Η ανάγκη για χορηγία στην ιστιοπλοΐα

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα από τα πλέον βασικά και παραδοσιακά ολυμπιακά αθλήματα. Η βασική της διαφορά από άλλα αθλήματα είναι ότι στην ιστιοπλοΐα ο αθλητής χρησιμοποιεί αναγκαστικά υλικό για να προπονηθεί και να αγωνιστεί. Το υλικό αυτό αποτελείται βασικά από το σκάφος και τα πανιά, και έπειτα από ηλεκτρονικά όργανα, ρουχισμό, σχοινιά και λοιπά παρελκόμενα. Η ιστιοπλοΐα σίγουρα δεν μοιάζει με αθλήματα όπως το τένις ή το μπάσκετ όπου ο αθλητής, μπορεί με μια μπάλα και αθλητικά παπούτσια να αγωνιστεί. Ο ιστιοπλόος, δεν περιορίζεται από ένα terrain αφού το field of play του είναι το πέλαγος και σίγουρα έχει μια επαφή με την φύση και τα στοιχεία της που κανένα άλλο άθλημα δεν θα του προσφέρει. Επίσης, ο ιστιοπλόος, αναλύει συνεχώς με το μυαλό του στρατηγικές που θα του επιτρέψουν να εκμεταλλευτεί πιο καλά τις αλλαγές του αέρα, ενώ χρησιμοποιεί κανόνες της υδροδυναμικής και της αεροδυναμικής εμπειρικά για να μπορέσει να καταφέρει καλύτερες ταχύτητες με το σκάφος του. Η επαφή με την θάλασσα προσφέρει τέτοια ξεκούραση στην ψυχή, που παρά την σωματική κούραση που έχει κανείς μετά από μια προπόνηση ή έναν αγώνα, νιώθει ευεξία γυρνώντας πίσω στην στεριά. Παραλαμβάνει δε τα προβλήματα της καθημερινότητας που άφησε στον μόλο πριν βγει για ιστιοπλοΐα, πολύ πιο ανάλαφρα. Η ιστιοπλοΐα είναι λοιπόν ένα άθλημα με το οποίο αξίζει κανείς να ασχοληθεί.

Ένα πλήρωμα σε ένα σκάφος ανοικτής θαλάσσης, είναι σαν μια μηχανή με γρανάζια που η σωστή λειτουργία της βασίζεται στον συντονισμό μεταξύ των γραναζιών. Ο ένας βασίζεται στον άλλο. Όλοι μαζί όμως, βασίζονται στο σκάφος τους. Αν το σκάφος τους δεν είναι ποιοτικό ή καλά συντηρημένο και τους προδώσει με μια αβαρία  σε έναν αγώνα, ο αγώνας χάνεται. Η ποιότητα κατασκευής ενός σκάφους λοιπόν είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας όταν κανείς το επιλέγει. Στον σύγχρονο κόσμο, η ποιότητα εν γένει κοστίζει…

Για την αγορά ενός σκάφους, απαιτούνται από μερικές χιλιάδες, έως μερικά εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημαντικά είναι και τα running costs όπως τα κόστη συντήρησης, ελλιμενισμού, ασφάλισης, κλπ. Επίσης, όταν λέμε ότι πάμε κάπου για αγώνες, μαζί μας πρέπει να έρθει και το σκάφος, το οποίο μπορεί να έχει μήκος από 3-4 μ. μέχρι και 20-25 μ., ανεβάζοντας το κόστος της αποστολής κατακόρυφα. Τα διάφορα εξαρτήματα, τα σχοινιά, τα ηλεκτρονικά, τα πανιά, είναι μερικά από τα αναλώσιμα που κοστίζουν επίσης πολύ.

Έτσι λοιπόν, υπάρχουν περιπτώσεις που το κόστος, περιορίζει τους αθλητικούς ορίζοντες ενός ιστιοπλόου, όπως υπάρχουν περιπτώσεις που ο πιο άνετος οικονομικά κερδίζει πρωταθλήματα έχοντας πιο μοντέρνο υλικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα καλό πορτοφόλι μπορεί να αναπληρώσει την εμπειρία, την προπόνηση και την σκληρή δουλειά. Μια χορηγία, μπορεί να διασφαλίσει λοιπόν την ισότητα στον συναγωνισμό και να βοηθήσει στο ευ αγωνίζεσθαι.

