Πόσο εξωστρεφής είσαι;

Με πολλά βάσανα και κόπο έχεις αποκτήσει ένα σκάφος. Με εξίσου πολλά το συντηρείς και ανανεώνεις το υλικό του. Παράλληλα, με… αντίστοιχο κόπο έχεις βρει μια παρέα «συμβατών» φίλων με την οποία κατεβαίνεις όποτε μπορείτε σε αγώνες. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά πας σε αυτούς, συμμετέχεις. Είσαι εκεί. Ίσως το βασικότερο πράγμα στις εποχές μας.

Στους αγώνες που πας, όλο κάτι γίνεται. Όχι απαραίτητα κακό, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει. Μια σωστή απόφαση. Μια πατέντα που έσωσε την κούρσα. Μια νέα προσθήκη στο πλήρωμα. Ένα νέο πανί. Ακόμα και να τρέξεις την πιο βαρετή κούρσα του κόσμου που τίποτε αξιόλογο δεν έχει γίνει, αυτή η κούρσα έλαβε χώρα στο πιο όμορφο αθλητικό τερέν που υπάρχει: τη θάλασσα. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα έχεις τραβήξει με το κινητό σου μια φάση ή έστω ένα τοπίο που σου άρεσε.

Όλη αυτή η πληροφορία, όλη αυτή η ομορφιά του αθλήματος, όλα όσα έζησες, είναι βέβαιο ότι θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό σου. Όμως, γιατί να μην το μοιραστείς; Γιατί να μην μάθει και άλλος κόσμος τις εμπειρίες σου; Έχεις να χάσεις κάτι ή μόνο ίσως να κερδίσεις;

Και ενώ το όφελος για τον χώρο του yachting είναι προφανές, τι θα μπορούσε να κερδίσει το σκάφος, ο αθλητής ή το πλήρωμα από τη διαδικασία αυτή; Κάτι βασικό: Αναγνωρισιμότητα. Πλέον ξεκινάς και γίνεσαι το σκάφος «που!» και όχι ένα στο «σωρό».

Όταν λοιπόν θα χτυπήσεις την πόρτα ενός χορηγού, θα έχεις κάτι να δείξεις! Μια σειρά από όμορφες δημοσιεύσεις, εικόνες και ιστορίες. Πιθανότατα ακόμα και να σε έχει ήδη ακούσει και να γίνει πιο εύκολη η κουβέντα. Η αναγνωρισιμότητα θα βοηθήσει το σκάφος σου και αλλού. Στη σχέση σου με τον όμιλο που σε φιλοξενεί, στο να βρεις πιο εύκολα πλήρωμα, στο να πουλήσεις το σκάφος σου, στο να ασχοληθεί περισσότερο μαζί σου ο ιστιοράπτης σου, στο να βρεις να δέσεις κάπου. Μόνο όφελος μπορείς να έχεις.

Πως όμως μπορείς να πετύχεις να είναι το σκάφος και η ομάδα σου μια αναγνωρίσιμη οντότητα; Είναι κάτι που χρειάζεται κόπο και χρόνο που δεν διαθέτεις; Όχι απαραίτητα. Εξαρτάται πάντα με το πόσο «φανατικά» θα ασχοληθείς αλλά για να ξεκινήσεις να… «υπάρχεις» η προσπάθεια που χρειάζεται είναι πολύ μικρή. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό η προσπάθεια αυτή να είναι συστηματική. Ίσως είναι απλά αρκετό να κάνεις αυτό που ήδη κάνεις: Για παράδειγμα αντί να ανεβάζεις μια όμορφη φωτογραφία στο λογαριασμό σου σε κάποιο social media, ανέβασέ την πρώτα σε μια σελίδα που διατηρείς για το σκάφος σου και μετά, αν θέλεις, κάνε την share και από τον προσωπικό σου λογαριασμό. Δεν σου παίρνει καθόλου χρόνο και ταυτόχρονα δημιουργεί αναγνωσιμότητα και περισσότερους ακόλουθους στην σελίδα του σκάφους. Η αναγνωρισιμότητα όμως χτίζεται μόνο ηλεκτρονικά; Όχι. Ακόμα και μια κοινή εμφάνιση του πληρώματος με ίδια λογοτυπημένα ρούχα χτίζει στο μυαλό όλων όσων σας δουν.

Για εσένα που θέλεις να το κάνεις πιο σοβαρά και έχεις και κάποιο ελάχιστο χρόνο να αφιερώσεις, να ξέρεις ότι οι επαγγελματικές ομάδες έχουν άνθρωπο επάνω στο σκάφος που ασχολείται με αυτό, ακόμα και την ώρα του αγώνα. Που μπορεί να κάνει live streaming, να ενημερώνει με tweets, να έχει αλληλεπιδράσεις και να προσπαθεί να προωθήσει τους χορηγούς και την ομάδα με κάθε πιθανό τρόπο. Αντίστοιχα, πέρα από σελίδα στα social media, μια ομάδα μπορεί να φτιάξει ιστοσελίδα, ένα ημερολόγιο, ατζέντες, να κόψει πίτα και να καλέσει κόσμο, να κάνει ένα party, να συντηρεί ένα blog με πλούσιο περιεχόμενο από τις δράσεις και τους αγώνες που συμμετέχει, να γράφει και να διανέμει δελτία τύπου μετά από κάθε συμμετοχή, να στέλνει ευχητήριες κάρτες στις γιορτές, κλπ. Ακόμα και μια open day μπορεί να έχει κατά την οποία κάποιος που θα διαλεχτεί (π.χ. μέσω διαγωνισμού) θα μπορεί να έρθει επάνω στο σκάφος και να παρακολουθήσει την προπόνηση.

Η εξωστρέφεια είναι must για μια ομάδα. Ξεκίνα σήμερα να το κάνεις, χωρίς να ξέρεις απαραίτητα το λόγο, στο μέτρο που μπορείς. Στην πορεία είναι βέβαιο ότι αυτή η προσπάθεια θα αποσβεστεί.

Απάντηση