10 Ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις για το Match Race!

  • Τι είναι το Match Racing?

To Match Racing είναι μια μορφή αγώνων ιστιοπλοΐας στην οποία συμμετέχουν μόνο 2 αντίπαλοι που «μονομαχούν» για το ποιος θα κερδίσει τον άλλο. Μέσα από μια διαδικασία round robin που όλες οι αγωνιζόμενες ομάδες «μονομαχούν» με όλες τις άλλες, βγαίνει η νικητήρια ομάδα με τις περισσότερες νίκες. Τα Match, είναι χρονικά σύντομα αλλά γεμάτα ένταση!

  • Ποιες οι διαφορές του από το Fleet Racing?

Σε σχέση με το fleet racing, υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στους κανονισμούς. Για παράδειγμα, υπάρχει διαφορετική διαδικασία στην εκκίνηση, οι σημαδούρες αφήνονται δεξιά ενώ υπάρχουν κριτές μέσα στην θάλασσα που ακολουθούν τα σκάφη και αποφασίζουν για τις ενστάσεις επί τόπου! Αν κανείς συγκρίνει το tennis με το squash στο οποίο κανείς ιδρώνει και τρέχει περισσότερο μπορεί να καταλάβει την διαφορά στην ένταση και την δράση σε σχέση με το fleet racing.

  • Πως ξεκίνησε αυτός ο τύπος αγώνων?

To 1851, η σκούνα America κερδίζει ένα κύπελλο 100 Γκινεών σε αγώνα γύρω από το Isle of Wight. Σε ερώτηση της Βασίλισσας Βικτώριας ποιος ήρθε δεύτερος, δόθηκε η δημοφιλής πια απάντηση: «Ah, Your Majesty, there is no second!» Οι πρώτες διεκδικήσεις και τα πρώτα match για να κερδίσει κάποιος το κύπελλο αυτό ξεκίνησαν το 1870 χωρίς επιτυχία. Το κύπελλο αυτό, το America’s Cup, το αρχαιότερο αθλητικό τρόπαιο, θα παρέμενε στην Αμερική για πάνω από 100 χρόνια μέχρι το 1987 να κερδηθεί από τους Αυστραλούς. Μέσα από την διαδικασία αυτή, θα χτιστεί το αγώνισμα του Match Race με τους κανονισμούς που το διέπουν.  Επίσης, το άθλημα της ιστιοπλοΐας θα κερδίσει πολλά σε έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

  • Γιατί τα τελευταία χρόνια το Match Racing έχει γίνει πολύ δημοφιλές?

Οι λόγοι είναι 3:

  • Το υψηλό επίπεδο συναγωνισμού, η εκμετάλλευση των κανονισμών στο μέγιστο καθώς και η ώθηση των σκαφών και των πληρωμάτων στα όρια είναι κάτι που συνεπάρει πολλούς!
  • Οι αγώνες γίνονται κοντά στην στεριά και κατά συνέπεια υπάρχει «κερκίδα». Αυτό, προσελκύει τόσο θεατές και ΜΜΕ όσο και χορηγούς.
  • Η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο: Πολλές ομάδες που παραδοσιακά έχτιζαν κάθε λίγο σκάφη για να συμμετέχουν σε αγώνες υψηλού επιπέδου, πλέον το γυρίζουν σε match racing ώστε να κρατήσουν το κόστος χαμηλά.

 

  • Είναι Ολυμπιακό αγώνισμα?

Η πορεία του Match Racing στους Ολυμπιακούς αγώνες είναι μακρά. Για πολλά χρόνια, οι πρώτοι στην βαθμολογία στα Soling «μονομαχούσαν» για να αποφασιστεί η τριάδα των μεταλλίων. Στην συνέχεια, υπήρξε και ξεχωριστό Ολυμπιακό αγώνισμα γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Για τους match racers όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. Ανήκουν σε αυτούς που απολαμβάνουν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο συναγωνισμού και εκτός Ολυμπιακών Αγώνων και χαίρονται αγώνες και ιστιοπλοΐα πολύ περισσότερο, με διαφορετικούς τύπους σκαφών, ότι σωματότυπο και να έχουν  και με μικρότερο κόστος από τις ολυμπιακές κατηγορίες. Επίσης, το America’s Cup έδινε και δίνει εφάμιλλο αν όχι μεγαλύτερο prestige. Το ίδιο και το World Match Racing Tour με αγώνες σε μέρη όπως το St. Moritz, την Μασσαλία ή το Σικάγο.  Γιατί λοιπόν το lobby του match racing να θέλει να είναι Ολυμπιακό αγώνισμα? Καμία ανάγκη. Γενικότερα ίσως πρέπει να καταλάβουμε ότι οι Ολυμπιακές κατηγορίες είναι για λίγους, κοστίζουν πολύ και δεν δημιουργούν μαζική ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα μέσα από την οποία πολύ περισσότερος κόσμος θα την χαίρεται.

  • Ποιο είναι το κόστος της ενασχόλησης με το Match Race?

Οι ομάδες είναι συνήθως 3-4 άτομα. Μικρότερες από κάθε project ανοικτής θαλάσσης. Για την προετοιμασία τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποιο σκάφος έχουν διαθέσιμο από τον όμιλό τους χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό για αγώνες, η διοργάνωση τους παρέχει τα σκάφη με τα οποία θα αγωνιστούν. Έτσι τα logistics αλλά και το όποιο κόστος αποστολής περιορίζεται στο αντίστοιχο του αθλητή στίβου που παίρνει την τσάντα του με τα αθλητικά και πάει να αγωνιστεί! Καμία σχέση δηλαδή με ένα κλασσικό project, που χρειάζεσαι συνέχεια καινούρια πανιά και σκάφη, και στην όποια αποστολή πρέπει να πάρεις και το σκάφος σου μαζί, εκτοξεύοντας το κόστος της πολύ ψηλά.