Ο χορηγός ενός σκάφους ή καλύτερα μιας αθλητικής ομάδας, καλείται λοιπόν να βοηθήσει τους αθλητές ιστιοπλόους στην κάλυψη των εξόδων :

  • Αγοράς και συντήρησης του σκάφους
  • Συμμετοχών σε αγώνες
  • Εμφανίσεων με τα χρώματα του χορηγού (ρούχα, λογότυπα, κλπ.)
  • Προπονήσεων
  • …και λοιπών παγίων όπως η ασφάλεια racing risk του σκάφους, ο ελλιμενισμός, την ανανέωση εξοπλισμού που έχει φθαρεί κλπ.

Με τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με αγωνιστική ιστιοπλοΐα, χρειάζεται ένας καλός προϋπολογισμός. Στην συνέχεια, χρειάζεται αυτός ο προϋπολογισμός να μεταφραστεί σε πηγές εσόδων.

Αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας, σε περίπτωση ολυμπιακής προετοιμασίας είναι ότι μέρος των εξόδων μπορεί να καλυφτεί από τον εκάστοτε όμιλο των αθλητών  ή την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αν πρόκειται για μέλη της εθνικής ομάδας. Σχεδόν πάντα οι πηγές αυτές είναι περιορισμένες και πολλές φορές πρέπει να βρεθούν παραπάνω πόροι με διάφορες ‘πυροσβεστικές’ μεθόδους όπως πάρτυ, εράνους, κλπ. Στην ανοικτή θάλασσα, βοήθεια από ομίλους και ομοσπονδίες δεν υπάρχει και συνεπώς εκεί τα έξοδα καλύπτονται απο τους ιδιοκτήτες των σκαφών και σε ορισμένες περιπτώσεις από χορηγούς. Αυτό συνεπώς περιορίζει την ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης αλλά και κρατάει το επίπεδο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το εξωτερικό. Οι επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο από Ελληνικά πληρώματα μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως ‘άθλοι’ και είναι πολύ λίγες για μια ναυτική χώρα όπως η Ελλάδα.

Στο εξωτερικό, υπάρχει εδώ και χρόνια διαφορετική νοοτροπία. Ο κάθε αθλητής έχει τους χορηγούς του. Αν πρόκειται για ολυμπιακή προετοιμασία που είναι μια πλήρης απασχόληση, οι χορηγοί καλύπτουν και τις βιοποριστικές ανάγκες των αθλητών. Στην ανοικτή θάλασσα, κανένα σοβαρό project δεν ξεκινά αν δεν έχουν βρεθεί οι κατάλληλες χορηγίες για όλη την διάρκειά του. Επίσης, οι αθλητές τριγώνου έχουν ξεφύγει από την νοοτροπία ότι ο όμιλος ή η Ομοσπονδία είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αποστολές και υλικό. Μόνοι τους, πριν καν ‘βραχούν’ κλείνουν συμφωνίες με χορηγούς και με ασφάλεια πλέον πορεύονται στην προετοιμασία τους. Οι όμιλοι το ίδιο. Δεν βασίζονται στα λιμανιάτικα, τις εισφορές μελών και τις κρατικές επιχορηγήσεις που μπορεί να έχουν. Θεωρούν δεδομένο ότι έχουν υποχρέωση να κλείνουν συμφωνίες με χορηγούς και ενεργά ασχολούνται με το κεφάλαιο του fundraising για να χρηματοδοτήσουν με συνέπεια και ασφάλεια την προσπάθεια των αθλητών τους αλλά και να μπορούν να μην εξασφαλίζουν απλά την βιωσιμότητά τους αλλά την ανάπτυξη.

Η παρούσα κατάσταση με τις χορηγίες στην Ελλάδα

Στην χώρα μας υπάρχει γενικά μια πολύ κακή κατάσταση αναφορικά με την διαχείριση των χορηγιών. Αυτό έχει να κάνει με λάθη τα οποία γίνονται και από την πλευρά των χορηγούντων οργανισμών αλλά και από την πλευρά αυτών που παίρνουν ή προσπαθούν να πάρουν μια χορηγία.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το βασικότερο λάθος των ιστιοπλόων, είναι ότι βασίζονται στις ‘τσέπες’ των ομίλων και των ομοσπονδιών και δεν έχει περάσει στην νοοτροπία τους ότι είναι και δικιά τους ευθύνη το να βρουν πόρους για την προετοιμασία τους. Κατά συνέπεια βρίσκονται πολλές φορές αναγκασμένοι να διακόπτουν την προετοιμασία τους λόγω οικονομικών δυσκολιών ή να αλλάζουν και συνήθως να συρρικνώνουν το πρόγραμμα των αγώνων τους. Στην ανοικτή θάλασσα που τα περισσότερα σκάφη βασίζονται στην οικονομική δυνατότητα του ιδιοκτήτη τους, συνήθως το project ‘πάει καλά’ όσο πάνε καλά και οι δουλειές του ιδιοκτήτη. Σταθερότητα δεν υπάρχει και φυσικά το μέλλον είναι αβέβαιο.

