Κερδίζοντας αγώνες: Τα βασικά!

Ξεπεράστε το. Η ιστιοπλοΐα, ειδικά από κάποιο επίπεδο και πάνω, δεν παίζεται στο καζίνο. Δεν πήγες κάπου να πάρεις μια αλλαγή και την πήρε κάποιος άλλος; Απλά δεν πρόσεχες. Ο άλλος πρόσεχε και την είδε. Αλλά ακόμα και αν δεν την είδε και ήταν «τυχερός», εσύ γιατί δεν φύλαξες την κούρσα;

Πάμε όμως να δούμε τα βασικά. Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις σε έναν αγώνα για να έχεις ελπίδες να πρωταγωνιστείς. Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα, προσωπικά πράγματα, που μπορείς να κάνεις ή να μην κάνεις, αλλά παρακάτω, παρατίθενται παγκόσμιες σταθερές:

15) Περιποίηση. Ότι είναι να κάνεις, κάντο έξω από το σκάφος. Πριν. Σπίτι σου. Νύχια, μαλλιά και γένια ΔΕΝ θα κόβεις μέσα σε αυτό το σκάφος. Αυτό πάει να τρέξει αγώνα.

14) Τσόφλια. Αν για κάποιο μαγικό λόγο, πρέπει να πάρεις αυγά στο σκάφος, π.χ. εσύ που είσαι σούπερ-φίτ και κάνεις «διατροφή», σιγούρεψε ότι τα τσόφλια τα σπας σε μικρά κομματάκια. Μικροσκοπικά λέμε! Διαφορετικά οι μάγισσες θα έρθουν στο σκάφος και θα κάνουν ιστιοπλοΐα με τα κομματάκια από το τσόφλι. Και δεν θέλεις μάγισσες επάνω στο σκάφος όταν τρέχεις. Έχει και ζύγισμα όταν φτάσεις…

12) Εργαλεία. Τα σωστά εργαλεία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να γίνει σωστά η δουλειά. Και μόνο. Μην τολμήσεις να ανακατέψεις το τσάι σου με μαχαίρι ή με πιρούνι. Η αν το κάνεις, μην τρέξεις αγώνες.

11) Νερό. Νερό θα βάζεις κανονικά. Το ποτηράκι μπροστά σου και το νερό θα πέφτει από το μπουκάλι κανονικά. Τις μαγκιές με το μπουκάλι και το χεράκι σου από κάτω να στάζεις το νερό ανάποδα να τις ξεχάσεις. Τον μεσαίωνα έτσι έπεφτε από το δαχτυλίδι το δηλητήριο. Για αγώνες πάμε! Ήμαρτον!

10) Λεξιλόγιο. «Καλή τύχη» και «καλό ταξίδι» δεν λέμε ποτέ. Κανείς δεν θα σε παρεξηγήσει. Πες κάτι άλλο. Μίλα για την αγαπημένη σου ομάδα. Το εστιατόριο που έφαγες εχτές. Κάτι άλλο. Εντάξει;

9) Πληρωμές. Πριν τρέξεις, δεν πρέπει να χρωστάς ούτε τον καφέ το πρωί. Από τα παλιά τα χρόνια, οι ναυτικοί που δεν είχαν πληρώσει αυτά που όφειλαν, ήταν υπεύθυνοι για κακοδαιμονίες και κακό καιρό.

8) Όνομα. Ποτέ μα ποτέ δεν αλλάζεις το όνομα ενός σκάφους. Ακόμα και να το κάνεις, γράψε το παλιό του από μέσα στην πλώρη. Δεν παίζουνε με αυτά. Αν παρ όλα αυτά θες να ζήσεις επικίνδυνα, πρέπει να κάνεις τελετή: Γράφεις το παλιό όνομα σε ένα χαρτί, το διπλώνεις και το βάζεις σε ένα ξύλινο κουτί. Το καίς. Μετά σκορπίζεις τις στάχτες στη θάλασσα. Το ρισκάρεις όμως; Και αν δε δουλέψει;;;

7) Καπέλο. Αν το χάσεις στη θάλασσα ή γύρνα να το μαζέψεις ή καλύτερα εγκατέλειψε. Μεγάλο κακό σε περιμένει. Και δεν μιλάμε για ηλίαση. Και θα πάρεις και στο λαιμό σου και τους άλλους της ομάδας… Κορδονάκι. Πάντα.

