Paris 2024: Αναλυση-Παραλυση

Στα τρέχοντα νέα, οι κατηγορίες που επελέγησαν για το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του. Κάθε απόφαση που λαμβάνεται, έχει πάντα κάποια «ουρά», θετική ή αρνητική. Εδώ λοιπόν, πρέπει να εξετάσει κανείς, από την επιλογή αυτών των κατηγοριών, ποιο είναι το πρόσημο για την Ελλάδα και αντίστοιχα για την Ιστιοπλοΐα. Γιατί ενώ αυτοί που αποφάσισαν είχαν σίγουρα πολλές παραμέτρους στο μυαλό τους, όπως για παράδειγμα τα ζητούμενα της ΔΟΕ για ισότητα των δυο φύλων ή για media friendly καταστάσεις, σίγουρα δεν είχαν την Ελλάδα. Είχαν όμως την Ιστιοπλοΐα;

Δεν είναι μακριά πίσω η απόφαση της IPC να βγάλει την Ιστιοπλοΐα από τους Παραολυμπιακούς. Οι λόγοι ήταν λόγοι ευρείας ενασχόλησης και ανάπτυξης στον πλανήτη. Αν λοιπόν η διαλογή των κατηγοριών για το Παρίσι δεν καλύπτει τους ίδιους τους ιστιοπλόους, το άθλημα κινδυνεύει να μην πάει μπροστά και φυσικά να βρεθεί ακόμα και εκτός προγράμματος Ολυμπιακών Αγώνων.

Το αν αυτό είναι καλό η κακό, είναι μια τελείως ξεχωριστή κουβέντα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιστιοπλοΐα έχει τόσο μεγάλη πολυχρωμία που μπορεί άνετα κανείς να βρει τον τύπο ιστιοπλοΐας ή την κλάση που του ταιριάζει ώστε να την κάνει όπως αυτός ο ίδιος την φαντάζεται και την θέλει.

Men’s & Women’s Windsurfer: iFoil.

Μοντέρνο, μάλλον όχι το οικονομικότερο, εντυπωσιακό και…μοδάτο. Μοδάτο γιατί αυτό που φοριέται τελευταία είναι το foiling οπότε δε θα μπορούσε και εδώ να μην υπάρχει κάτι foiling. Για τις εθνικές δομές (ομοσπονδία, ομίλους, αθλητές) η αλλαγή αυτή από το RS:X σημαίνει απλά έξοδα. Ευτυχώς, σε σχέση με άλλα σκάφη, όχι πολλά, οπότε σύντομα θα μπορέσει να υιοθετηθεί από τα κράτη και να έχει το εύρος και την ανάπτυξη που πρέπει. Από την άλλη, οι σερφίστες είναι μαθημένοι σε αυτές τις αλλαγές συχνά-πυκνά. Lechner, Mistral, RS:X, και τώρα iFoil. Τους αρέσει και να ακολουθούν και τις εξελίξεις και την τεχνολογία οπότε απλά θα το χωνέψουν και θα πάνε παρακάτω.

Για την Ελλάδα: Θα τον βρούμε τον δρόμο μας, όπως κάνουμε παραδοσιακά στο Windsurf. Και το κάνουμε και καλά. Πολύ καλά.

Για την Ιστιοπλοΐα: Μια γενικά θετική αλλαγή που κάνει το θέαμα πιο μοντέρνο και πιο αντιπροσωπευτικό της τεχνολογικής εξέλιξης που υπάρχει. Θα υιοθετηθεί και θα φέρει τα επίπεδα ενασχόλησης που πρέπει.

Men’s & Women’s One Person Dinghy: Laser & Laser Radial

Oldies but Goodies. Σαν κατηγορία μπορεί να αρέσει σε κάποιους ή να μην. Όπως και να έχει, ούτε ένας δεν θα αμφισβητήσει την παγκόσμια εξάπλωσή του και την τεράστια βάση που υπάρχει. Όπως και το Optimist, το Laser πρέπει να είναι το αμέσως πιο δημοφιλές σκάφος του πλανήτη. Σαν κόστος κτήσης, συντήρησης και μεταφοράς είναι απόλυτα λογικό και αυτός είναι και ο λόγος της τόσο μεγάλης εξάπλωσής του. Οι επικριτές μιλούν για παλιό design και σκάφος όχι τεχνικό που απλά αρκεί να κρέμεσαι πολύ. «Έλα να κρεμαστείς» πρέπει να είναι η απάντηση…

Για την Ελλάδα: Σκάφη παντού και κόστος ικανό να αντιμετωπίσει ο Έλληνας όση κρίση και να φάει στο κεφάλι. Μας συμφέρει η απόφαση και μπράβο μας.