Από την πλευρά των χορηγούντων οργανισμών, η κατάσταση είναι εξίσου κακή. Το βασικότερο λάθος που γίνεται είναι ότι οι οργανισμοί δεν έχουν οργανωμένα τμήματα και υπαλλήλους που να ασχολούνται με το θέμα και που να μπορούν να αντιστοιχήσουν με ακρίβεια και σοβαρότητα μια πρόταση χορηγίας σε διαφημιστικά οφέλη. Η λογική ότι μια χορηγία στον αθλητισμό γίνεται απλά για να βοηθήσουμε κάποιους ‘φουκαράδες’ αθλητές, είναι λάθος. Η χορηγία είναι διαφήμιση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Επίσης η χορηγία δεν είναι μέσο άσκησης πολιτικής ή μέσο δημιουργίας κοινωνικών σχέσεων μέσω επιχειρηματιών ή στελεχών εταιριών που ‘παίζουν’ με χρήματα της εταιρίας.

Οι προτάσεις χορηγίας πολλές φορές μπορεί να κρίνονται από μία γραμματέα και να μην φτάνουν ποτέ στα χέρια των ‘υπευθύνων’ για να κριθούν με αξιοκρατία και περίσκεψη. Ακόμα και όταν φτάσουν σε κάποιον που ασχολείται με το θέμα, αυτές συνήθως κρίνονται υποκειμενικά και χωρίς να συνεκτιμούνται τα οφέλη για τον οργανισμό που μπορεί να προκύπτουν. Αυτό μπορεί να είναι απόρροια ενός κακού τρόπου λειτουργίας των εταιριών ή απλά μια αδυναμία να διακριθεί μια ευκαιρία για την εταιρία μέσα από την καθημερινή ρουτίνα.

Σαν κακώς κείμενο στον χώρο είναι και το γεγονός ότι αυτοί που ασχολούνται με τις χορηγίες μέσα στους οργανισμούς, συνήθως είναι κάποιοι άνθρωποι που προέρχονται ή προσπαθούν να μπουν σε έναν καλλιτεχνικό χώρο και να αποκτήσουν γνωριμίες μέσα σε αυτόν, νομίζοντας ότι το ελληνικό star system μπορεί να τους αποφέρει προσωπικά οφέλη. Προβάλλουν δε στους γύρω τους μια κενή σημαντικότητα που προκύπτει από γνωριμία  με αναγνωρίσιμα πρόσωπα και προτείνουν και προωθούν χορηγίες που έχουν σχέση με αυτά. Χορηγίες, που τελικά αποφέρουν μόνον ένα παραπάνω εισόδημα σε κάποιον διάσημο, ο οποίος τις περισσότερες φορές, δεν το χρειάζεται, και καμία ουσιαστική προβολή στον χορηγό.

Στην χώρα μας υπάρχουν και άλλα παράδοξα σε σχέση με την διαχείριση και την χρησιμοποίηση των χορηγιών. Στο εξωτερικό, που η φιλοσοφία του χορηγούντος οργανισμού είναι τέτοια που αποσκοπεί στο να λάβει το δυνατόν περισσότερη προβολή μέσω κάποιας χορηγίας, τα πράγματα που συμβαίνουν στην αγορά φαντάζουν επιστημονική φαντασία για τα ελληνικά δεδομένα που χορηγίες σπαταλούνται σε events των οποίων την ύπαρξή τελικά μόνο ελάχιστοι γνωρίζουν. Για παράδειγμα, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, παρέχουν δωρεάν airtime και sms στους πελάτες τους μέσω χορηγιών. Φυσικά στο sms εμφανίζεται μαζί με το μήνυμα και ένα διαφημιστικό ενώ όταν κάποιος καλεί, πρέπει να ακούσει κάποια διαφήμιση. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ο καταναλωτής το απολαμβάνει αφού γνωρίζει ότι δεν θα χρεωθεί για την κλήση ή το μήνυμα αντίστοιχα. Οι χορηγοί ασχολούνται με αθλήματα πέρα από το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Αθλήματα που μπορούν να προσφέρουν θεαματική διαφήμιση και να προσελκύσουν εμπορικά και άλλα target groups πέρα από ορισμένους χούλιγκαν.