6) Γυναίκες. Ναι γυναίκες. Γιατί οι γυναίκες αποσπούν την προσοχή του πληρώματος και η θάλασσα θυμώνει για να τους εκδικηθεί που έχουν το μυαλό τους αλλού. Αρκετά βολικά πάντως, οι γυμνές γυναίκες ηρεμούν την θάλασσα. Πολλές μάλιστα φιγουράρουν στα ακρόπρωρα παλαιών σκαριών για το λόγο αυτό… Ιδιαίτερο κακό σε περιμένει από κοκκινομάλλες! Εδώ όμως υπάρχει αντίμετρο: Πρέπει να της μιλήσεις πριν σου μιλήσει αυτή. Το έσωσες αν τα καταφέρεις.

5) Ημέρες. Δες την προκήρυξη. Αν έχεις κούρσα μια από τις παρακάτω μέρες, μη δηλώσεις συμμετοχή. (Βασικά, είναι τρελοί; Γιατί κάνουν αγώνες τέτοιες μέρες;;; Πέμπτες (God of Storms, Thor’s Day), Παρασκευές (Η ημέρα που εκτελέστηκε ο Ιησούς), την πρώτη Δευτέρα του Απριλίου (η ημέρα που ο Κάιν σκότωσε τον Άβελ), την δεύτερη Δευτέρα του Αυγούστου (η ημέρα που καταστράφηκαν τα Σόδομα και τα Γόμορα), την 31η Δεκεμβρίου (η ημέρα που ο Ιούδας ο Ισκαριώτης κρεμάστηκε)

4) Αλάτι. Τερματίσαμε και κάτσαμε στη ταβέρνα να φάμε; Εκτός του ότι αν είμαστε 13 πρέπει να σπάσουμε τα τραπέζια, πρέπει να σεβόμαστε τον τρόπο που δίνουμε το αλάτι. Ποτέ μα ποτέ δεν το δίνουμε σε άλλο μέλος του πληρώματος. Το αφήνουμε στο τραπέζι κοντά του και… χεράκια έχει, ας το πάρει από εκεί. «Pass the salt, pass the sorrow». Μακριά από εμάς.

3) Σφυρίζεις; Ξανασκέψου το. Ποτέ στα χρονικά δεν έχει καταγραφεί σκάφος που να κέρδισε αγώνα και να υπήρχε κάποιος από το πλήρωμα που να σφύριζε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Don’t “whistle up a storm”!

2) Μπανάνες. Αν και στον αγώνα σου δίνει ενέργεια, πολλά –και γνωστά- πληρώματα δεν τις περιλαμβάνουν στο…μενού της ημέρας. Τα εμπορικά που μετέφεραν μπανάνες, πήγαιναν πολύ γρήγορα για να μην χαλάσουν οι μπανάνες. Έτσι, η συρτή των ναυτικών ποτέ δεν «απέδιδε». Βάλε στην εξίσωση και μερικά ναυάγια με φορτίο μπανάνες… Πάρε μαζί μπάρες δημητριακών. Play safe!

1) Χελώνες. Μην τις δεις. Μην πας γυρεύοντας πριν τον αγώνα. Ποτέ δεν έχει βγει σε καλό σε κανένα. Μάλλον είναι κακή τύχη επειδή καταστρέφουν τα δίχτυα των ψαράδων. Όμως εσύ, κοίτα καλύτερα ψηλά. Το τριμάρισμα. Διαφορετικά ρισκάρεις πολλά…

Μία σκέψη στο“Κερδίζοντας αγώνες: Τα βασικά!

Απάντηση