Για την Ιστιοπλοΐα: Για τους ίδιους λόγους που η Ελλάδα βολεύεται με το Laser, και ο πλανήτης όλος βολεύεται με την απόφαση αυτή. Μια μεγάλη βάση ιστιοπλόων, μια από τις μεγαλύτερες που ασχολούνται με την «Ολυμπιακή» ιστιοπλοΐα θα είναι εκεί να στηρίζει την ιστιοπλοΐα όταν η ΔΟΕ εξετάζει νούμερα…

Men’s & Women’s Skiff: 49er & 49erFX

Αν υπάρχει ένα σκάφος που γυρίζει κάποιος να κοιτάξει στο λιμάνι, αυτό είναι το 49er. Εντυπωσιακό και γρήγορο. Φιλικό στα μέσα λοιπόν. Λόγω κόστους δεν είναι και πολύ διαδεδομένο. Πολλά κράτη ίσως να μην το υιοθετήσουν και ποτέ. Παράλληλα, πολλοί επικριτές, λένε ότι ιστιοπλοϊκά δεν τους λέει και τίποτε αφού πέρα από το ωμό γκάζι και την αδρεναλίνη, δεν χαίρονται αρκετές πλευρές του αθλήματος όπως το τριμάρισμα, την λεπτομέρεια, κλπ. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και ότι απλά είναι ένα άλλο είδος «ιστιοπλοΐας» και αυτό. Και μάλιστα δύσκολο και πολύ απαιτητικό. Επίσης πολύ αθλητικό. Όμως αυτές του οι απαιτήσεις το έχουν κάνει να μην έχει μεγάλο κοινό και αντίστοιχα εξάπλωση. Επίσης, τα απανωτά upgrades, έχουν απαξιώσει τα παλιά σκάφη, μικραίνοντας ακόμα περισσότερο το στόλο. Από την άλλη τα skiff, είναι μια μεγάλη σχολή από μόνα τους και αν πούμε ότι οι Ολυμπιακοί και η επιλογή των κατηγοριών, πρέπει να εκφράζουν κάθε πτυχή του αθλήματος, πρέπει να υπάρχει και αυτό στο κάδρο.

Για την Ελλάδα: Η μικρή ενασχόληση θα παραμείνει μικρή. Το κόστος και η δυσκολία του θα το κρατούν στο περιθώριο. Ίσως μέχρι το 2024, να χαθεί και τελείως η κατηγορία που ακόμα και τώρα από λίγους υποστηρίζεται.

Για την Ιστιοπλοΐα: Σαν την Ελλάδα υπάρχουν πολλές χώρες. Όσο και αν η ΔΟΕ χαρεί με τα πλάνα που θα δει, όταν φτάσει η κουβέντα στους αριθμούς, ίσως να παρεξηγηθούμε. Και δεν πρέπει να παρεξηγηθούμε ε;

Mixed Kite: Formula Kite

Αφού ξεπεράσουμε τα ψυχολογικά μας για το γιατί το kite είναι στο πρόγραμμα και το αν είναι η όχι ιστιοπλοΐα, απαντώντας το ίδιο που θα απαντούσαμε για το windsurf που είναι χρόνια, πρέπει κανείς να δει τους λόγους που πήρε μια θέση και αυτό στο κάδρο μας. Αρχικά το kite είναι αυτή τη στιγμή παγκόσμια τρέλα. Έχει μεγάλη ενασχόληση παγκοσμίως, είναι οικονομικό και καλλιεργείται ακόμα πιο εύκολα, χωρίς εγκαταστάσεις και πολύ δράμα. Παράλληλα είναι θεαματικό και εντυπωσιακό. Όλα αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί των υπευθύνων για να πετύχουν τους στόχους της ΔΟΕ. Τώρα, το αν αυτό πάει την ιστιοπλοΐα μπροστά ή αν απλά δίνει φιλί ζωής και παράταση του αθλήματος στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών, είναι μια μεγάλη κουβέντα. Το ότι έγινε Ολυμπιακό άθλημα πάντως σίγουρα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την ενασχόληση και θα φέρει περισσότερο κόσμο στη θάλασσα. Μάλλον λοιπόν είναι θετικό το πρόσημο.