Ακόμα και χορηγίες που γίνονται στους ίδιους τομείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται ακόμα πολύ πιο ανώριμα. Ποιός δεν θυμάται πόσα αυτοκίνητα και μηχανές BMW κατέστρεψε ο James Bond στην προτελευταία του ταινία ή ότι το κινητό του ήταν Sony Ericsson; Στην Ελλάδα γίνονται χορηγίες σε πολλές ταινίες, αλλά οι χορηγοί περιορίζονται στο να βάλουν το λογότυπό τους χαμηλά σε μία αφίσα αντί να σκεφτούν πώς έντεχνα θα αποκομίσουν προβολή μέσα από μικροαλλαγές στο σενάριο της ίδιας της ταινίας που αναμφίβολα θα δουν περισσότεροι από την αφίσα της ταινίας. Την αφίσα, το πολύ να την προσέξουν αυτοί που θα παρευρίσκονται στο πάρτυ της πρεμιέρας της ταινίας.

Τέλος, λόγω της κακής διαχείρισης των χορηγιών, υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι στην αγορά που βλέποντας την κατάσταση αυτή, προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν. Έχοντας σχέση με κάποιον από αυτούς που ‘λύνουν και δένουν’ στις δημόσιες σχέσεις και που γνωρίζουν ‘τι φοριέται φέτος’, στήνουν events, τελείως άσημα και εκτός αγοράς, τα οποία έχουν ελάχιστα κόστη και υπερβολικά μεγάλες απολαβές από χορηγίες που παίρνουν. Φυσικά οι χορηγίες αυτές απλά αποτελούν το έξτρα εισόδημα για τον επιχειρηματία που στήνει το event, και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τρύπες στον προϋπολογισμό του. Έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, πάμπολλα events, στα οποία τελικά δεν πηγαίνει πολύς κόσμος, αλλά κατά ένα παράξενο τρόπο προσελκύουν πολλούς χορηγούς. Οι χορηγοί φυσικά, στο τέλος της ημέρας,  δεν παίρνουν καμία ουσιαστική προβολή. Οι ίδιοι χορηγοί όμως, την επόμενη φορά που θα κληθούν να αξιολογήσουν μία χορηγία, δεν θα έχουν μάθει από τα λάθη τους και θα απορρίψουν και πάλι αξιόλογες προτάσεις, οδηγούμενοι από μερικούς opinion makers στους κόλπους τους, που κοιτούν είτε το προσωπικό τους συμφέρον, είτε το συμφέρον της εταιρίας, αξιολογούμενο όμως με τελείως υποκειμενικά κριτήρια.

Τρόποι προβολής ενός χορηγού στην θάλασσα

Οι τρόποι που μπορεί κανείς να προβάλει έναν χορηγό μέσω της ιστιοπλοΐας, είναι πολλοί. Ο κοινός παράγοντας είναι η εμπειρία του χορηγούμενου σε θέματα χορηγιών και προβολής. Σημαντικό είναι να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του τις αγωνιστικές και τις προπονητικές καθώς και στα θέματα εμφάνισης. Πρέπει να μπορεί να περνάει προς τα έξω μια ιδιαίτερα καλή εικόνα για την συνοχή της ομάδας καθώς και την οργάνωση της. Μια εικόνα που πρέπει  φυσικά να είναι και πραγματική. Επίσης πρέπει να τροφοδοτεί τον χορηγό με ενημέρωση και υλικό για την πορεία της ομάδας έτσι ώστε ο δεύτερος να μπορεί να έχει κάτι στα χέρια του για να το χρησιμοποιήσει σε δελτία τύπου και διαφημίσεις.

