Μπορείς να τρέξεις αλλά δεν μπορείς να κρυφτείς!

Σκοτείνιασε, φόρτωσε και όλα δείχνουν ότι δε θα προλάβεις να βρεις καταφύγιο. Οι κεραυνοί πέφτουν ολοένα και πιο κοντά σου. Τι κάνεις;

Αν είσαι σε μικρό σκάφος, άργησε να έρθει το hotel με alpha και δεν πρόλαβες να γυρίσεις στον όμιλό σου, γίνε παρέα με τα άλλα σκάφη και τουμπάρετέ τα όλα μαζί, κοντά στον προπονητή σας. Περιμένετε να περάσει το κακό και μετά ξετουμπάρετέ τα και γυρίστε στον όμιλο. Όρθια κατάρτια δεν είναι καλή ιδέα εκείνη την ώρα…  Παράλληλα, το τουμπαρισμένο σκάφος δεν ξεσέρνει και έτσι θα παραμείνετε κοντά στην αρχική σας θέση.

Αν όμως είσαι σε σκάφος που δεν τουμπάρει τότε πρέπει να… έχεις έτοιμο πλάνο. Είτε το σκάφος σου είναι της «αμερικάνικης σχολής» και έχει τα πάντα γειωμένα είτε είναι της «ευρωπαϊκής σχολής» που δεν είναι γειωμένο, είτε έχει αντικεραυνική προστασία είτε όχι, οι κανόνες είναι οι ίδιοι γιατί δεν ξέρεις το πόσο καλά θα λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω. Η μια σχολή σου λέει ότι επειδή τον κεραυνό θα τον προσελκύσεις, τουλάχιστον βοήθα τον να περάσει από το σκάφος σου «αναίμακτα» ενώ η άλλη λέει ότι «δεν θα τον προσελκύσεις» αν δεν ανεβάσεις δομημένα τη γη ψηλά. Για το τι είναι καλύτερο υπάρχει μεγάλη κουβέντα στη βιβλιογραφία αλλά τελικά οι ενέργειες είναι οι ίδιες:

Όταν έρχεται:

Ρίξε τα πανιά γιατί μαζί το πιθανότερο είναι να έρθει και πολύς αέρας. Ξεσυνέδεσε όσα περισσότερα ηλεκτρονικά μπορείς και απομόνωσέ τα. Αν έχει κοντά ψηλότερη στεριά, πήγαινε κοντά της. Το ραδιοφωνάκι σου –εκείνο που είναι υποχρεωτικό από τον κανονισμό- γύρνα το στα ΑΜ και, σε συχνότητα χωρίς μουσική, εύκολα θα αναγνωρίσεις αν γύρω σου μαζεύεται στατικός και ετοιμάζεται… Αν έχεις ραντάρ, μπορείς να δεις που είναι η καταιγίδα και να προσπαθήσεις να δεις προς τα πού κινείται και που πρέπει να πας για να την αποφύγεις –όσο γίνεται, γιατί σίγουρα είναι πιο γρήγορη από εσένα.

Όταν έρθει:

Μην ακουμπάς τίποτε μεταλλικό. Μάλιστα, κρατήσου 20-30 πόντους μακριά από οτιδήποτε μεταλλικό. Μην ακουμπάς τη θάλασσα και προσπάθησε να κρατηθείς στο κέντρο του σκάφους. Αν μπορείς να είσαι και μέσα στο σκάφος, ίσως να είναι και καλύτερα. Απλά, αν μπεις μέσα, μην είσαι κοντά στον άξονα κατάρτι-καρίνα. Αν η ρόδα είναι μεταλλική, χρησιμοποίησε κάτι μονωτικό για να τιμονέψεις. Συνέχισε το ταξίδι σου. Δεν έχεις κάποιο λόγο να σταματήσεις. Κάποιοι ρίχνουν σχοινιά μέσα ώστε αν τελικά τραβήξεις τον κεραυνό, αυτός να διοχετευτεί μέσα από αυτά στη θάλασσα. Επειδή είναι βρεγμένα είναι καλοί αγωγοί και αν τα καταφέρεις μπορεί να έχεις προστατέψει το σκάφος σου. Εκτός από καλοί αγωγοί όμως, τα σχοινιά στη θάλασσα έχουν το κακό συνήθειο να μπλέκουν στις προπέλες. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη πρέπει να είσαι σούπερ προσεκτικός γιατί σχοινί στη προπέλα είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις. Τέλος, παρότι το μπίμινι σε κρατάει στεγνό, μάζεψέ τον αν μπορείς. Αυτό, το κατάρτι και η κεραία του VHF είναι οι καλύτεροι φίλοι του κεραυνού.

Όταν σε χτυπήσει:

Το να κάνεις σχέση με ένα supermodel έχει πιθανότητα 1 στις 88.000. Το να πάρεις από το μοίρασμα μιας παρτίδας πόκερ ένα απευθείας φλός ρουαγιάλ έχει πιθανότητα 1 στις 649.739. Το να σε χτυπήσει κεραυνός έχει πιθανότητα πάνω από 1 στο 1.000.000! Όμως να που συμβαίνει γιατί όλο και κάποιο σκάφος γύρω μας ξέρουμε ότι έχει υποστεί κεραυνικό πλήγμα. Μάλιστα στη βιβλιογραφία λέγεται ότι τα catamaran έχουν διπλάσια πιθανότητα να χτυπηθούν από τα monohull. Πιθανότατα γιατί στις μαρίνες έχουν μεγάλο κενό από τα διπλανά κατάρτια και προστατεύονται λιγότερο. Όπως και να έχει, έγινε. Τι κάνεις; Το πρώτο είναι να σταματήσεις και να ψάξεις καλά το σκάφος σου για τρύπες κάτω ή και πάνω από την ίσαλο. Δεν γνωρίζεις την όδευση του ρεύματος και τη ζημιά που έχει γίνει και καλό είναι να την ψάξεις. Αν δεν βουλιάζεις, είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Τα πανιά θεωρητικά τα έχεις ήδη κάτω αλλά αν δεν τα έχεις, κατέβασέ τα. Η αρματωσιά σου μπορεί να έχει πάθει μεγάλη ζημιά και να μην αντέχει τα φορτία. Χρειάζεται έλεγχο καλό και με την βροχή αυτή δεν βλέπεις και πολλά. Στη συνέχεια δες τι από τα ηλεκτρονικά ακόμα είναι ζωντανό. Επίσης αν η μηχανή παίρνει μπροστά. Με τόσα ηλεκτρονικά που έχουν πλέον οι μηχανές μπορεί να έχει πάθει και αυτή ζημιά. Πριν απ’ όλα και πάνω απ όλα, δες και μίλα με όλο το πλήρωμα σου αν είναι καλά. Αν κάποιος είναι αναίσθητος, δώσε του τις πρώτες βοήθειες- αν γνωρίζεις- και φώναξε βοήθεια. Αν κάποιος δεν είναι αναίσθητος αλλά ένιωσε ηλεκτροπληξία, όταν φτάσεις στο λιμάνι καλό είναι να τον δει γιατρός. Το αίμα μπορεί να έχει πάθει ηλεκτρόλυση και τα συμπτώματα θα εμφανιστούν μετά από αρκετή ώρα.

Η καλύτερη φυσικά μέθοδος να τα αποφύγεις όλα αυτά, είναι το να έχεις καλή και λεπτομερή εικόνα για τον καιρό και το τι σε περιμένει. Και να το αποφύγεις. Αν δεν μπορείς με τίποτε να το αποφύγεις, πρέπει να το περάσεις…

img_8980

Απάντηση