Μήνας… αγοράς σκάφους!

Από όλους τους μήνες του χρόνου ο Ιούνιος μάλλον είναι ο μήνας που η σκέψη των περισσοτέρων ταξιδεύει… στις διακοπές και στο «τι καλά θα ήταν να είχα ένα σκάφος». Αν βγάλεις από την εξίσωση το γεγονός ότι σύμφωνα με το κράτος αυτός που έχει σκάφος είναι εγκληματίας και πρέπει να τιμωρείται διαρκώς, πράγματι είμαστε προνομιούχοι κάτοικοι μιας ναυτικής χώρας και πράγματι όλοι μας θα έπρεπε να έχουμε ένα σκάφος. Ανάλογα με το εισόδημα ή το γούστο μας, από ένα μικρό βαρκάκι μέχρι ένα μεγάλο κότερο. Κάτι με το οποίο σε κάθε ευκαιρία να μπορούμε να αρμενίζουμε και να χαιρόμαστε τη θάλασσα, όπως ο καθένας μας αρέσκεται.

Παγκόσμιο trend στην αγορά σκάφους είναι η… επιστροφή στα πανιά. Ίσως γιατί οι ταχύτητες με το πανί έχουν αυξηθεί, ίσως γιατί δείχνει πιο ναυτικό να έχεις φτάσει κάπου με πανάδικο ή γιατί στην τελική το πετρέλαιο είναι ακριβό. Σίγουρα όμως, η αγορά του ιστιοπλοϊκού σκάφους έχει για μια ακόμα φορά ξεκινήσει να ανεβαίνει σε όλα τα μεγέθη και τους τύπους. Υποψήφιοι αγοραστές, είναι όλοι εκείνοι που κάποτε τελείωσαν μια σχολή ανοικτής θαλάσσης. Που κάποτε φλέρταραν με την ιδέα του αρμενίσματος με ησυχία. Με περιπέτεια και κοντά στη φύση.

Για να αγοράσει κάποιος ένα ιστιοφόρο σκάφος, πρέπει να έχει κατά νου κάποια πράγματα. Να μπορεί να απαντήσει κάποια ερωτήματα για τον εαυτό του και να μπορεί να καταλήξει σε μια επιλογή κατάλληλη για αυτόν. Κάποιες σκέψεις λοιπόν:

  • Δεν υπάρχει σωστή και λάθος επιλογή. Υπάρχει επιλογή που για την δεδομένη χρονική στιγμή είναι η καλύτερη για εσένα και μόνο. Σε αυτή θα καταλήξεις αν είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου και δεν παρασυρθείς με το τι αγόρασε ο γείτονας.
  • Κανένα σκάφος δεν είναι για πάντα. Μεγαλώνεις, αλλάζουν οι απαιτήσεις σου και πιθανότατα και το εισόδημά σου. Το πρώτο σου σκάφος, δεν θα είναι και το τελευταίο σου.
  • Αν σε ενδιαφέρει η αγωνιστική ιστιοπλοΐα, μην αγοράσεις ένα σκάφος που βλέπεις ότι «κερδίζει». Δεν κερδίζουν τα σκάφη αλλά τα πληρώματα. Αν λοιπόν δεν είσαι συνειδητοποιημένος ότι για να κερδίσεις πρέπει να επενδύσεις σε πολύ κόπο και χρόνο, όπως άλλωστε σε οτιδήποτε αθλητικό, θα απογοητευθείς ότι και να αγοράσεις. Παράλληλα, να έχεις υπόψη σου ότι για να τρέχεις αγώνες με αξιώσεις, πρέπει πάντα να ανανεώνεις το υλικό σου, πράγμα που έχει κάποιο κόστος. Αγόρασε λοιπόν ένα σκάφος που σου αρέσει και δοκίμασε να αγωνιστείς με αυτό αρχικά και να βγάλεις τα πρώτα σου συμπεράσματα.
  • Πάρε ένα σκάφος που σε προκαλεί να το ταξιδέψεις. Όχι ένα σκάφος που σου αρέσει απλά να το βλέπεις. Ένα σκάφος που όταν το δένεις να στεναχωριέσαι και να σκέφτεσαι πότε θα λύσεις πάλι. Ένα σκάφος που όταν είσαι επάνω, χαμογελάς σαν μικρό παιδί. Μην σκεφτείς τι έχει ο άλλος ή τι άλλο θα μπορούσες να πάρεις με τα χρήματα που έχεις να διαθέσεις. Βασικός δείκτης το χαμόγελο!
  • Για να δεις το πόσο τελικά χαμογελάς, κάνε οπωσδήποτε ένα test sail. Αν αγοράζεις μεταχειρισμένο, μέσα από μια δοκιμή μπορείς να βρεις πράγματα που ο πωλητής μπορεί να «αποκρύψει» ενώ στο καινούριο μπορείς να δεις αν πραγματικά αυτό που αγοράζεις είναι αυτό που θέλεις και αν αυτό σε κάνει πραγματικά χαρούμενο.
  • Αγόρασε κάτι που πραγματικά χρειάζεσαι, μέσα στις δυνατότητές σου. Στην αγορά σκάφους είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσεις νοοτροπία βορειοευρωπαίου. Αν είσαι ένα ζευγάρι αγοράζεις δυάρι. Δεν αγοράζεις πολυκατοικία, μήπως και κάποια στιγμή κάνεις παιδιά. Αγοράζεις 10 πατάτες που θα χρειαστείς για το φαγητό και όχι ολόκληρη σακούλα. Αγόρασε ένα σκάφος που είναι κοντά σε αυτό που χρειάζεσαι και σε κάνει να κάνεις πολύ περισσότερη ιστιοπλοΐα. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών, αγοράζει μικρότερο σκάφος μετά το πρώτο τους. Βρίσκουν κάτι πιο μανιτζέβελο και πιο κοντά στα –πλέον πιο συνειδητά- γούστα τους.
  • Δεν υπάρχει σκάφος που τα κάνει όλα. Πρέπει να καταλήξεις εσύ τι θέλεις να κάνεις. Θες ένα σκάφος βαρύ, άνετο, ναυτικό που να οργώνεις τις θάλασσες και να απολαμβάνεις τη διαδρομή; Θες ένα τριμαράν με το οποίο θα φτάνεις παντού σε χρόνο μηδέν; Που θα μπορείς να βγαίνεις στα ρηχά; Που θα είναι το πιο εντυπωσιακό πράγμα στην παραλία αλλά που δεν θα ζεις τόσο άνετα μέσα; Εσύ ξέρεις τι χρειάζεσαι.
  • Πάρε το χρόνο σου. Όχι τόσο για να δεις πολλά σκάφη και να καταλήξεις στην πιο συμφέρουσα αγορά, όσο για να δεις εσύ τελικά τι θέλεις και με τι θα είσαι περισσότερο ικανοποιημένος. Ο έρωτας με την πρώτη ματιά πολλές φορές περνάει γρήγορα.
  • Όσο σημαντικό είναι το να καταλάβεις αν θες να συμμετέχεις σε αγώνες, τόσο σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσεις το αν θέλεις σκάφος για εσένα ή για εκμετάλλευση. Σκάφος που να κάνει και για τα δυο δεν παίζει. Δεν θα το χαρείς. Σκάφη που είναι κατάλληλα για ναύλωση συνήθως έχουν κοντά κατάρτια και κοντές καρίνες. Πηγαίνουν καλύτερα με μηχανή παρά με πανιά, εκτός αν «βολεύει» η πλεύση. Έχουν μεγάλες «ξενοδοχειακές» ανέσεις αλλά για κανένα λόγο δεν χαίρεσαι ιστιοπλοΐα. Είναι φτιαγμένα για δουλειά. Παράλληλα, αν πάρεις ένα σκάφος που θα «αποπληρωθεί» με ναύλα, όταν το πάρεις στα χέρια σου, δεν θα είναι στην κατάσταση που θα ήθελες ένα σκάφος για δικό σου.
  • Αναγνώρισε ότι το σκάφος, δεν είναι για πάντα. Σύντομα θα πρέπει να το δώσεις και τότε θα δεις ότι, σαν και τα αυτοκίνητα, η αξία τους με τον χρόνο πέφτει δραστικά. Έτσι, πρέπει να σε έχει κάνει να χαμογελάσεις πολύ για να αξίζει τον κόπο. Να το έχεις χαρεί πολύ. Για αυτό το λόγο είναι πολύ βασικό το σκάφος που θα πάρεις να σε προσκαλεί να το ταξιδέψεις . Να είναι τόσο εύκολο και μανιτζέβελο που να μην σε κάνει να σκέφτεσαι το λύσε-δέσε. Να μην σε κουράζει. Όχι μόνο για ταξίδια αλλά και για μια απογευματινή βόλτα μετά το γραφείο για να ξελαμπικάρει το μυαλό σου.

Δεν υπάρχει κατάλληλη εποχή για να αγοράσεις σκάφος. Όποτε νιώσεις το κάλεσμα της θάλασσας ξεκίνα το ψάξιμο και την… αποταμίευση. Μην ξεχνάς τον κυρίαρχο κανόνα: Αγόρασε αυτό που σε κάνει να χαμογελάς περισσότερο όταν το ταξιδεύεις!

Απάντηση