Προβολή στο Σκάφος

Τα λογότυπα του χορηγού, μπορούν να αναρτώνται στα πλαϊνά του σκάφους, στην μαΐστρα, στην μάτσα και το άλμπουρο ή ακόμα και στα ύφαλα και την καρίνα του σκάφους. Μπορεί ακόμα και ολόκληρο το σκάφος να βαφτεί στα χρώματα του χορηγού. Επίσης, τα λογότυπα αναρτώνται και στα μπαλόνια του σκάφους και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στους φλόκους. Όταν το σκάφος βρίσκεται στο λιμάνι αναρτώνται και σημαίες στο σκάφος με τα λογότυπα του χορηγού. Σημαίες με τα λογότυπα μπορούν να αναρτηθούν και στον όμιλο ή τον χώρο ελλιμενισμού, κατόπιν συγκεκριμένης συμφωνίας.

Προβολή στα ΜΜΕ

Κάποιος έξω απ’ τον χώρο ίσως να μπορεί να ισχυριστεί ότι η ιστιοπλοΐα υστερεί  σε προβολή από άλλα αθλήματα λόγω της μη ύπαρξης κερκίδας. Η αλήθεια όμως είναι ότι ένα σκάφος με κάποιον χορηγό, μπορεί να φανεί πολύ περισσότερο από αθλητές άλλων αθλημάτων. Μπορεί να φανεί στους αγώνες μεταξύ των αγωνιζομένων, στα λιμάνια που επισκέπτεται με αγώνες, στην μαρίνα ελλιμενισμού αλλά και πλέον σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Παλιότερα, υπήρχε το γνωμικό ότι κανείς πρέπει είτε να βουλιάξει είτε να κερδίσει για να ακουστεί ο χορηγός… Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Η νίκη σε κάποιον αγώνα είναι κάτι που ούτε οι καλύτεροι μπορούν να υποσχεθούν. Στον αθλητισμό κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο. Το βούλιαγμα ακούγεται κάπως αστείο… Ένα μεθοδευμένα χορηγούμενο σκάφος όμως, αποκτά πολλές πιθανότητες να βρίσκεται πιο κοντά στην νίκη.

Η χορηγούμενη ομάδα, μπορεί να δίνει φωτογραφικό υλικό ή βίντεο από τους αγώνες καθώς και δελτία τύπου στα ΜΜΕ κάνοντας την προσπάθειά της ευρύτερα γνωστή, ανεξάρτητα των αποτελεσμάτων της στους αγώνες. Επίσης, το φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο μπορεί ο χορηγός να τα χρησιμοποιήσει κατά βούληση για διαφήμιση της εταιρίας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Γενικά, τα τελευταία χρόνια τα ΜΜΕ, ενδιαφέρονται σημαντικά περισσότερο για την ιστιοπλοΐα και την προβάλλουν πολύ. Είναι ένα άθλημα εντυπωσιακό και με ιδιαίτερο κύρος που αποκτά σιγά σιγά, σημαντική θέση στις προτιμήσεις των φιλάθλων. Ένα άθλημα που δεν εμπνέει φανατισμό αλλά προάγει την ευγενή άμιλλα. Σε One Design κατηγορίες, που πολλά από τα σκάφη θα φέρουν χορηγούς, θα υπάρχει και γενικότερο ενδιαφέρον από την κλάση για μια συλλογική προβολή των διοργανώσεων προς όφελος όλων. Πρώτιστος στόχος η τηλεόραση αλλά και ο έντυπος τύπος, εξειδικευμένος και μη.

Με μια καλή συνεργασία χορηγού και χορηγούμενου, κατά την οποία ο πρώτος χρησιμοποιεί το υλικό που ο δεύτερος δεν αμελεί να του προσφέρει, η παρουσία και η προβολή της ομάδας και του χορηγού στα ΜΜΕ θα είναι πολύ σημαντική.

Προβολή στο Internet

Το διαδίκτυο κερδίζει συνεχώς σε αριθμούς όσον αφορά την προσβασιμότητα, την χρησιμότητα αλλά και τον αριθμό χρηστών. Συνεπώς αποτελεί πεδίο δράσης για την προβολή της ομάδας και του χορηγού.

Η δημιουργία ιστοσελίδας της ομάδας στην οποία θα αναφέρονται οι στόχοι, τα αποτελέσματα και άλλο υλικό που την αφορά, είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην προβολή. Η εκτενής παρουσίαση της ομάδας αλλά και του χορηγού μέσω του διαδικτύου δίδει κύρος και στους δύο και αποφέρει σημαντικά διαφημιστικά οφέλη στον χορηγό.

Προβολή μέσω του ρουχισμού της ομάδας.