Για την Ελλάδα: Οικονομικό και ήδη με αρκετή ενασχόληση. Συνεπώς άμεσα μπορεί η Ελλάδα να δείξει συμμετοχές και μακάρι και πρόκριση και συμμετοχή. Περισσότερος κόσμος στη θάλασσα είναι πάντα κέρδος.

Για την Ιστιοπλοΐα: Μεγάλη υπόθεση η συμμόρφωση με τα θέλω της ΔΟΕ. Εξίσου μεγάλη το να υπάρχει εκπροσώπηση του μεγάλου κοινού του kite στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών. Καλή αρχή λοιπον!

Mixed Two Person Dinghy: 470

Κυρία ετών 56. Και κρατιέται μια χαρά! Μεγάλη υπόθεση για όλο το κόσμο ότι ένας ακόμα τεράστιος στόλος δεν «πετιέται» και η μεγάλη ενασχόληση με αυτή την διαχρονική και φοβερή κατηγορία δεν απαξιώνεται. Τεχνικό, ναυτικό και πολύ έξυπνο σκάφος με ενθουσιώδεις υποστηρικτές. Περιορίζει αρκετά τον σωματότυπο αυτών που μπορούν να ασχοληθούν και η σταυροβελονιά που πρέπει τώρα να γίνει που μετατρέπεται σε μικτό, θα κάνουν την άσκηση ακόμα πιο ζόρικη. Ίσως η απόφαση να παραμείνει σαν μικτό να μην ήταν και τόσο καλή για την ίδια την κατηγορία γιατί παίρνει μια παράταση μεν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά αν τελικά αλλοιωθεί το DNA της κατηγορίας θα πεθάνει εκ των έσω. Οι άνθρωποι της κατηγορίας θεώρησαν ότι είναι καλύτερος δρόμος για την κατηγορία οι Ολυμπιακοί. Εγώ παρατηρώ το dragon που δεν είναι Ολυμπιακή κατηγορία και διανύει μια απίστευτη περίοδο άνθισης.

Για την Ελλάδα: Για μια χώρα με ομολογουμένως υψηλό επίπεδο στο 470, η παραμονή της κατηγορίας είναι θεωρητικά καλή. Το αν θα πετύχει η χώρα να φτιάξει μικτά πληρώματα που θα διατηρήσουν το επίπεδο αυτό ή αν ο κόσμος στραφεί αλλού, μένει να αποδειχτεί.

Για την Ιστιοπλοΐα: Ίσως το μοναδικό σκάφος μαζί με το laser (και όποιο σκάφος αποφασιστεί να είναι για το Offshore) που την ημέρα που θα κάνει 30 μίλια θα είναι στη θάλασσα. Αυτό και μόνο του δίνει πόντους. Το θέμα δεν είναι να πηγαίνει συνέχεια «μπροστά» η ιστιοπλοΐα. Πρέπει να προσέχουμε να μην πάει και πίσω…

Mixed Two Person Multihull: Nacra 17

Το catamaran παραδοσιακά υπάρχει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών γιατί εκπροσωπεί ένα τεράστιο μέρος του αθλήματος. Το συγκεκριμένο συνδυάζει και τα foils και για αυτό το αγαπάμε περισσότερο. Προσφέρει θέαμα και ταχύτητα και παρά το κόστος του δικαιωματικά παραμένει σαν την επιλογή για το multihull των Ολυμπιακών. Άλλωστε με μεγάλο κόπο απέκτησε φίλους και ιδιοκτήτες σε όλο το κόσμο. Να κλωτσήσουμε τον κουβά τώρα θα ήταν πισωγύρισμα. Και για ποιο άλλο σκάφος; Μια χαρά δεν τα πάει; Το μικτό πλήρωμα στην περίπτωση του Nacra ποτέ δεν ήταν πρόβλημα γιατί από την αρχή έτσι ήταν οι κανόνες του παιχνιδιού. Ίσως να είχε πιο αργή εξέλιξη η κατηγορία αλλά μάλλον το πρόβλημα παντού ήταν το κόστος παρά στο στήσιμο των πληρωμάτων σε κάτι εντελώς καινούριο.

