Γιατί αξίζει να επενδύσεις στην Ιστιοπλοΐα;

Επένδυση (αγγλικά: investment) ονομάζεται η δέσμευση κεφαλαίων για ένα χρονικό διάστημα, η οποία αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα κεφάλαια στον επενδυτή.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Από την άλλη, με την ευρύτερη έννοια, και αν βγάλουμε από την άσκηση το χρήμα, η επένδυση σε κάτι είναι μια ενέργεια που, αν είναι πετυχημένη, θα μας δώσει σε κάποιο επίπεδο προστιθέμενη αξία. Σε ποια επίπεδα λοιπόν η ιστιοπλοΐα μπορεί να μας κάνει να πάμε ταμείο και όχι κουβά;

Επένδυση σε σκάφος

Από τα παλιά χρόνια η θάλασσα έδινε ψωμί στους Έλληνες. Και σήμερα συνεχίζει να το κάνει. Κάποιοι αγοράζουν σκάφη με στόχο την ενοικίαση και αυτό, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να τους γεμίσει με φαγητό το τραπέζι τους. Όμως, επειδή είπαμε ότι βγάζουμε από την άσκηση το χρήμα, που έτσι και αλλιώς θα δυσκόλευε την άσκηση λόγω της μείωσης της αξίας του με το χρόνο, πρέπει να καταλάβεις ότι με αυτή σου την επένδυση δεν αγοράζεις ένα σύνολο από πολυεστέρα, αλουμίνιο και ύφασμα. Αγοράζεις απίστευτες στιγμές ευτυχίας, ηρεμίας και χαλάρωσης με τους δικούς σου ανθρώπους. Αγοράζεις στιγμές με τους δικούς σου ανθρώπους. Αγοράζεις εξοχικό σε κάθε νησί του Αιγαίου. Αγοράζεις καταφύγιο από την καθημερινότητα. Αγοράζεις έναν τρόπο ζωής που θα σε βοηθήσει στην ζωή σου.

Αξιολόγηση: Πολύ θετική έως «έχεις αργήσει ήδη».

Επένδυση στον αθλητισμό

Το υπουργείο υγείας έχει τυπώσει πολλές αφίσες που γράφει για τα οφέλη του αθλητισμού στην υγεία. Παράλληλα, το κράτος δίνει και αυτό κίνητρα που ωφελούν αυτόν που θα επενδύσει στον αθλητισμό και θα διακριθεί, από εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι διορισμό τιμής ένεκεν στο δημόσιο. Και μπράβο του. Όμως συμφωνήσαμε ότι μένουμε μακριά από το χρήμα και μπράβο μας. Και ευτυχώς, η λίστα του κέρδους των αθλητών ιστιοπλόων είναι τεράστια. Αν δεις τον χώρο αθλητικά, ο χώρος θα σου το ανταποδώσει κάνοντάς σε από μικρή ηλικία μηχανικό, ναυπηγό, ναύτη, τακτικό, καθαρό, καλό οδηγό, συνεπή, αρχηγό, πειθαρχημένο, νοικοκύρη, οξυδερκή, και τόσα πολλά ακόμα που δεν χωρούν στο άρθρο. Θα σε κάνουν καλό μαθητή με μικρή προσπάθεια γιατί το μυαλό σου θα μάθει να επεξεργάζεται με ευκολία ταυτόχρονα πολλαπλές παραμέτρους. Θα σε κάνουν καλό επαγγελματία. Καλό σπιτονοικοκύρη. Θα γυρίσεις τον κόσμο. Θα γνωρίσεις μοναδικούς ανθρώπους. Θα κάνεις προπόνηση και γυρνώντας πίσω θα παραλαμβάνεις τα προβλήματα της καθημερινότητάς σου πιο ελαφριά. Θα έχεις βρει λύσεις. Θα ανοίγει το μυαλό σου με κάθε έξοδο. Θα μαθαίνεις κάθε φορά που βρέχεσαι. Θα γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.

