Βοήθεια! Εξωτερική;

Στην θάλασσα υπάρχουν κανόνες που πρέπει να σεβόμαστε. Όταν τρέχουμε αγώνες, υπάρχουν ακόμα περισσότεροι κανόνες που επίσης πρέπει να σεβόμαστε και να τηρούμε, ώστε να τρέχουμε σωστά. Παράλληλα, πρέπει να τους σεβόμαστε για να χαιρόμαστε τον αγώνα τρέχοντας δίκαια και σωστά. Για να τους σεβόμαστε, πρέπει πρώτα να τους έχουμε διαβάσει και να τους έχουμε κατανοήσει. Μόνον έτσι, θα μπορέσουμε να τους ανακαλέσουμε από την μνήμη μας όταν υποπτευθούμε ότι κάποιος από αυτούς ισχύει και φυσικά να τον εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει! Συνήθως, η «μετάφραση» του λεκτικού στη φάση που εκτυλίσσεται,  πρέπει να γίνει μέσα σε δευτερόλεπτα, ώστε να ξέρουμε πως πρέπει να κινηθούμε. Αν δεν είμαστε πολύ διαβασμένοι, θα κάνουμε λάθος και ή θα το πληρώσουμε με μια ποινή ή απλά δεν θα εκμεταλλευτούμε τον κανονισμό και θα χάσουμε «έδαφος» στη κούρσα.

Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι κανονισμοί από το αριστερήνεμος-δεξίνεμος και το προσήνεμος-υπήνεμος. Για να τους κατανοήσουμε, πολλές φορές, πέρα από διάβασμα, χρειάζεται χαρτί και μολύβι ή αντικείμενα με τα οποία επάνω στο τραπέζι θα στήσουμε τον στίβο με τα σκάφη και τις σημαδούρες, και θα δούμε πότε και πως ισχύει ο κανονισμός. Παράλληλα χρειάζεται διάβασμα στο casebook της ISAF ώστε να δούμε πως ορισμένες περιπτώσεις έχουν κριθεί στο παρελθόν.

Στον αριθμό 41, «κατοικεί» ο παρακάτω κανονισμός που αφορά την εξωτερική βοήθεια:

Ένα σκάφος δεν πρέπει να λάβει εξωτερική βοήθεια από οιονδήποτε εκτός από:

(a) βοήθεια σε ένα άρρωστο, τραυματισμένο, ή σε κίνδυνο μέλος του πληρώματος.

(b) ύστερα από σύγκρουση, βοήθεια από το πλήρωμα του άλλου σκάφους προκειμένου να απεμπλακούν.

(c) βοήθεια υπό μορφή πληροφορίας παρεχόμενης ελεύθερα προς όλα τα σκάφη.

(d) μια μη ζητηθείσα πληροφορία από μία μη ενδιαφερόμενη πυγή, που μπορεί να είναι ένα άλλο σκάφος του ίδιου αγώνα

 Όμως ένα σκάφος που κερδίζει σημαντικό πλεονέκτημα λαμβάνοντας βοήθεια σύμφωνα με τον κανόνα 41(a) μπορεί να δεχθεί ένσταση και να τιμωρηθεί. Η ποινή μπορεί να είναι μικρότερη από ακύρωση.

Υπάρχει το κλισέ ότι αν λάβουμε εξωτερική βοήθεια, είμαστε καταδικασμένοι και πρέπει να εγκαταλείψουμε. Είναι όμως έτσι; Παράλληλα, είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε πότε και αν τελικά παίρνουμε «κολάσιμη» και καταδικαστέα εξωτερική βοήθεια; Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις…

Μας έπεσε μέλος του πληρώματος και μας τον έφερε ένα άλλο σκάφος επάνω. Εξωτερική βοήθεια; Αν κατά την διάρκεια της απουσίας του, δεν κάναμε πρόοδο (π.χ. λόγω μειωμένου βάρους) και μας τον έφερε περίπου στο ίδιο σημείο που τον χάσαμε, συνεχίζουμε κανονικά.

Βρισκόμαστε σε κίνδυνο γιατί έχει κόψει τελείως ο αέρας και βρισκόμαστε στην πορεία ενός μεγάλου container ship. Ένα φουσκωτό μας τραβάει για να σωθούμε. Δεν ακυρωνόμαστε.

Έχουμε κάτσει σε ύφαλο και βάζουμε μηχανή για να ξεκολλήσουμε. Τα καταφέρνουμε και το σκάφος είναι αξιόπλοο. Μπορούμε να πάμε να τερματίσουμε κάνοντας δήλωση για μη ακινησία μηχανής. Το πιθανότερο είναι ότι πέρα από την «αυτοτιμωρία» και την ζημιά, δεν θα έχουμε άλλη επίπτωση. Μόνο «σημαντικό πλεονέκτημα» δεν κερδίσαμε από όλο αυτό… Προσοχή όμως γιατί αν «απλά» κινδυνεύουμε να πέσουμε κάπου και βάλουμε μηχανή, το σενάριο είναι τελείως διαφορετικό και η επιτροπή το πιο πιθανό είναι να μας θεωρήσει «πονηρούς» και να μας δώσει κάποια ποινή.

Σε αγώνα ανοικτής θαλάσσης, σκάφος ρωτάει την επιτροπή «αν τερμάτισε». Αν η επιτροπή του απαντήσει, άλλο σκάφος μπορεί να του κάνει ένσταση. Το σκάφος έχει υποχρέωση να γνωρίζει μεταξύ ποιών σημείων είναι ο τερματισμός και αν πέρασε ορθά ανάμεσα από αυτά…

Τρέχουμε αγώνα και μπαίνουμε σε έναν ιστότοπο που έχει λεπτομερείς πληροφορίες για τον καιρό με μηνιαία συνδρομή. Αυτό ΔΕΝ είναι πληροφορία διαθέσιμη σε όλους. Αν μαθευτεί, μας περιμένει ποινή. Αντίθετα, αν μπούμε σε έναν δωρεάν ιστότοπο που μπορούν όλοι να δουν, είμαστε οκ! Το Case 120 της ISAF, επίσης μας λέει το εξής: Αν επάνω σε ένα σκάφος έχουμε δορυφορική πρόσβαση στο internet για την οποία πληρώνουμε πάρα πολλά χρήματα κάθε μήνα αλλά την χρησιμοποιούμε για να μπαίνουμε στον παραπάνω δωρεάν ιστότοπο που είναι διαθέσιμος από όλους, δεν θεωρείται εξωτερική βοήθεια. Δεν πληρώνουμε για τα δεδομένα αλλά για μια σύνδεση στο internet.

Αν κανείς ψάξει το casebook, θα βρει και άλλες περιπτώσεις «μετάφρασης» για το τι θεωρείται εξωτερική βοήθεια και τι όχι. Τι είναι αποδεκτό και τι όχι όταν αγωνιζόμαστε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μπορεί να συμβεί και σε εμάς και να δεχτούμε εξωτερική βοήθεια. Ας το σκεφτούμε πριν εγκαταλείψουμε γιατί μπορεί να επιτρέπεται να τη δεχτούμε σε εκείνη τη φάση. Αλλά ακόμα και αν τελικά δεχτήκαμε εξωτερική βοήθεια, μπορεί η ποινή να μην είναι μικρότερη του αποκλεισμού και μερικοί ή και αρκετοί βαθμοί σε μια σειρά αγώνων μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά!

cover_t159_645x807

Απάντηση