Προειδοποιητικo σημα

Το ρολόι είναι μάλλον ένα εργαλείο δουλειάς για τον ιστιοπλόο. Φαντάζομαι είναι το πρώτο πράγμα που κάποιος σκέφτεται να πάρει μαζί του όταν έχει αγώνα. Μπορεί να ξεχάσει κάποιο ρούχο αλλά το ρολόι του δύσκολα. Στην προπόνηση το ίδιο! 

Τα παλαιότερα χρόνια, ο ιστιοπλόος είχε πάντα μαζί του ρολόι σαν βοήθημα για την ναυτιλία. Μάλιστα ήταν πάντα σετ το ρολόι μαζί με το βαρόμετρο και δεν υπήρχε σκάφος χωρίς το σετ αυτό σε κάποιο μπουλμέ. Ο μοντέρνος ιστιοπλόος όμως, έχει συνδυάσει το ρολόι με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα και ειδικά με τη φάση της εκκίνησης. 

Στην μοντέρνα εποχή λοιπόν, δυστυχώς υπάρχει γύρω μας ένας ευτελισμός του αθλήματός μας. Για κάποιο λόγο έχει περάσει η άποψη ότι όλα πρέπει να γίνονται φτηνά. Προσεκτικά χρησιμοποιείται η λέξη «φτηνά» και όχι «οικονομικά». Η ιστιοπλοΐα «οικονομικά» έχει κάθε λόγο να γίνεται και πρέπει. «Φτηνά» δεν πρέπει. Είναι ένα άθλημα που κουβαλάει πολύ prestige για να γίνεται «φτηνό». Το yachting, αξίζει και πρέπει να συνεχίζει να έχει την αίγλη που είχε, όταν το παραλάβαμε σαν γενιά. Φτηνές συμπεριφορές, διαδικασίες και δράσεις, πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει ο πήχης, το επίπεδο και η δράση να έχει κάποιο επίπεδο. Και πάνω.

Σε πείσμα των καιρών λοιπόν, έρχεται αυτό το άρθρο για να θυμίσει ότι κάθε πτυχή του αθλήματός μας μπορεί να συμπαρασύρει το απαιτούμενο prestige. Από την αρχή. Από την εκκίνηση και το 5λεπτο! Γιατί να πάρεις το 5λεπτο με ένα πλαστικό φτηνό ρολόι μπαταρίας; Για να μην το χάσεις; Πόσοι έχετε χάσει ρολόγια στη θάλασσα μετά την ηλικία που κάνατε optimist? Και αν είστε ειλικρινείς, τότε, μάλλον στα αποδυτήρια κάπου είναι ακόμα.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως πραγματικά πρέπει να παίρνει κανείς 5λεπτό σαν πραγματικός yachtsman. Για να μπει κάποιο ρολόι στην παρακάτω λίστα, πρέπει να έχει οπωσδήποτε την οπτική δυνατότητα για 5λεπτο. Όχι απλά μια αντίστροφη μέτρηση ή έναν ναυτικό «τίτλο».

Rolex Yacht-Master II

Με τιμές που στο chrono24 ξεκινούν από 13.000€ είναι σίγουρα μια σοβαρή επιλογή. Μάλιστα, είναι από τα λίγα ρολόγια που εμφανίζουν ολόκληρο το 10λεπτο αν σου χρειαστεί. (σπάνιο πια στις μέρες μας). Ένα Rolex πάντα είναι μια καλή επένδυση!

Louis Vuitton Tambour Regatta

Έχοντας τεράστια εμπλοκή με το America’s Cup για σειρά ετών, δε θα μπορούσε από το να έχει ειδικά για ιστιοπλοΐα ρολόγια. Στο chrono, οι τιμές ξεκινούν από 3.000€. Ιδιαίτερη έκδοση και συλλεκτική αυτή σε μαύρο-κόκκινο που έβγαλε για το 34o America’s Cup.

Bulgari Diagono Pro Aqua Regatta

O Ελληνικής καταγωγής Σωτήρης Βούλγαρης, δεν έχει μείνει μακριά από το Yachting. Ήταν αυτός που φιλοτέχνησε το κύπελλο του Παγκοσμίου Kυπέλλου ILC40. Και πολλά άλλα. Και υπεύθυνος για ένα ακόμα ρολόι με το οποίο μπορείς να πάρεις εκκίνηση. Στο chrono από 3.000€.

Omega Seamaster America’s Cup Racing

Σαν επίσημος χρονομέτρης του America’s Cup του 2003, η Omega έφτιαξε ένα συλλεκτικό Seamasterμε αντίστροφή μέτρηση και 5λεπτο. Όμως δεν είναι το μόνο και υπάρχουν αρκετά -και εξίσου σπάνια με αυτό- ρολόγια που επίσης απευθύνονται στον ιστιοπλόο που πάει να πάρει χρόνο. Στο chrono,ξεκινούν από 3000€.

Corum Admiral’s Cup Regate & AC one

Ποιος δεν θυμάται το Admiral’s Cup και την συνεχή παρουσία της Corum σε αυτό; Ίσως από τα brandsπου έχουν άρρηκτα συνδέσει το όνομά τους με το άθλημα της ιστιοπλοΐας. Σπανίζουν αγγελίες για το Regate, ενώ για το AC one υπάρχουν κάποιες από 7.000€.

Lemania Elvstrom

Από τα πιο γνωστά ίσως ρολόγια, λόγω της ετικέτας που ορισμένα Lemania έφεραν, αυτής του Elvstrom. Πέρα από 5λεπτο, μπορούσες να βρεις από που συμφέρει στην εκκίνηση αλλά και να υπολογίσεις το επόμενο μπράτσο στο ολυμπιακό τρίγωνο. Στο chrono θα τα βρεις σε καλή κατάσταση κάτω από 2.000€.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore Team Alinghi

Αν ψάχνεις ένα carbon ρολόι με το οποίο θα μετράς αντίστροφα στην εκκίνηση, μην ψάχνεις άλλο. Προϊόν της συνεργασίας με την ομάδα του Alinghi, είναι και το ρολόι αυτό που σε αγγελίες θα το βρεις από 15.000€. 

Αν σου έχει ανοίξει η όρεξη ή είσαι συλλέκτης και θέλεις να ξεκινήσεις την δική σου συλλογή με ρολόγια που έχουν 5λεπτο, μην μείνεις στα παραπάνω. Εδώ θα βρεις μια πολύ μεγαλύτερη συλλογή με ρολόγια του είδους.

Ρολόγια επετειακά, που έχουν γίνει πια συλλεκτικά, και έχουν σχέση με το άθλημά της ιστιοπλοΐας υπάρχουν πάρα πολλά και από πολλούς κατασκευαστές που θέλουν να συνδέσουν το brand τους με τον χώρο αυτό. Ρολόγια με ονόματα απο γνωστά σκάφη, διοργανώσεις και ομάδες κοσμούν καρπούς και συλλογές. Διαχρονικά το yachting προσφέρει απλόχερα prestige σε κάθε brand που έρχεται σε επαφή με αυτό. Βασικά σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε έρχεται σε επαφή με αυτό.

Οπότε είναι σημαντικό να το βοηθήσεις και εσύ, yachtsman, να συνεχίσει να ακτινοβολεί αυτή την αίγλη. Με το καθετί που κάνεις. Τις επιλογές και τις κινήσεις σου.

Απάντηση