Ο ρουχισμός του πληρώματος θα πρέπει να φέρει τα λογότυπα του χορηγού. Ο ομοιόμορφος ρουχισμός δείχνει οργάνωση και προσφέρει μια καλή εικόνα προς τα έξω για το πλήρωμα. Ρουχισμός της ομάδας, μπορεί να διανέμεται και από τον χορηγό για λόγους διαφήμισης σε συνεργάτες, πελάτες κλπ. Πέρα από τον εξειδικευμένο ρουχισμό που χρησιμοποιείται στην θάλασσα, πρέπει να υπάρχει και ρουχισμός για απονομές και λοιπές εκδηλώσεις εκτός του θαλασσίου στίβου.

Προβολή μέσω συχνών προπονήσεων

Στην ανοικτή θάλασσα οι προπονήσεις, γίνονται συνήθως σαββατοκύριακα ή και κάποια καθημερινή απόγευμα κατόπιν συνεννοήσεως. Κρίνεται αναγκαίο να γίνεται προπόνηση τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και κοντά σε περιόδους αγώνων ακόμα περισσότερο. Στις κατηγορίες τριγώνου, προπονήσεις γίνονται τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα. Σημαντικό είναι το πλήρωμα να διακρίνεται από συνέπεια και διάθεση για δουλειά. Αρετές που πρέπει φυσικά να εμπνέονται και από τον κυβερνήτη του σκάφους. Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που απαιτεί και αρκετή δουλειά προετοιμασίας του σκάφους στην στεριά και πρέπει το πλήρωμα να είναι παρών και σε αυτή την προετοιμασία. Φυσικά, ντυμένο με τα ρούχα του χορηγού.

Η προπόνηση προσθέτει στο διαφημιστικό όφελος του χορηγού αφού συνήθως γίνεται κοντά στην στεριά και τα λογότυπα του χορηγού μπορούν να θεαθούν από πολύ κόσμο.

Που στοχεύει εμπορικά μια χορηγία στην θάλασσα

Γενικά, μπορεί κανείς να πει ότι μια εταιρία θα επέλεγε την χορηγία στην ιστιοπλοΐα για να στοχεύσει εμπορικά σε ανθρώπους ανώτερων εισοδημάτων και κουλτούρας αλλά και σε επιχειρηματίες αφού ο χώρος στελεχώνεται από αυτούς. Αυτό είναι αληθές.

Στην πράξη όμως, αυτοί που ασχολούνται με το άθλημα, πέρα από τους ιδιοκτήτες των σκαφών, είναι πάρα πολλοί και ανήκουν σε διάφορα οικονομικά στρώματα και τάξεις. Αν κανείς υπολογίσει και όλους αυτούς που δεν ασχολούνται με το άθλημα εντατικά αλλά έχουν μια ευκαιριακή ενασχόληση ή απλά περνούν από σχολές ιστιοπλοΐας, τότε ο αριθμός μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Φυσικά, φωτογραφίες ή video από το σκάφος με τα λογότυπα του χορηγού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ΜΜΕ αφού το θέαμα ενός ιστιοπλοϊκού σκάφους είναι ελκυστικό και εκμεταλλεύσιμο. Συνεπώς η στόχευση διευρύνεται ακόμα σύμφωνα με τις διαθέσεις του διαφημιστικού τμήματος του χορηγού.

Τέλος, ένα σκάφος ανοικτής θαλάσσης, λόγω μεγέθους μπορεί να συμμετέχει σε πολλούς αγώνες και κατά συνέπεια να επισκέπτεται πολλά λιμάνια. Εκεί δύναται να χρησιμοποιηθεί σαν έκθεμα στα πλαίσια κάποιας εταιρικής εκδήλωσης η οποία έχει συγκεκριμένη εμπορική στόχευση ή απλά να γίνει μια εκδήλωση promotion. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με σκάφη τριγώνου, τα οποία είναι πολύ πιο εύκολα στην μεταφορά και συνεπώς η εκδήλωση δεν χρειάζεται να είναι κοντά στην θάλασσα.

Ο τρόπος που ο χορηγός θα εκμεταλλευτεί μια χορηγία, θα πρέπει να αποφασιστεί από το τμήμα marketing του χορηγού. Αυτό, θα πρέπει πριν από όλα, να παρουσιάσει συγκεκριμένο πλάνο για το τι θέλει να πετύχει μέσα από αυτή την χορηγία και μετά να παρακολουθήσει την υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει.

