέπει να είναι διορατικός και πολύ έμπειρος. Να μπορεί, σαν σκακιστής, να επεξεργάζεται το σενάριο πολλές κινήσεις μπροστά και να είναι πολύ έμπειρος ώστε να κρίνει αν αυτό που σκέφτεται γίνεται.
Σωματότυπος Και αυτός, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Και αυτός, όντας συχνά στην πρύμνη του σκάφους θα πρέπει να είναι ελαφρύς. Στις ανοικτές πλεύσεις φυσικά τόσο αυτός όσο και ο navigator μετακινούνται μπροστά.

 

Cockpit:

  • Main trimmer:
Ρόλος Ελέγχει την σκότα και τα συστήματα της μαΐστρας και φροντίζει να είναι συνέχεια σωστά ρυθμισμένη και με το επιθυμητό σχήμα. Μιλά ασταμάτητα με τον τιμονιέρο και μαζί φροντίζουν η ταχύτητα και η γωνία να είναι συνέχεια στα targets.
Χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει Πρέπει να μπορεί να είναι συνέχεια συγκεντρωμένος και να μην αφήνει την ταχύτητα να πέφτει ούτε δευτερόλεπτο. Όπως κάθε trimmer, πρέπει να δίνει σημασία στην λεπτομέρεια και να βρίσκει συνέχεια τι πάει στραβά και δεν νιώθει καλά ο τιμονιέρος ή γιατί η ταχύτητα και η γωνία δεν είναι αυτές που πρέπει.
Σωματότυπος Θα πρέπει να έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση και αερόβια αντοχή. Σε πολλές μανούβρες, αν και τον βοηθάει ο άνθρωπος που κάνει κατάρτι, χρειάζεται να πάρει απότομα πολλά –και δύσκολα- μέτρα σκότας.

 

  • Genoa/Spinnaker trimmer 1:
Ρόλος Ελέγχει την σκότα και τα συστήματα για τα πλωριά πανιά και φροντίζει να έχουν συνέχεια το επιθυμητό σχήμα. Συνεργάζεται με τον τιμονιέρο και τον trimmer της μαΐστρα ώστε να συνεργάζονται αρμονικά τα πανιά μεταξύ τους και να έχουμε σωστή αίσθηση στο τιμόνι. Σαν πρώτος trimmer, στα όρτσα δίνει σχήμα στην genoa και στα πρίμα δουλεύει το μπαλόνι.
Χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει Και αυτός πρέπει να μπορεί να είναι συνέχεια συγκεντρωμένος και να μην αφήνει την ταχύτητα να πέφτει ούτε δευτερόλεπτο. Πρέπει να νιώθει το σκάφος και τι είναι αυτό που χρειάζεται να γίνει κάθε στιγμή.
Σωματότυπος Θα πρέπει να έχει καλή φυσική κατάσταση. Αν και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη, χρειάζεται αντοχή σε πολλές ώρες καταπόνηση, ορθοστασία και περίεργες θέσεις εργασίας.

 

  • Genoa/Spinnaker trimmer 2:
Ρόλος Ο δεύτερος trimmer συνήθως κάνει tailing στα όρτσα και γκάι στα πρίμα. Πρέπει να νιώθει το σκάφος τι χρειάζεται και να έχει πολύ καλή εποπτική αντίληψη για το τι συμβαίνει γύρω του και το τι χρειάζεται το σκάφος. Ένα λασκάρισμα του γκάι θα βοηθήσει το μπαλόνι να γεμίσει στο πλανάρισμα ενώ αν πάρει πιο νωρίς τα μπόσικα σε μια πόντζα, απλά την κατέστρεψε…
Χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει Συγκέντρωση και ναυτοσύνη είναι απαραίτητα. Πρέπει να έχει πολύ καλή αντίληψη και να ακούει και να επεξεργάζεται πολλά ερεθίσματα από πλώρη μέχρι πρύμνη.
Σωματότυπος Και αυτός θα πρέπει να έχει καλή φυσική κατάσταση. Αν και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη, χρειάζεται αντοχή σε πολλές ώρες καταπόνηση, και περίεργες θέσεις εργασίας.

 