Αξιολόγηση: Δεν είναι για όλους αλλά δοκίμασε και μόνο χαμένος δε θα βγεις

Επένδυση σε marketing

Αμείλικτος ο χώρος και αν το «return on investment» δεν είναι άμεσο και δεν φέρει τα θεμιτά αποτελέσματα, η ενέργεια δεν προκρίνεται. Πάμε για άλλα. Και όμως εδώ η επένδυση περνάει και δίνει και…υπεραξία. Βασικά η περίπτωση είναι το όνειρο του κάθε marketer! Πρόσβαση σε έναν χώρο με πολυτελή βάση, αυτή του yachting. Άνοιγμα σε ένα high value κοινό, δημιουργία μοναδικού υλικού σε εικόνες και βίντεο, περιτύλιγμα από τα λίγα που μυρίζουν τόσο έντονα θάλασσα και Ελλάδα. Και όλα αυτά σε μια τιμή! Και ακόμα και την τιμή μπορείς εσύ να την ρυθμίσεις ανάλογα με το διαθέσιμο budget γιατί έχεις άπειρες εναλλακτικές στο χώρο. Λίγο φαντασία να έχεις, που μάλλον έχεις γιατί αλλιώς δε θα έκανες αυτή τη δουλειά, και τελικά ταβάνι δεν υπάρχει.

Αξιολόγηση: Προχωράμε χτες για να μη μας προλάβει άλλος.

Επένδυση σε ομίλους

Η επένδυση σε έναν όμιλο μπορεί να γίνει σε πολλά επίπεδα. Μπορείς να είσαι μέλος, μέλος συμβουλίου ή και συνεργάτης. Για παράδειγμα προπονητής. Εδώ, για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει «επένδυση» πρέπει πριν να έχει καταλάβει τελικά τι είναι ο όμιλος. Ο όμιλος με πολύ απλά λόγια, είναι μια παρέα ανθρώπων. Μια παρέα που αγαπάει τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα. Πρακτικά λοιπόν πρόκειται για μια επένδυση σε κόπο, χρόνο, χρήμα και διάθεση σε μια παρέα. Μια επένδυση σε μια παρέα σε μια εποχή που το μεγαλύτερο πρόβλημα των ανθρώπων είναι η αποξένωση. Βλέπεις που το πάω ε; Από την άλλη, ακόμα και αν δεν έχεις μοναξιές, τουλάχιστον τώρα, η αίσθηση της προσφοράς, έστω στην παρέα αυτή, είναι ανεκτίμητη. Όταν προσφέρεις, όταν συμβάλλεις, όταν δημιουργείς, νιώθεις απίστευτα. Δεν πληρώνεται με τίποτε η αίσθηση. Εδώ θα ρωτήσει κανείς γιατί βάζει κανείς στην παράγραφο αυτή τους συνεργάτες, όπως για παράδειγμα τους προπονητές. Αυτοί αμείβονται και είπαμε να αφήσουμε τα χρήματα εκτός. Πριν σφυρίξεις το φάουλ, πρέπει να καταλάβεις ότι η δουλειά αυτή δεν πληρώνεται με χρήμα. Το χρήμα καλύπτει τα έξοδα ενώ το κέρδος είναι η ανταμοιβή. Του να βλέπεις τον μικρό που του έμαθες να αρμενίζει να τρέχει τον πρώτο του αγώνα. Να δείχνει έναν κόμπο στον φίλο του. Να κερδίζει έναν αγώνα. Να αγοράζει σκάφος. Να κερδίζει στους Ολυμπιακούς.

Αξιολόγηση: Αξίζει να το δεις.

Επένδυση σε κόπο και χρόνο

Ίσως από τις πιο κοπιαστικές ενασχολήσεις και αυτές που χρειάζονται απίστευτα πολύ χρόνο. Πολλά είναι δύσκολα αλλά σε ανταμείβουν. Όταν ο δρομέας παίρνει τα παπούτσια του και πάει και τρέχει, εσύ πρέπει μαζί να πάρεις το σκάφος σου. Με ότι σημαίνει αυτό. Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι έμαθες. Πάντα μαθαίνεις. Συνέχεια προσπάθεια και κόστος σε χρόνο, κόπο και χρήμα. Και γιατί; Γιατί να μην πάω για τρέξιμο; Γιατί να μην παίξω μπάλα;

Γιατί σε χαλαρώνει όσο τίποτε. Γιατί ξεκουράζει τα μάτια σου. Γιατί σου γυμνάζει το μυαλό ενώ ταυτόχρονα στο ξεκουράζει. Γιατί σε κάνει να βλέπεις τη ζωή αλλιώς. Γιατί δεν περιορίζεσαι από κανένα τερέν και είσαι πραγματικά ελεύθερος.

Γιατί σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Αξιολόγηση: Κάντο. Τώρα.

 

Απάντηση