To πιο ακριβό άθλημα: Ιστιοπλοΐα?

Ένα από τα πιο γνωστά κλισέ του χώρου: «Η ιστιοπλοΐα είναι ακριβό άθλημα και δεν είναι για εμένα!» Η φήμη αυτή, που ακόμα και σήμερα τροφοδοτείται από διάφορες αφορμές γύρω μας, συνεχίζει να αποτρέπει κόσμο από το να γράψει τα παιδιά του στην ιστιοπλοΐα και να επιλέγει άλλα αθλήματα. Κανείς ακούει για σκάφη που κοστίζουν εκατομμύρια, για σωματεία στο America’s Cup που έχουν προϋπολογισμούς πολλαπλάσιους της formula 1 και η χρυσόσκονη γύρω από το χώρο πλανάται. Για πολλούς αυτό δημιουργεί ένα prestige και μια ελιτίστικη χροιά, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό, εφόσον αυτοί που δυστυχώς διοικούν το άθλημα δεν το διαχειρίζονται όπως πρέπει, μόνο κακό κάνει. Γιατί αν τη χρυσόσκονη αυτή τη «πουλούσαν» όπως οι ομόλογοί τους σε άλλες χώρες, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Όλη η αλυσίδα επαγγελματιών στον χώρο, ο ιστιορράπτης, ο έμπορος ρούχων, ο έμπορος σκαφών, ο εκπαιδευτής, ο συντηρητής, ο ενοικιαστής σκαφών, θα είχαν λιγότερους προβληματισμούς. Ο όμιλος το ίδιο.

Όσο αυτοί αδυνατούν να τοποθετήσουν το πράγμα στη σωστή του διάσταση και να πουλήσουν στο κοινό τα οφέλη που, μόνο το άθλημα αυτό, έχει να προσφέρει, το άθλημα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη περιδίνηση: Εφόσον είναι ανίκανοι να πουλήσουν προς τα έξω το άθλημα, τα οφέλη του, τα κόστη του για να το συντηρήσεις και πολλά άλλα που θα μπορούσαν, επιλέγουν την εύκολη λύση του ευτελισμού των τιμών των σχολών. Αντίστοιχα και της ποιότητας. Νομίζουν ότι έτσι θα έχουν περισσότερο κόσμο και βραχυπρόθεσμα το πετυχαίνουν. Σκουπίζουν το θέμα κάτω από το χαλάκι, εξασφαλίζουν μια ακόμα θητεία και ύφος 1000 καρδιναλίων στο εντευκτήριο του ομίλου.

Μακροπρόθεσμα όμως, «οι σχολές δεν βγαίνουν», «δεν έχουμε κόσμο» γιατί ο κόσμος αντιλαμβάνεται την μείωση της ποιότητας και έτσι, ξεκινάει ένα άσχημο domino για το οποίο φταίει η κρίση ή οτιδήποτε άλλο εκτός από τους ίδιους:

  • Τα σκάφη δεν συντηρούνται και η εικόνα είναι αποτρεπτική για κάθε νέο μαθητή
  • Νέες επενδύσεις δεν γίνονται σε εξοπλισμό γιατί δεν αξίζει τον κόπο
  • Εκπαιδευτές που αναλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από κάθε άλλο άθλημα που γίνεται μέσα σε ένα στάδιο πολύ πιο ελεγχόμενο από το ανοικτό πέλαγος αμείβονται με ψίχουλα ή δεν βρίσκουν δουλειά
  • Σωματεία δεν μπορούν να καλύψουν τον βασικό σκοπό της ύπαρξής τους: την καλλιέργεια του αθλήματος

Ας δούμε λοιπόν που στέκεται αυτή τη στιγμή η ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα με ένα παράδειγμα:

Στο sailing spot του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς, άτομα κάθε ηλικίας μπορούν και να μάθουν και να εξασκούνται στην ιστιοπλοΐα όλο το χρόνο με τιμές που φτάνουν τόσο χαμηλά όσο 40€/μήνα. Για παράδειγμα, μαθητής που δεσμεύεται για 6 μήνες μάθημα, μπορεί να αγοράσει 4 σαββατοκύριακα μαθήματος με 62€. Αν ήταν μέλος του ομίλου, η τιμή θα έπεφτε στα 56€. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι δεν αγοράζει μήνα αλλά σαββατοκύριακα μαθήματος, η πραγματική συνδρομή είναι τελικά ακόμα χαμηλότερη αφού μήνες που «χάνονται Σαββατοκύριακα» λόγω αργιών ή άλλων αιτιών που δεν φταίει ο μαθητής, ο μαθητής δεν χάνει την αξία που έχει πληρώσει. Αντίστοιχα υπάρχουν εκπτώσεις για οικογένειες που, για παράδειγμα στο basic πρόγραμμα, το «μικρό» πλάνο που κανείς παίρνει μόνο 4 Σαββατοκύριακα, το πρώτο μέλος μιας οικογένειας πληρώνει 70€, το δεύτερο 60€ και από το τρίτο μέλος η χρέωση είναι 40€.

Έστω λοιπόν ότι δεν ίσχυε απολύτως καμία έκπτωση και κανείς δεν ήθελε να δεσμευτεί για μεγαλύτερο διάστημα πέραν των 4 Σαββατοκύριακων. Η ιστιοπλοΐα για αυτόν θα κόστιζε 70€ για να κάνει κάθε εβδομάδα 4 ώρες προπόνηση. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει με 70€:

Άθλημα Σωματείο Ετήσιο κόστος μαθημάτων Διαφορά
Ιστιοπλοία Ιστιοπλοικός Όμιλος Πειραιώς 770 €
Κολύμβηση Δήμος Αμαρουσίου 1.345 € 75%
Ιππασία Ιππικός Όμιλος Βορείων Προαστείων 1.920 € 149%
Ποδόσφαιρο Orion Sports Club 1.210 € 57%
Τένις Athens Tennis Academy 1.380 € 79%

 

Η λίστα μπορεί να συμπληρωθεί και με περισσότερα παραδείγματα από άλλα αθλήματα. Κοινός παρονομαστής είναι η προπόνηση σε βάση 4 ωρών κάθε Σαββατοκύριακο και η αντίστοιχη χρήση εξοπλισμού/γηπέδου/χώρου.

Η ιστιοπλοΐα λοιπόν είναι ίσως από τα οικονομικότερα αθλήματα που μπορεί κανείς να κάνει. Ίσως αυτό που έχει αντίστοιχα ή και μεγαλύτερα κόστη από άλλα στην παραπάνω λίστα. Παρ’ όλα αυτά είναι παραπάνω από ανταγωνιστικό. Για τον μαθητή/αθλητή είναι οικονομικό.

Για αυτούς που αγοράζουν πανάκριβα σκάφη και τρέχουν σε πανάκριβους αγώνες, είναι εξίσου οικονομικό αφού αν κανείς εξετάσει το ποιοι είναι αυτοί, τελικά καταλήγει ότι δίνουν ελάχιστα για το χόμπι τους σε σχέση με την περιουσία τους ή με τα πόσα κερδίζουν. Και για αυτούς οικονομικό είναι.

Εσύ, εσύ που είσαι κάτοικος της #1 ναυτικής χώρας, ξεκίνα σήμερα!

Απάντηση