  • Pitman:
Ρόλος Θέση κλειδί σε κάθε μανούβρα. Ελέγχει πολλά συστήματα καθώς και τα μαντάρια. Κατά συνέπεια, στο χέρι του είναι το ποια πανιά ανεβαίνουν και ποια κατεβαίνουν.  Μπορεί να κάνει μια μανούβρα να βγει τέλεια ή να την καταστρέψει. Πρέπει να γνωρίζει που είναι τα πανιά αλλά και τα πράγματα (όπως π.χ. φακοί) κάτω στο σκάφος και να μπορεί να τα φέρει γρήγορα επάνω. Επίσης, είναι συνδετικός κρίκος μεταξύ της επιθυμίας afterguard και της εκτέλεσης στην πλώρη.
Χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει Πρέπει να έχει αντίληψη της ανάγκης, του χρόνου, των προτεραιοτήτων  αλλά και της τακτικής που προσπαθεί το σκάφος να ακολουθήσει.  Πρέπει να είναι τακτικός και ταυτόχρονα σε εγρήγορση, αφού κλείνοντας ένα φρένο την κατάλληλη στιγμή μπορεί να σώσει την ημέρα…
Σωματότυπος Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη.  Με δεδομένο ότι πολλές φορές κατά την διάρκεια κάποιας μανούβρας δεν βρίσκεται στο ρέλι, καλό είναι να είναι ελαφρύς. Επίσης, πολλές φορές χρειάζεται να κάνει έντονη εργασία όντας κρύος και γι αυτό χρειάζεται προσοχή.

 

  • Floater:
Ρόλος Μια θέση που προσφέρει ένα έξτρα χέρι βοήθειας όποτε αυτό ζητηθεί στο cockpit. Στα πρίμα βοηθάει τον δεύτερο trimmer δουλεύοντας το πόδι. Επίσης, στο μάινα του μπαλονιού, πηγαίνει κάτω και το μαζεύει μέσα. Επίσης, το πακετάρει ώστε να είναι έτοιμο για το επόμενο βίρα.
Χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει Πέρα από συγκέντρωση, πρέπει να γνωρίζει καλά την κάθε μανούβρα και να κρίνει ανά πάσα στιγμή το τι πρόκειται να ζητηθεί ώστε να βρεθεί εκεί και να βοηθήσει. Χρειάζεται να έχει καλή εποπτική αντίληψη για το τι συμβαίνει στο σκάφος ανά πάσα στιγμή και πρέπει να ξέρει καλά τις απαιτήσεις όλων των θέσεων.
Σωματότυπος Δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις από πλευράς μυϊκής δύναμης και γι αυτό σε πολλά σκάφη, την θέση αυτή την έχει κοπέλα. Αυτό βοηθάει πολύ και στο γεγονός ότι βρίσκεται μέσα στο σκάφος αρκετή ώρα πακετάροντας το μπαλόνι.

 

Πλώρη:

  • Mastman:
Ρόλος Δουλεύει με τον pitman και τον πλωριό στα βίρα/μάινα των πανιών. Επίσης με τον main trimmer στις πόντζες. Γενικά είναι ο άνθρωπος που τελικά κάνει την δουλειά. Φυσικά πρέπει να είναι και αυτός ναύτης και να καταλαβαίνει τι τραβάει, σε ποιόν χρόνο το τραβάει και που πρέπει να σταματήσει αν κάτι ζορίσει. Καλή συνήθεια είναι πάντα να κοιτάει αυτό που τραβάει… Με δεδομένο ότι είναι ο «δεύτερος» στην πλώρη, πρέπει να ξέρει πολύ καλά την δουλειά του «πρώτου» ώστε να τον βοηθά σωστά.
Χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει Πρέπει να μπορεί να συντονίζεται με το ταίρι του, όποιο και αν είναι την κάθε φορά. (πλωριός ή main trimmer). Πρέπει να ακούει τα πάντα επάνω στο σκάφος και να έχει άριστη γνώση της μανούβρας που πρόκειται να γίνει.
Σωματότυπος Γενικά είναι άνθρωπος που πολλές φορές χρησιμοποιείται και σαν grinder. Χρειάζεται πολύ καλή φυσική κατάσταση, όγκο και δύναμη.

 

  • Πλωριός:
Ρόλος Ο βασικός υπεύθυνος για την πλώρη. Είναι ο άνθρωπος που κάνει το ανέβασμα, το κατέβασμα ή τις αλλαγές των πανιών να συμβαίνουν. Αυτός που κάνει τις πόντζες στο σπινακόξυλο και αυτός που πρέπει να έχει πολύ καλή ισορροπία και ακροβατική ικανότητα αφού πολύ συχνά χρειάζεται να ανέβει στο κατάρτι ή την άκρη του σπινακόξυλου. Είναι τα μάτια του afterguard στην πλώρη και είναι υπεύθυνος για να δίνει σωστές ενδείξεις για την απόσταση από την γραμμή κατά την εκκίνηση.
Χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει Πρέπει να έχει τυποποιημένες τις κινήσεις του αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να ελιχθεί και να σώσει την μανούβρα αν κάτι πάει στραβά. Στο μυαλό του πρέπει να είναι πάντα ξεκάθαρο το τι πρέπει να γίνει και να το κάνει αν κρίνει ότι είναι ο πιο γρήγορος τρόπος με αποφασιστικότητα.
Σωματότυπος Εφ όσον περνά κάποια ώρα στην πλώρη και ανεβαίνει στο κατάρτι πρέπει να είναι ο πιο μικρόσωμος από όλο το πλήρωμα. Ταυτόχρονα θέλει ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση αλλά μυϊκή δύναμη.