Για την Ελλάδα: Είναι μια κατηγορία που μέχρι τώρα δεν καταφέραμε σαν χώρα να την καλλιεργήσουμε σε σημείο που να έχουμε αγώνες με πολλά σκάφη στην γραμμή της εκκίνησης. Πολλά σκάφη σημαίνει και κόντρα για τους λιγοστούς που το δοκίμασαν και άρα ευκαιρία για προπόνηση και ανέβασμα σε επίπεδο και την επόμενη πίστα.

Για την Ιστιοπλοΐα: Χωρίς μάλλον να έχει πετύχει ευρεία ενασχόληση, και υιοθέτηση από πολλές χώρες, το ολυμπιακό catamaran υπάρχει και πρέπει να υπάρχει στην άσκηση. Αν συνεχίσει να είναι μια κατηγορία που «ζει» για τους Ολυμπιακούς δεν θα πετύχει και απλά θα ξεχαστεί αν κάποια στιγμή φύγει από το πρόγραμμα. Αν παράλληλα κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνει το Star, θα ζήσει για πάντα.

Mixed Two Person Keelboat Offshore: ???

Φοβερή μουσική με λάθος στίχους. Επιτέλους ξανά Keelboat, όποιο και να είναι αυτό. Τεράστιο κομμάτι της ιστιοπλοΐας που έλειπε και δεν είχε εκπροσώπηση. Τεράστιο κομμάτι και η ανοικτή θάλασσα που έλειπε. Από την άλλη, το όλα «μικτά» φέρνει προβλήματα. Για παράδειγμα όλος ο μουσουλμανικός κόσμος, χώρες που έχουν την οικονομική επιφάνεια να στηρίξουν προσπάθεια ομάδων σε μια ακριβή προφανώς κατηγορία, θα μείνουν εκτός. Παράλληλα, εκτός αν σκεφτεί κανείς ένα πολύ έξυπνο σύστημα για το πως θα γίνονται αγώνες και προκρίσεις, το ρίσκο του να μην μπορέσει μια φτωχή χώρα να κάνει πρόγραμμα ανάπτυξης της νέας αυτής κατηγορίας είναι μεγάλο. Μεγάλο κόστος κτήσης, σταυροβελονιά να φτιάξεις μικτό πλήρωμα, μεγάλο κόστος να πας να τρέξεις αγώνες. Ζαριά είναι. Μακάρι να βγει όπως το σκέφτονται και το φαντάζονται.

Για την Ελλάδα: Ομολογουμένως πολύ δύσκολη άσκηση για τη χώρα μας. Θα είναι μεγάλη επιτυχία έστω και 1 πλήρωμα να μπορέσει να φτιαχτεί και ακόμα μεγαλύτερη, αυτό το πλήρωμα να μπορέσει να έχει το budget να κοιτάξει την κατηγορία στα μάτια.

Για την Ιστιοπλοΐα: Είναι οπωσδήποτε ένα βήμα μπροστά που κλείνει ένα κενό εκπροσώπησης. Πέρα από τις μεγάλες ομοσπονδίες, οι μικρές θα ζοριστούν. Από την άλλη, αν δούμε ένα πραγματικά έξυπνο νέο τρόπο να γίνονται οι αγώνες, μπορεί να εκπλαγούμε πολύ ευχάριστα!

Πιο σημαντικό και πιο βασικό απο όλα τα παραπάνω είναι ότι η ιστιοπλοία δεν τελειώνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλές φορές οι επιλογές που γίνονται γίνονται για λόγους που όλοι μας δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δε συμφωνούμε. Για λόγους που προσπαθούν να συγκεράσουν διαφορετικά “θέλω”, διαφόρων “δυνάμεων”. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι κατηγορίες εκεί μπορεί να μην εκφράζουν απόλυτα το άθλημά μας ή να το εκφράζουν.

Η κατηγορία και το είδος της ιστιοπλοίας που επιλέγεις να κάνεις, πρέπει να εκφράζει εσένα. Και δόξα το Θεό υπάρχουν τόσες να διαλέξεις!

Το κάνεις πρώτα απ’ όλα για εσένα, γιατί σε κάνει να περνάς καλά και να ξεδίνεις. Αν τύχει και είναι και ολυμπιακό, ακόμα καλύτερα. Όμως ιστιοπλοία κάνεις, και πρέπει να κάνεις, για εσένα. Τότε θα την ευχαριστιέσαι, θα γίνεις καλός και θα αποτελέσεις παράδειγμα για τους επόμενους. Το ανάποδο δε θα σου βγεί εύκολα…

Απάντηση