Τι μπορεί κανείς να χορηγήσει

Στον χώρο του yachting, έχει κανείς πολλές δυνατότητες για διαφήμιση και προβολή. Υπάρχουν πολλοί χώροι για να προβληθεί ένας χορηγός και πολλές εφαρμοσμένες ιδέες πάνω στις οποίες μπορεί κανείς να πατήσει για να βρει ακόμα περισσότερες για νέους χώρους και τρόπους προβολής. Σαφώς η διάρκεια μιας χορηγίας είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί εξ’ αρχής και να δίνει και την δυνατότητα επέκτασης. Γενικά, για να μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα και ο χορηγός και ο χορηγούμενος για την συνεργασία τους για μια χορηγία, θα πρέπει η διάρκειά της να είναι τουλάχιστον 2 χρόνια. Ο ορίζοντας αυτός δίνει στην ομάδα το χρονικό περιθώριο να προετοιμαστεί αγωνιστικά σωστά χωρίς άγχος και φυσικά να ασχοληθεί και με την προβολή του χορηγού. Επίσης ο χορηγός, θα πρέπει να έχει κάποιο χρόνο για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το υλικό που έχει στα χέρια του και να βρει τρόπους να το κεφαλαιοποιήσει.

Κάποιοι χώροι στους οποίους μπορούν να μπουν χορηγίες στον χώρο της ιστιοπλοΐας είναι:

  • Σκάφη ανοικτής θαλάσσης. Συμμετοχές σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από τοπικούς αγώνες μέχρι και America’s Cup.
  • Σκάφη τριγώνου. Συμμετοχές σε διασυλλογικούς, παγκόσμιους, πανευρωπαϊκούς ή ακόμα και ολυμπιακούς αγώνες. Κατηγορίες παγκόσμιες ή ολυμπιακές.
  • Παραδοσιακά σκάφη. Σκάφη κλασικά, συνήθως ξύλινα και εν γένει πολύ όμορφα για φωτογραφίσεις και εvents του χορηγού.
  • Κατηγορίες αναπήρων ιστιοπλόων με στόχο τους Παραολυμπιακούς αγώνες. Μια ευκαιρία για χορηγούς να αναδείξουν το κοινωνικό προφίλ τους.
  • Χορηγία σε ιστιοπλοϊκό αγώνα. Branding στις σημαδούρες, στα έπαθλα, στις πλώρες των σκαφών, στις μαρίνες, κλπ.
  • Χορηγία σε Ναυτικό Όμιλο. Branding στο λιμάνι, στα φουσκωτά, στα εντευκτήρια και σε διάφορες αίθουσες του, όπως π.χ. γυμναστήριο.
  • Χορηγία σε σχολή ιστιοπλοΐας. Χορηγία σε σχολή ανοικτής θαλάσσης ή και τριγώνου. Σε μια σχολή ιστιοπλοΐας περνάει εν γένει πολύς κόσμος. Ενήλικοι μαθητές στην ανοικτή θάλασσα όλων των ηλικιών και γονείς μαθητών σε σχολές τριγώνου.
  • Χορηγία σε απονομές και σε events του χώρου του yachting, όπως εκθέσεις κ.α.

Σίγουρα τα παραπάνω χρίζουν μεγαλύτερης ανάπτυξης και σίγουρα υπάρχουν ακόμα περισσότερες ιδέες για branding αλλά και έδαφος για προβολή ενός χορηγού στην θάλασσα. Η νοοτροπία που υπάρχει στην Ελλάδα ότι ο χορηγός δεν μπορεί να πάρει προβολή από αθλήματα που δεν έχουν κερκίδα ,όπως η ιστιοπλοΐα, είναι λάθος. Με μια καλή συνεργασία των αθλητών ή των πληρωμάτων και του τμήματος marketing του χορηγού, τα αποτελέσματα προβολής αλλά και αποτελέσματος της προβολής αυτής μπορεί να είναι θεαματικά.

