Πιο καλή η μοναξιά;

Το καλοκαίρι η ιστιοπλοϊκή δραστηριότητα πάντα χτυπάει κόκκινο. Πολλοί οι αγώνες αλλά ακόμα περισσότερη η δραστηριότητα γύρω από τη κρουαζιέρα. Είτε μιλάμε για ιδιωτικά σκάφη που επιτέλους οι ιδιοκτήτες τους κατάφεραν να τα χαρούν μέσα από λίγες μέρες χαλάρωσης, είτε για επαγγελματικά σκάφη που κυκλοφορούν ασταμάτητα στις θάλασσές μας από τους skippers ή τους ενοικιαστές τους.

Στις διακοπές λοιπόν το σενάριο είναι αρκετά «μοναχικό». Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που κανείς κάνει ιστιοπλοΐα πρακτικά μόνος του. Αν ρωτήσεις πολλούς skippers, θα σου πουν, ότι έχουν λύσει μόνοι τους και έχουν κάνει delivery ένα σκάφος κάπου. Το να λύσεις εντελώς μόνος σου και να φύγεις για κάπου είναι εγκληματικό αλλά όμως συμβαίνει. Όμως, για να κάνεις «μόνος σου ιστιοπλοΐα», δεν είναι ανάγκη να είσαι μόνος σου επάνω στο σκάφος. Οι περιπτώσεις είναι αρκετές. Για παράδειγμα ένα ζευγάρι έφυγε για διακοπές με το σκάφος του και ο ένας από τους δυο δεν ξέρει ιστιοπλοΐα ή δεν μπορεί να βοηθήσει γιατί ζαλίστηκε ή αρρώστησε. Το βράδυ μπορεί η παρέα να έχει πάει για ύπνο και να έχεις μείνει μόνος να ταξιδεύεις. Οι «μοναχικές» περιπτώσεις αρκετές. Μπορεί ακόμα να έχεις βρεθεί επίτηδες μόνος σου σε περιπτώσεις όπως ο αγώνας ενός ατόμου που γίνεται από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς κάθε χρόνο.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες skippers που βρίσκονται συχνά πυκνά σε μοναχικές συνθήκες ιστιοπλοΐας, έχουν αναπτύξει πρακτικές για να αντιμετωπίζουν την μοναχικότητα αυτή. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς στο σκάφος μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Διαφορετικά, μπορεί να ζήσουμε έναν εφιάλτη που αφενός δεν θα έχει πλάκα για εμάς και την παρέα μας, αφετέρου μπορεί να γίνει ζημιά στο σκάφος ή και να χτυπήσουμε.

  • Μια πρώτη σκέψη είναι ότι αν είμαι μόνος, χρειάζομαι αυτόματο πιλότο. Και τον έχω! Είναι όμως σε καλή κατάσταση; Τον έχω δοκιμάσει σε ένα μεγάλο φάσμα συνθηκών; Μήπως χρειάζεται κάποια συντήρηση; Μήπως όταν έχει ζόρι ξε-οπλίζει; Είναι βασικό να τον έχω σε καλή κατάσταση. Παράλληλα, επειδή όλα τα μηχανήματα τελικά χαλάνε όταν τα χρειάζεσαι περισσότερο, έχεις σκεφτεί για το σκάφος σου μια λύση ώστε να δένεις, έστω και για λίγο το τιμόνι και να κάνεις μια δουλειά που χρειάζεται; Το έχεις κάνει προπόνηση ώστε αν χρειαστεί με κακές συνθήκες εύκολα να βρεις πως δένεται;
  • Κάτι ακόμα που πρέπει να έχεις δει για το σκάφος σου πριν φύγεις για την κρουαζιέρα είναι οι δυνάμεις. Αν κληθείς να πας κρουαζιέρα με το έτερον σου ήμισυ το οποίο ίσως να μην έχει τη δική σου μυϊκή δύναμη και χρειαστείς βοήθεια σε κάτι, αν αυτό το «κάτι» είναι πάνω από τις δυνάμεις της, απλά δεν θα πάρεις την βοήθεια που χρειάζεσαι. Βγες λοιπόν μαζί της μια βόλτα πριν το μεγάλο ταξίδι και δοκίμασε τα συστήματα του σκάφους και τις δυνάμεις που υπάρχουν. Αν σε κάποιο σύστημα δεις ότι υπάρχει αρκετό ζόρι, ίσως να πρέπει να βάλεις μια ακόμα σχέση.
  • Είναι βασικό τα πανιά σου να μπορούν να ανεβαίνουν και το βασικότερο να κατεβαίνουν άμεσα και χωρίς ζόρι σε περίπτωση που χρειαστεί. Αν είναι roller έχει καλώς. Αν όχι, σκέψου μήπως εγκαταστήσεις σιδηρόδρομο στο κατάρτι με lazy jacks ώστε απλά να ανοίγεις ένα φρένο και να κατεβαίνει. Γενικότερα μίλα με τον ιστιοράπτη σου και δες τι βολεύει καλύτερα για το σκάφος και την αρματωσιά σου.
  • Όταν τα μεγέθη των σκαφών μεγαλώνουν, δυο είναι οι λόγοι που χρειάζεται ένα μεγάλο πλήρωμα. Οι δυνάμεις που υπάρχουν και οι αποστάσεις. Αν υποθέσουμε ότι έχεις κάνει τα συστήματα σου εύκολα από δυνάμεις, μπορείς εύκολα να τα φτάσεις από εκεί που τιμονεύεις; Βασικά control που χρειάζεσαι, όπως η σκότα της μαΐστρας είναι σε θέση για να τα λειτουργείς και να τα λειτουργείς σωστά; Αλλά ακόμα και δευτερεύοντα control για τα πανιά σου, θα πρέπει να χρειάζονται από εσένα την ελάχιστη δυνατή μετακίνηση.
  • Σε μια πλαγιοδρομία μπορεί να χρειαστεί να λασκάρεις απότομα το boom vang. Αν η δαγκάνα που το κρατάει ή το φρένο του είναι επάνω στο coach roof, δύσκολα θα το φτάσεις και δύσκολα θα σωθείς από το broach. Αν έχεις προνοήσει και το σχοινί του είναι αρκετά μακρύ ώστε να φτάνει σε ένα από τα βίτζια κοντά σου που δεν χρησιμοποιούνται (το σοφράνο primary), με το φρένο ανοικτό, εύκολα θα το λασκάρεις όταν χρειαστεί.
  • Χρησιμοποίησε μικρής διατομής σχοινιά τα οποία μπορείς να τα πιάνεις καλύτερα στο χέρι σου και όπου χρειάζεται βάλε περισσότερες σχέσεις. Επίσης, έχε πάντα διαθέσιμες μπαστέκες ώστε να μπορείς να οδηγείς σκότες και άλλα συστήματα εκεί που θέλεις και εκεί που μπορείς να τα λειτουργείς. Μεγάλη εφεύρεση είναι και τα ράουλα με φρένα που μπορείς για λίγο να φρενάρεις ένα σχοινί και να ελευθερώνεις ένα βίτζι που χρειάζεσαι εκείνη την ώρα.

 

Απάντηση