Θεσσαλονίκη: Λεξικό για ιστιοπλόους.

Θεσσαλονίκη. Πανέμορφη, ζεστή και πάντα φιλόξενη! Όχι σαν πόλη κατ’ ανάγκη, αφού στο παρκάρισμα δεν θα νιώσεις τη φιλοξενία αυτή, αλλά κατά βάση λόγω των ανθρώπων της! Λιχουδιές παντού και μια ατμόσφαιρά παράδοξα ζεστή παρά τον πιο δροσερό της καιρό.

Εξίσου ζεστοί και οι ιστιοπλόοι της. Ιστιοπλόοι που τίμησαν και συνεχίζουν να τιμούν τα Ελληνικά πανιά και που κάνουν γνωστή την πόλη τους σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.

Η προσμονή για ένα ταξίδι για αγώνες στη Θεσσαλονίκη ήταν παλαιότερα μεγάλη και ήταν ορόσημο για όλους. Όχι για τη θάλασσα αλλά για το πριν και το μετά! Πλέον, οι αποστάσεις έχουν μικρύνει πολύ. Με 10€  βρίσκεσαι σε μισή ώρα στη Θεσσαλονίκη! Πλέον υπάρχουν ακόμα και μικτά πληρώματα!

Στο άθλημά μας, είναι πολύ σημαντική η συνεννόηση. Αν δεν συνεννοηθείς σωστά έχεις πολλά να χάσεις. Ακόμα και να χτυπήσεις! Έτσι, είναι σημαντικό να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Την μιλάμε όμως; Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

Μπίστος. «Έφαγα ένα μπίστο…» Τίποτε πιο… εξωτικό από μια τούμπα. Απλά επειδή εκεί η «Τούμπα» παραπέμπει αλλού και θα υπήρχαν τσακωμοί, επελέγη άλλη λέξη.

Τέντα. Εντάξει. Το καταλαβαίνεις. Το κάλυμμα του σκάφους.

Χέρα. Με λίγο φαντασία φαντάζεσαι κάτι που πιάνει. Ο γάτζος.

Καροτσάκι. Ίσως πιο δύσκολα αλλά και πάλι! Το τρέιλερ του σκάφους…

Βαρούλκο. Εδώ μπλέκουμε. Εδώ ο αθλητής του 470 στη συμπρωτεύουσα εννοεί την ένταση!

Πλωριό. Όχι δεν είναι «ο» πλωριός. Είναι «το» πλωριό και είναι η μπαρούμα!

Διάκι. Λαγουδέρα. Και κόντρα-διάκι η προέκταση.  Δυσκολία χωρίς λόγο. Όχι;

Τιραντάκι. Εδώ χάθηκε η μπάλα γιατί εννοούμε το up-down. Αυτός που το πρωτοείπε και το έκανε μόδα, νοσηλεύεται εδώ και χρόνια από σπάνια ψυχολογική πάθηση. Αλήθεια!

Καρκάτσια. «Τα πανιά είναι καρκάτσια.» Είναι τσιμεντένια. Αντέχουν. Δε μασάνε. Σήκωσέ τα ότι και να φυσάει.

ΜπαΛένα. Εύκολο να υποπτευεθεί κανείς ότι πρόκειται για την πήχη του πανιού.

Πάτημα. “Πήρα το πάτημα”. Πήρα την πίεση. Τη σπηλιάδα. Την αλλαγή.

Μαλινάκι. “Μακλουμπ στο μαλινάκι”. Εδώ χάνεται η μπάλα ή όχι; Μαλινάκια είναι τα ανεμοδουράκια. Τα μαλάκια επάνω στο πανί μας…

Αρμενίζω. Ταξιδεύω. Γιατί για κάποιο λόγο και αυτό πρέπει να λέγεται διαφορετικά!

Πίσω σύστημα.  Σημαντικό να το γνωρίζεις: το outhole. Επίσης το πάνω σύστημα ειναι το πίκι…

…η λίστα μπορεί να είναι ελλιπής αλλά τουλάχιστον περιέχει τα βασικά για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις! Πλέον μπορείς και εσύ να τρέξεις αγώνες στη Θεσσαλονίκη άφοβα!

Απάντηση