Site icon blue game

Το πιο ασφαλές water sport

Υπάρχει μια πλευρά του αθλήματος της ιστιοπλοΐας με μικρά σκάφη (dinghies) που συχνά-πυκνά αγνοούμε. Δικαιολογούμαστε γιατί ζούμε και μεγαλώνουμε μέσα σε ομίλους που συνήθως καλλιεργούν την αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Όμως, αυτό πιθανά κάνει κακό στον χώρο μας και δημιουργεί μικρότερη ενασχόληση με τα σκάφη αυτά.

Και εξηγώ: Το Super Paradise στη Μύκονο, ίσως να μην είχε πάει και πολύ μακριά ως «Μπλιντρί» που είναι το όνομα της παραλίας… Ορισμένα πράγματα πετυχαίνουν, ή αποτυγχάνουν αντίστοιχα με βάση το πώς τα πουλάς. Το πώς τα επικοινωνείς. Για δες: ίσως να μην θέλουν όλοι, ειδικά σε μικρή ηλικία, να τρέχουν αγώνες. Το να τους βάζεις σε αυτό το «δρόμο», ίσως εκπαιδευτικά να αποδίδει αλλά συνάμα αποθαρρύνει αρκετούς.

Έτσι λοιπόν, υπάρχει μερίδα ιστιοπλόων που βλέπει τα dinghies σαν water toys! Υπάρχουν αυτοί που έχουν αγοράσει ένα ή θα αγόραζαν ένα για να το έχουν στις διακοπές τους και να παίζουν κάνοντας βόλτες και υπάρχουν και αυτοί που θα το νοίκιαζαν από μια παραλία για μερικές ώρες ώστε να ξεδώσουν! Ούτε τον ένα ούτε τον άλλο τον ενδιαφέρει η αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Το σκαφάκι αυτό το βλέπουν σαν ένα παιχνίδι. Σαν ένα μέσο για να περάσουν όμορφα στον ελεύθερό τους χρόνο. Και είναι αρκετοί αυτοί…

Όμως κάθε παιχνίδι, μπορεί να κρύβει κάποιους κινδύνους. Μήλα παίζαμε παλιά στη γειτονιά και γυρνούσαμε κάθε απόγευμα με αίματα στα γόνατα… Και δεν είναι κακό αυτό! Πρέπει ένα παιδί να περάσει από αυτή τη φάση. Να «αλητέψει» λίγο, και τελικά να ζήσει πέρα από το playstation. Και χωρίς τον υπέρμετρο «προστατευτισμό» των γονιών του σήμερα. Κάναμε αμέτρητες ώρες ποδήλατο χωρίς κράνη και επιγονατίδες και για δες… ζούμε ακόμα. Όσο για τη δικαιολογία που λένε ότι το παιδί θα μάθει έτσι και όταν μετά μεγαλώσει θα φοράει κράνος και στη μηχανή του, είναι απλά αστείο: Γονείς, μην κάνετε υπερβολές για να νιώσετε εσείς πιο άνετα…

Στη θάλασσα, τουλάχιστον αυτή, την κοντινή που θα πας με ένα dinghy, τα πράγματα είναι ευτυχώς πολύ ασφαλή. Είναι ίσως μια από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στην παραλία, αφού μπεις στο νερό. Αν πέσεις, η θάλασσα είναι μαλακή. Δεν θα χτυπήσεις. Αν πάθεις κάτι, μια κράμπα, μπορείς να κάτσεις στην ασφάλεια του σκάφους σου και να περιμένεις να περάσει ή να περιμένεις να έρθει βοήθεια.

Αν και είναι όμως η ασφαλέστερη ίσως δραστηριότητα που μπορείς να κάνεις και να περάσεις και σούπερ, ίσως να πρέπει να είσαι προϊδεασμένος για κάποια πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά και να σου χαλάσουν την ημέρα. Να τα προλάβεις πριν γίνουν.

