Αρχή της κουβέντας για τη συμμετοχή ή μη σε έναν αγώνα είναι το έγγραφο της προκήρυξής του (Notice of Race). Η ISAF, έχει φτιάξει ένα template το οποίο όταν το συμπληρώσει ο διοργανωτής (όμιλος, εθνική αρχή, κλπ.) ο υποψήφιος αγωνιζόμενος έχει όλη την πληροφορία για να κρίνει το αν μπορεί, αρχικά, να συμμετέχει στην και στην συνέχεια το αν θέλει να συμμετέχει. Το έγγραφο αυτό, αν συμπληρωθεί επαρκώς από τον διοργανωτή, αποτελεί πέρα από γνωστοποίηση του αγώνα και «διαφήμιση» του. Έστω λοιπόν η προκήρυξη ενός αγώνα ανοικτής θαλάσσης:
Αρχικά θα δούμε τις ημερομηνίες και την διαδρομή. Θα τα καταφέρει όλη η ομάδα να μπορεί να τρέξει τις ημερομηνίες αυτές; Είναι η διαδρομή τέτοια που να αρέσει στην ομάδα; Της ταιριάζει ανάλογα με την προετοιμασία που έχει κάνει; Κάπου εκεί ο συγγραφέας της προκήρυξης μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Στη συνέχεια πρέπει να δούμε τις κατηγορίες για τις οποίες έχει προκηρυχτεί ο αγώνας. Μπορεί το σκάφος μας με την καταμέτρηση που έχει να συμμετέχει; Μέχρι πότε πρέπει να δηλώσουμε συμμετοχή; Προλαβαίνουμε; Αν ο αγώνας και μας αρέσει σαν διαδρομή αλλά και μας δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουμε, είμαστε σε καλό δρόμο.
Αφού λύσαμε το ότι «μπορούμε» να συμμετέχουμε, πρέπει να εξετάσουμε το αν «θέλουμε» να συμμετέχουμε. Μήπως υπάρχει χορηγός στην διοργάνωση που είναι ανταγωνιστικός στον χορηγό του σκάφους; Μήπως δεν συμφωνούμε με το σετ των κανονισμών που θα ισχύσουν; Μήπως το entry fee είναι υπερβολικό; Μήπως δεν εμπιστευόμαστε την επιτροπή αγώνος ότι μπορεί να κάνει σωστά τους αγώνες ή και τους κριτές που θα χρησιμοποιηθούν; Ποιο είναι το πρόγραμμα των après sail εκδηλώσεων; Είναι τέτοιο που να μας διασκεδάσει μετά τους αγώνες; Που θα ελλιμενιστεί το σκάφος που αποτελεί περιουσία μας; Μήπως κινδυνεύει με αυτό που προτείνεται; Αυτά και άλλα πολλά υπάρχουν στην προκήρυξη και θα πρέπει να τους δώσουμε σημασία πριν πάρουμε την απόφαση να συμμετέχουμε. Αν παραβλέψουμε να δώσουμε σημασία σε κάτι, μπορεί ο αγώνας να μας αφήσει μια άσχημη γεύση ενώ τελικά θα μπορούσαμε να έχουμε προφυλάξει τον εαυτό μας από αυτή τη διαδικασία. Ιστιοπλοΐα, αν δεν είμαστε επαγγελματίες, κάνουμε πρωτίστως για να περνάμε καλά!
Μια ακόμα παράμετρος, ειδικά στην ανοικτή θάλασσα, είναι το αν συμφωνούμε με τον τρόπο που βγαίνουν τα αποτελέσματα. Το ORC, είναι πλέον ένα πολύ επιστημονικό εργαλείο εξίσωσης των σκαφών στους αγώνες. Η δύναμή του είναι ότι ανάλογα με την πλεύση υπολογίζει τους χαριζόμενους χρόνους. Απλοϊκά συστήματα καταμέτρησης που υπάρχουν που όποια και να είναι η συνθήκη ή η πλεύση, προτείνουν συγκεκριμένους χαριζόμενους χρόνους, παγκοσμίως εγκαταλείπονται. Το ίδιο το ORC, που και αυτό έχει τρόπους υπολογισμού των χαριζόμενων με μοναδιαία νούμερα, για περιπτώσεις που κρίνεται δύσκολος ή αδύνατος ο υπολογισμός των πλεύσεων, αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Επειδή το ORC VPP μπορεί να προβλέψει την δυνατότητα επίδοσης διαφορετικών τύπων σκαφών, μπορεί να τους αποδώσει δίκαιο rating για κάθε συνθήκη ανέμου αλλά και σε κάθε τύπο διαδρομής. Έτσι, το Performance Curve Scoring μπορεί να προσφέρει πολύ πιο δίκαιους αγώνες με χαριζόμενους χρόνους από οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση με μοναδιαίο αριθμό (όπως Time on Time, Time on Distance, κλπ.).»
Παρ όλα αυτά, υπάρχουν αγώνες που προκηρύσσονται με «single number scoring approach». Έτσι υπάρχει η πιθανότητα να αδικήσουμε. Ή να αδικηθούμε. Θα αποφασίσουμε να συμμετέχουμε; Θα το επισημάνουμε στην προκήρυξη, καλό είναι να το συζητήσουμε και με το πλήρωμά μας και μετά να αποφασίσουμε.
Το παραπάνω παράδειγμα είναι μόνο ένα από τα πολλά κωδικοποιημένα που υπάρχουν στην προκήρυξη και στα οποία χρειάζεται να σταθούμε. Διαβάζετε την κάθε φορά. Καλά.