Οφέλη χορηγού

Τα άμεσα διαφημιστικά οφέλη ενός χορηγού στην ιστιοπλοΐα, μπορεί κανείς να πει ότι προέρχονται από την έκθεση του branded σκάφους στα μάτια περαστικών, αντιπάλων σκαφών, θεατών και παραγόντων του αθλήματος. Κάνοντας μια φωτογράφιση ή γυρίζοντας διαφημιστικά τηλεοπτικά σποτ με θέμα το branded σκάφος, φυσικά μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που θα δεχτούν το μήνυμα. Ένα ιστιοφόρο σκάφος είναι πάντα ένα όμορφο θέαμα είτε σε φωτογραφία στον έντυπο τύπο, είτε σε βίντεο στην τηλεόραση ακόμα και για αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση με το υγρό στοιχείο. Επίσης, από τον χώρο της ιστιοπλοΐας, περνούν κάθε χρόνο πάμπολλοι μαθητές οι οποίοι βλέπουν την εκάστοτε διαφήμιση. Οι άνθρωποι του χώρου δε, έχουν μια ιδιαίτερη συμπάθεια και προτιμούν να αγοράζουν είδη εταιριών που υποστηρίζουν το αγαπημένο τους άθλημα και τους συντροφεύουν στις αθλητικές τους προσπάθειές. Αν κανείς συνυπολογίσει ότι στον χώρο του yachting υπάρχουν μεγάλοι και επιφανείς επιχειρηματίες που ασχολούνται με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα αλλά και αρκετοί opinion makers (βουλευτές, ηθοποιοί, κλπ.) μπορεί κανείς να πει ότι και άμεσα άλλα και έμμεσα ο χορηγός μπορεί να αποκομίσει στοχευμένη διαφήμιση αλλά ακόμα και εμπορικές επιτυχίες.

Υπάρχουν πολλές και μεγάλες εταιρίες οι οποίες επί σειρά ετών επιλέγουν να χορηγούν ιστιοπλοϊκά events. Μεταξύ αυτών, η Volvo, η Rolex, η Lοuis Vuitton. Όλος ο ιστιοπλοϊκός κόσμος γνωρίζει τις μεγάλες διοργανώσεις που χορηγούν οι παραπάνω εταιρίες επί σειρά ετών. Η προβολή που οι εν λόγω εταιρίες παίρνουν από τις παραπάνω χορηγίες είναι τόσο μεγάλη που τους επιτρέπει να συνεχίζουν να ξοδεύουν ολοένα και μεγαλύτερα ποσά σε διοργανώσεις όπως το America’s Cup, το Volvo Ocean Race, το Lοuis Vuitton Cup, το Rolex Capri Sailing Week, κ.α. Η έμμεση προβολή που παίρνουν μέσω έντυπης διαφήμισης αλλά και με την διασύνδεση του ονόματος τους με τον χώρο του yachting, τους αποφέρει επίσης μετρήσιμα οφέλη όχι μόνο για προιοντικές σειρές τους που εμπορικά απευθύνονται σε ιστιοπλόους αλλά και σαν ένα γενικότερο κύρος που αποκτά το brand name τους. Τέλος, η διασύνδεση του brand name μιας εταιρίας με ένα άθλημα που χαρακτηρίζεται από την ομαδικότητα, την καλή συνεργασία και την υψηλή τεχνολογία, περνάει υποσυνείδητα στον καταναλωτή τα χαρακτηριστικά αυτά  και για την ίδια την ομάδα της εταιρίας.

Σαν συμπέρασμα, μπορεί κανείς να πει ότι τα οφέλη από μία χορηγία στην θάλασσα είναι πολλά και διαφορετικών τύπων. Μπορούν να καθοδηγηθούν και να φτιαχτούν στα μέτρα του εκάστοτε τμήματος marketing μιας εταιρίας το οποίο μπορεί  οργανωμένα να περάσει τα μηνύματα που θέλει στο καταναλωτικό κοινό, αλλά και να προάγει την εικόνα που θέλει αναφορικά με το brand name της. Το πλήρωμα του σκάφους ή ο όμιλος που θα πάρει την χορηγία, θα πρέπει φυσικά να συμμορφώνεται σε απαιτήσεις του χορηγού οι οποίες θα βοηθούν στην προβολή του, χωρίς φυσικά αυτές οι απαιτήσεις να δυσχεράνουν την οποιαδήποτε προετοιμασία και φυσικά να μην ενοχλούν τα πληρώματα στον αγώνα. Τα πληρώματα οφείλουν και πρέπει να είναι διαθέσιμα φυσικά σε οποιαδήποτε après-sail εκδήλωση. Με μια καλή συνεργασία χορηγού-χορηγούμενου, τα οφέλη και για τις δυο πλευρές θα είναι σίγουρα πολλά και μετρήσιμα.

url-1

 

 

Απάντηση