Όλοι έχουμε βρεθεί σε κάποια από τις εκδηλώσεις της. Την πρωτοχρονιά ίσως που παραδοσιακά ψήνουν στον μόλο του ΠΟΙΑΘ; Σε κάποια άλλη περίσταση; Δεν είναι ότι τους ψάχνουμε κιόλας…
Όλοι επίσης βλέπουμε σε σκάφη αναρτημένη τη σημαία της στον αριστερό σταυρό. Εκεί που μπαίνει ο επισείοντας του ομίλου στον οποίο ανήκει το σκάφος. Είναι όμως όμιλος; Είναι σωματείο; Είναι μήπως κάποια άλλη οργάνωση; Πολύς κόσμος, ειδικά νέοι του χώρου αναρωτιούνται. Μύθος σίγουρα δεν είναι. Έχει φίλους, οργάνωση, εκδηλώσεις και πρωτίστως κέφι!
Κυρίες και κύριοι, η περιβόητη «Μαύρη Γίδα»!
Έτος ίδρυσης: 1969.
Ιδρυταί: Τζώνης Κόσκορος, Κωνσταντίνος Αρμάος και ο πανελληνίου (και όχι μόνο) φήμης Ναύαρχος Γεώργιος Κρέμος.
Αιτία ίδρυσης: Αντίσταση στο σύστημα! Η Μαύρη Γίδα είναι κατά βάση μια επαναστατική οργάνωση!
Επαναστατική οργάνωση; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Ο ιστιοπλοϊκός βίος στη χώρα μας κυλούσε παραπάνω από ομαλά. Χρυσό μετάλλιο από τον βασιλιά μας στη Ρώμη και ως εκ τούτου ανάπτυξη του ναυταθλητισμού. Διοργανώσεις αγώνων τόσο στο τρίγωνο όσο και στην ανοικτή θάλασσα και «εκλαΐκευση» του αθλήματος με την πιο μαζική εκπαίδευση και ενασχόληση.
Στην ανοικτή θάλασσα, το πράγμα ήταν πολύ μπροστά. Οι αγώνες γίνονταν με τα ΕΘΕ. Μια άτυπη one design κατηγορία σκαφών στα 8,5 μέτρα. Οι τύποι είχαν στήσει το 1960 αυτό που πασχίζει σήμερα όλος ο ιστιοπλοϊκός κόσμος να φτιάξει: one design!
Το όμορφο όμως αυτό κλίμα ήρθε να δυναμιτίσει ο ΠΟΙΑΘ όταν αγόρασε τα –state of the art τότε- Swan 36 και έφερε από το εξωτερικό τον περιβόητο τότε εκπαιδευτή Γκρίφιλντ να διδάξει σε αυτά. Για κάποιο λόγο το «Swan 36» είναι και σήμερα στην επικαιρότητα αφού με ένα ολόφρεσκο design, η Swan φτιάχνει μια one design κατηγορία, πρακτικά από άλλο πλανήτη…
Πίσω στην επανάσταση όμως: Μαζί με τα swan, τον Γκρίφιλντ και την ανάπτυξη, ήρθε πακέτο και ο Άρνολντ. Ο Άρνολντ Μπέικερ, ήρθε για να εισάγει την καταμέτρηση και τον ισοσκελισμό των ανόμοιων σκαφών στην ανοικτή θάλασσα. Κάτι που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε… Και φυσικά να δυναμιτίσει το όμορφο κλίμα που μέχρι τότε υπήρχε… Αυτό ήταν και η αφορμή για την ίδρυση ενός άτυπου σωματείου, χωρίς μέλη, ενάντια στο σύστημα, σαν επαναστατική οργάνωση. Ιδρυτές άνθρωποι με μεράκι, κέφι, αντισυστημικοί, με χιούμορ και πρωτίστως ευφυείς.