  • Με τι σκάφη γίνονται αγώνες Match Race?

Με οποιαδήποτε σκάφη αρκεί να είναι ίδια! Ακόμα, πρέπει να είναι τα κατάρτια τους ίδια κουρδισμένα, να έχουν ίδια πανιά και ίδιο εξοπλισμό. Δεν πρέπει οι ομάδες που ανεβαίνουν επάνω τους για να κάνουν τα match τους με βάση το πρόγραμμα που βγαίνει να αδικηθούν με κανέναν τρόπο. Υπάρχουν διοργανώσεις που γίνονται με μικρά σκάφη όπως J24, Platu, Elliot, Yngling και διοργανώσεις που γίνονται με σκάφη ανοικτής θαλάσσης. Το America’s Cup, γινόταν με πολύ μεγάλα σκάφη ή τελευταία με εντυπωσιακά Catamaran!

  • Κάποιος που δεν ξέρει ιστιοπλοΐα, μπορεί να κάνει Match Racing?

Φυσικά και μπορεί. Αφού μάθει τα βασικά για το handling ενός σκάφους και τους κανονισμούς, πλέον μπαίνει σε έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης. Αυτόν του match race! Η ένταση και οι απαιτήσεις του match race, το κάνουν μια ιδανική μέθοδο για ταχύρυθμη εκμάθηση της ιστιοπλοΐας. Η σημασία στην λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, η καλή συνοχή και η ναυτοσύνη που πρέπει να έχει το πλήρωμα αλλά και οι στροφές που πρέπει να μάθει να παίρνει το μυαλό, ώστε να αντιμετωπίσει μια ζημιά ή μια πιεστική κατάσταση σε έναν αγώνα, κάνουν τον μαθητή να αποκτήσει γρήγορα αθλητική ιδιότητα και να ζήσει και να μάθει πράγματα που διαφορετικά θα ήθελαν πολύ περισσότερο χρόνο. Υπάρχουν παραδείγματα σημαντικών αθλητών match racing που δεν βγήκαν από το pool των αθλητών ολυμπιακών κατηγοριών. Για παράδειγμα ο Adam Minoprio, πολλάκις πρωταθλητής και για πολλούς μήνες #1 στην παγκόσμια κατάταξη, βγήκε από μια ακαδημία match race και έχοντας μάθει να ενεργεί και να σκέφτεται με “match racing” τρόπο, πλέον κερδίζει συνέχεια σημαντικούς αγώνες.

  • Κάποιος που ξέρει ιστιοπλοΐα, γιατί να ασχοληθεί με το Match Racing?

Γιατί θα ανακαλύψει ένα νέο συναρπαστικό παιχνίδι και θα μάθει να παίζει στα δάχτυλα του ενός χεριού, τόσο τους κανονισμούς όσο και το handling ενός σκάφους. Ειδικά αυτοί που ασχολούνται με την ανοικτή θάλασσα, θα μπορέσουν να δέσουν την ομάδα τους, να βελτιώσουν την συνεργασία τους αλλά και να μάθουν πολύ καλύτερη ιστιοπλοΐα! Το βασικότερο? Θα ασχοληθούν με ένα παιχνίδι που είναι πολύ διασκεδαστικό! Θα τρέχουν το match που έχουν βάση του προγράμματός τους, στην συνέχεια θα ανεβαίνουν στην καφετέρια του ομίλου παρακολουθώντας και σχολιάζοντας τα match των άλλων ομάδων, θα απολαμβάνουν μια μπύρα συζητώντας με τις άλλες ομάδες και κάποια στιγμή θα ξαναέρχεται η σειρά τους να αγωνιστούν…

Ο απόφοιτος μιας σχολής ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης είναι ακόμα κάποιος ο οποίος θα μπορέσει μέσα από αυτή την διαδικασία να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να έχει σταθερά μια ενασχόληση με την θάλασσα με μικρό κόστος!

  • Που καλλιεργείται το Match Racing στην Ελλάδα?

Το μοναδικό μέρος που καλλιεργείται το Match Racing στην χώρα μας είναι το Match Race Academy του Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος. Μετά από μια διαδικασία εκμάθησης των «βασικών» με Lightning, καθώς και μια διαδικασία «δεσίματος» ομάδων, οι αθλητές μεταπηδούν σε ένα άλλο group που κάνει προπόνηση match racing με Yngling.

To MRA, αποτελεί μια ιδιαίτερα οικονομική πρόταση για όλους όσους είναι πάνω από 15 ετών και θέλουν:

  • Να μάθουν σωστά και γρήγορα ιστιοπλοΐα.
  • Να έχουν μια ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα όλο το χρόνο.
  • Να αποκτήσουν εμπειρία αφού απέκτησαν το δίπλωμα ανοικτής θαλάσσης.
  • Να αθληθούν μέσα από την εντατική προπόνηση που προσφέρει το match race.

Περισσότερες πληροφορίες στην αθλητική γραμματεία του ομίλου στο 2104220506 και στο www.ycg.gr/mra.

Untitled

Απάντηση