 

Κάποιες σκέψεις ακόμα:

  • Μην κρίνεις ποτέ αν κάποιος είναι ικανός για μια θέση με βάση τον ιδανικό σωματότυπο ή κάποια χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του. Το βασικότερο είναι να του αρέσει ο ρόλος αυτός. Αν του αρέσει, θα τον κάνει και καλά.
  • Μην προσπαθείς να διαλέξεις «καλούς». Διάλεξε «συμβατούς». Προσπαθήστε να ανέβετε όλοι μαζί σαν ομάδα.
  • Πιθανόν να υπάρχουν «καλοί» ή «καλύτεροι» σε άλλα, αντίπαλα σκάφη. Αυτοί που σαν μονάδες έχουν χτίσει πολύ εμπειρία μέσα από μια μακροχρόνια διαδικασία. Το όπλο σου απέναντι σε αυτούς ή και σε σκάφη με καλύτερο και ακριβότερο εξοπλισμό είναι η ομάδα σου. Αν καταφέρεις να κάνεις σωστά τις μανούβρες και ταξιδεύεις συγκεντρωμένα μέσα από μια διαδικασία προπόνησης, όλα θα πάνε πολύ καλύτερα από ότι πιστεύεις.
  • Προσπάθησε να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι. Το άθλημα που κάνεις εξελίσσεται και δεν πρέπει να μένεις έξω από τις εξελίξεις σε κάθε επίπεδο.
  • Στους αγώνες που πας, μίλα με τα άλλα πληρώματα. Αντάλλαξε απόψεις. Όχι μόνο με τους «καλούς». Παρατήρησε τα άλλα σκάφη και προσπάθησε να αναρωτηθείς γιατί τα συστήματα είναι βαλμένα έτσι όπως είναι. Σε τι εξυπηρετούν;
  • Όταν δεν έρχεσαι πρώτος, πάρε τα αποτελέσματα και δες πόσα δευτερόλεπτα σε χωρίζουν από την πρώτη θέση. Ψάξε να τα βρεις μέσα στην κούρσα που τα έχασες.
  • Προσπαθήστε όλοι μαζί να εντοπίσετε ποιος έκανε «το ανεπίτρεπτο λάθος της ημέρας». Καθιερώστε το κέρασμα παγωτών από αυτόν μετά τον αγώνα.
  • Όταν το σκάφος τρέχει, είναι συλλογική η προσπάθεια. Πρέπει όλοι να μάθουν να είναι 100% εκεί και να μην χαζέψουν ούτε λεπτό. Πρέπει να παρατηρούν τον καιρό και τα άλλα σκάφη. Οτιδήποτε. Έναν κρουαζιερά που έχει τον καιρό ανάποδα, τον καπνό από μία φωτιά στην στεριά, ένα σκάφος από σοφράνο που έχει περισσότερη πίεση. Πρέπει να έχουν την άνεση να το πουν. Μπορεί το afterguard να μην το έχει δει και να κερδηθούν πολλά μέτρα.
  • Αν και δεν πρέπει να γίνεται χάβρα, ο διάλογος πρέπει να υπάρχει. Για την πίεση, για τον αντίπαλο, για το τρίμ. Για άσχετα θέματα έχουμε τον χρόνο να μιλήσουμε μετά τον αγώνα. Επίσης, όχι φωνές. Σε καμία φάση. Από την ώρα που λύνουμε μέχρι την ώρα που δένουμε. Το θέαμα είναι άσχημο και δεν αποδίδει.
  • Βάλτε στόχους και φτιάξτε ένα πλάνο για το πώς θα τους πετύχετε. Δουλέψτε για αυτούς. Σε κάθε σεζόν, καλό είναι να υπάρχει ένας «μεγάλος» στόχος.
  • Η ιστιοπλοΐα όταν πάς κρουαζιέρα, είναι hobby. Όταν όμως συμμετέχεις σε αγώνες, είναι άθλημα και χρειάζεται κάποια καλή φυσική κατάσταση. Όχι κάτι το ιδιαίτερο, όμως είναι καλή ιδέα να γυμνάζεσαι τακτικά.
  • Αν και τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, φτιάξτε μια κοινή εμφάνιση.
  • Αν στις 10 εκκινήσεις που θα πάρετε, στην 1 δεν είστε έξω, κάτι κάνετε λάθος. Ή ο πλωριός δεν υπολογίζει κάτι καλά ή το afterguard.
  • Γράψτε πολύ επάνω στο σκάφος. Βάλτε σημάδια σε πανιά, σταυρούς, προτόνους, ξάρτια, σκότες, μαντάρια, τιμόνι, deck. Οπουδήποτε θα βολέψει να βρείτε γρήγορα μια ρύθμιση ή ένα σχήμα.

Cover_T150

Απάντηση