Το όνομα της οργάνωσης προφανές και ιστορικό: ο ιστορικός Παυσανίας αναφέρει στα «Κορινθιακά», ότι κατά τον 2ον π.Χ. αιώνα στην Ερμιόνη, στο ναό της Αφροδίτης, γίνονταν κολυμβητικοί και ιστιοπλοϊκοί αγώνες, προς τιμή του Διονύσου Μελαναίγιδος. Οι πρώτοι καταγεγραμμένοι ιστιοπλοϊκοί αγώνες στην ιστορία! Μαύρη γίδα λοιπόν, και σε όποιον αρέσει!
Παιδί της αντίστασης, ο ομώνυμος αγώνας του ΝΟΕ με διαδρομή που τηρείται μέχρι και σήμερα σε Αίγινα και Πόρο. One design! Με ΕΘΕ!
Κινητήρια δύναμη της παρέας της Μαύρης Γίδας, η παρέα, οι πλάκες και ο χαβαλές! Α! και η αντίσταση στο σύστημα. Στη χούντα, η πλάκα συνεχίστηκε. Στη σημαία άλλαξε η μαύρη γίδα με μαύρη κότα. Υπήρχε αντίσταση και εκεί. Και από ποιους; Αφού είπαμε: δεν υπήρχαν μέλη! Επικίνδυνη δομή και γρήγορα μπήκε στα «ραντάρ» της εποχής.
Στο σημερινό Carteλ στη γωνία στο Μικρολίμανο, τότε ήταν το εστιατόριο το «Μαρκόπουλο» της κυρίας Δήμητρας από το Μαρκόπουλο. Εκεί, υπήρχε πάντα το τραπέζι των τρελών που είχε την σημαία της Μαύρης Γίδας. Μετά το θάνατο της κυρίας Δήμητρας, ένα από τα γκαρσόνια, ο Νταβέλης πήρε το μαγαζί να το δουλέψει και το ονόμασε Μαύρη Γίδα. Το 1969 μπήκε και η πλάκα στον μόλο ακριβώς μπροστά από την ταβέρνα.
Πέρα από τους 3 «Ιεράρχες», ταμίας της οργάνωσης ήταν ο Οικονομίδης και «τελετάρχης» ο Μανώλης ο Παντελής. Τα ηνία της Μαύρης Γίδας πήρε στους πιο ιστορικούς χρόνους ο Γιάννης Γιαπαλάκης, ο Μανώλης Παντελής και τώρα ο Τάκης Μάντης. Οι ηγέτες προκύπτουν μετά από λαϊκή βούληση και μέσα από τις τελετές και τις μαζώξεις της οργάνωσης! Και καθαιρούνται επίσης. Σε ένα βράδυ!
Οι πλάκες που διαχρονικά η ομάδα έκανε ήταν περιβόητες. Δίκη και δημόσιο κρέμασμα του Οικονομίδη στον Πόρο, δημόσιο γιαούρτωμα –πάντα μετά από επίσημη δίκη- του Μέκιου στην Αίγινα και πολλά ακόμα.
Γενικά η ιστορία κάνει κύκλους. Ανάγκη για επανάσταση –ή και swan 36- πάντα υπάρχει. Και για one design! Αυτό όμως που πρωτίστως ο χώρος μας έχει απωλέσει είναι το κέφι. Η πλάκα. Η παρέα. Οι σημερινοί όμιλοι, παρότι έχουν επίσημη υπόσταση, δε φτάνουν ούτε στο ελάχιστο τη συνοχή, την παρέα και τα βιώματα των μη-μελών της Μαύρης Γίδας.
Λείπει το μεράκι, η εφευρετικότητα και η καλή διάθεση. Η ενασχόληση. Υπάρχουν ατζέντες.
Παρόλα αυτά, η Μαύρη Γίδα ζει. Η αντίσταση ζει.
Υπάρχουν άραγε οι άνθρωποι;
Μπραβο ΑΚΗ!!!!!