Στο Safe Water Sports, γίνεται ειδική μνεία στην ιστιοπλοΐα. Δεν γίνεσαι όμως σοφότερος. Ξεκινάς με τη νομοθεσία. Καταλαβαίνεις ότι αυτός που έγραψε τον νόμο, δεν έχει κάνει ποτέ του ιστιοπλοΐα στη παραλία. Απαγορεύει τη χρήση ενός water toy σε παιδιά κάτω των 16. Που στα 16 του ο άλλος μπορεί να έχει κερδίσει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Optimist και άλλο ένα στο Laser 4.7… Απαιτεί αναγραφή ονόματος στη λέμβο και εγγραφή της στα μητρώα, λες και αυτό θα σε σώσει αν γίνει κάτι, αντί να απαιτεί να φέρει συγκεκριμένες πιστοποιήσεις. Εκεί που το τερματίζει, είναι που ζητάει σε σκάφος με πανιά και χωρίς μηχανή ή ηλεκτρικά (dinghy ε;) να υπάρχουν πυροσβεστικά σωστικά…

Αλλάζω σελίδα και πηγαίνω στις συμβουλές ασφαλείας. Τρομάζω. Μιλάει για θανάτους και για πράγματα που ενώ κάνω τόσα χρόνια ιστιοπλοΐα δεν κατάφερα να αποκρυπτογραφήσω:  «Ο λάθος χειρισμός των βαρούλκων και των τάκων συχνά προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς σε δάκτυλα και χέρια.» …και ναι: η συμβουλή των 1000 Ευρώ. «Οι ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά δεν θα πρέπει να έχουν πιεί». Βασικά δεν θα πρέπει να βγουν καν από το σπίτι τους αν έχουν πιεί…

Δίνω μια ακόμα ευκαιρία και πηγαίνω στα safety tips πριν εγκαταλείψω, και εδώ μιλάει για windsurf…

Πάμε να βάλουμε κάποια πράγματα σε μια σειρά λοιπόν. Γιατί πραγματικά αν είμαστε υποψιασμένοι για κάποια πράγματα, ακόμα και όταν γίνει η «στραβή» με τον καιρό ή με τον εξοπλισμό του σκάφους μας, θα είμαστε ένα βήμα μπροστά και θα υπερασπιστούμε τον τίτλο της ιστιοπλοΐας ως το πιο ασφαλές water sport!

Πριν τη θάλασσα

Εδώ έρχεται και κουμπώνει το γνωστό κλισέ των προπονητών: «η ιστιοπλοΐα ξεκινάει από τη στεριά». Είτε βρίσκεσαι στη φάση που διαλέγεις ποιο dinghy θα αγοράσεις για τις διακοπές σου είτε στη φάση που ο ενοικιαστής έχει αγοράσει κάποια και πρέπει να επιλέξεις ποιο θα νοικιάσεις, πρέπει να γνωρίζεις τα εξής:

Αυτό που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάς, είναι καπέλο και γυαλιά ηλίου. Και αντηλιακό αν κάνεις μόνο με το μαγιό σου ή lycra που προσφέρουν UV προστασία. Ο ήλιος δεν αστειεύεται και στην ιστιοπλοΐα κάνουμε παρέα μαζί του πολλές ώρες.

Στη θάλασσα

Έχει έρθει η ώρα να χαρούμε αυτό για το οποίο προετοιμαστήκαμε. Ας δούμε όμως πως θα το κάνουμε με ασφάλεια.

Κάνοντας ιστιοπλοΐα, αυτά που μπορείς να πάθεις είναι τα παρακάτω:

Τα παραπάνω λοιπόν όλα, στα 500-1000 μέτρα από την παραλία δε θα συμβούν. Δεν έχουν συμβεί ποτέ! Ακόμα και αν όλα στραβώσουν, αν εσύ τηρείς τους πιο πάνω κανόνες και είσαι υποψιασμένος ,δρας ναυτικά. Τίποτε δε θα σου συμβεί!

Η ιστιοπλοΐα είναι πράγματι το πιο ασφαλές, ήπιο και οικολογικό παιχνίδι στη θάλασσα! Ένα παιχνίδι που ποτέ δεν βαριέσαι και μπορείς να το παίζεις όσο και να μεγαλώσεις!

 

Exit mobile version