Το πιο ασφαλές water sport

Υπάρχει μια πλευρά του αθλήματος της ιστιοπλοΐας με μικρά σκάφη (dinghies) που συχνά-πυκνά αγνοούμε. Δικαιολογούμαστε γιατί ζούμε και μεγαλώνουμε μέσα σε ομίλους που συνήθως καλλιεργούν την αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Όμως, αυτό πιθανά κάνει κακό στον χώρο μας και δημιουργεί μικρότερη ενασχόληση με τα σκάφη αυτά.

Και εξηγώ: Το Super Paradise στη Μύκονο, ίσως να μην είχε πάει και πολύ μακριά ως «Μπλιντρί» που είναι το όνομα της παραλίας… Ορισμένα πράγματα πετυχαίνουν, ή αποτυγχάνουν αντίστοιχα με βάση το πώς τα πουλάς. Το πώς τα επικοινωνείς. Για δες: ίσως να μην θέλουν όλοι, ειδικά σε μικρή ηλικία, να τρέχουν αγώνες. Το να τους βάζεις σε αυτό το «δρόμο», ίσως εκπαιδευτικά να αποδίδει αλλά συνάμα αποθαρρύνει αρκετούς.

Έτσι λοιπόν, υπάρχει μερίδα ιστιοπλόων που βλέπει τα dinghies σαν water toys! Υπάρχουν αυτοί που έχουν αγοράσει ένα ή θα αγόραζαν ένα για να το έχουν στις διακοπές τους και να παίζουν κάνοντας βόλτες και υπάρχουν και αυτοί που θα το νοίκιαζαν από μια παραλία για μερικές ώρες ώστε να ξεδώσουν! Ούτε τον ένα ούτε τον άλλο τον ενδιαφέρει η αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Το σκαφάκι αυτό το βλέπουν σαν ένα παιχνίδι. Σαν ένα μέσο για να περάσουν όμορφα στον ελεύθερό τους χρόνο. Και είναι αρκετοί αυτοί…

Όμως κάθε παιχνίδι, μπορεί να κρύβει κάποιους κινδύνους. Μήλα παίζαμε παλιά στη γειτονιά και γυρνούσαμε κάθε απόγευμα με αίματα στα γόνατα… Και δεν είναι κακό αυτό! Πρέπει ένα παιδί να περάσει από αυτή τη φάση. Να «αλητέψει» λίγο, και τελικά να ζήσει πέρα από το playstation. Και χωρίς τον υπέρμετρο «προστατευτισμό» των γονιών του σήμερα. Κάναμε αμέτρητες ώρες ποδήλατο χωρίς κράνη και επιγονατίδες και για δες… ζούμε ακόμα. Όσο για τη δικαιολογία που λένε ότι το παιδί θα μάθει έτσι και όταν μετά μεγαλώσει θα φοράει κράνος και στη μηχανή του, είναι απλά αστείο: Γονείς, μην κάνετε υπερβολές για να νιώσετε εσείς πιο άνετα…

Στη θάλασσα, τουλάχιστον αυτή, την κοντινή που θα πας με ένα dinghy, τα πράγματα είναι ευτυχώς πολύ ασφαλή. Είναι ίσως μια από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στην παραλία, αφού μπεις στο νερό. Αν πέσεις, η θάλασσα είναι μαλακή. Δεν θα χτυπήσεις. Αν πάθεις κάτι, μια κράμπα, μπορείς να κάτσεις στην ασφάλεια του σκάφους σου και να περιμένεις να περάσει ή να περιμένεις να έρθει βοήθεια.

Αν και είναι όμως η ασφαλέστερη ίσως δραστηριότητα που μπορείς να κάνεις και να περάσεις και σούπερ, ίσως να πρέπει να είσαι προϊδεασμένος για κάποια πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά και να σου χαλάσουν την ημέρα. Να τα προλάβεις πριν γίνουν.

Στο Safe Water Sports, γίνεται ειδική μνεία στην ιστιοπλοΐα. Δεν γίνεσαι όμως σοφότερος. Ξεκινάς με τη νομοθεσία. Καταλαβαίνεις ότι αυτός που έγραψε τον νόμο, δεν έχει κάνει ποτέ του ιστιοπλοΐα στη παραλία. Απαγορεύει τη χρήση ενός water toy σε παιδιά κάτω των 16. Που στα 16 του ο άλλος μπορεί να έχει κερδίσει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Optimist και άλλο ένα στο Laser 4.7… Απαιτεί αναγραφή ονόματος στη λέμβο και εγγραφή της στα μητρώα, λες και αυτό θα σε σώσει αν γίνει κάτι, αντί να απαιτεί να φέρει συγκεκριμένες πιστοποιήσεις. Εκεί που το τερματίζει, είναι που ζητάει σε σκάφος με πανιά και χωρίς μηχανή ή ηλεκτρικά (dinghy ε;) να υπάρχουν πυροσβεστικά σωστικά…

Αλλάζω σελίδα και πηγαίνω στις συμβουλές ασφαλείας. Τρομάζω. Μιλάει για θανάτους και για πράγματα που ενώ κάνω τόσα χρόνια ιστιοπλοΐα δεν κατάφερα να αποκρυπτογραφήσω:  «Ο λάθος χειρισμός των βαρούλκων και των τάκων συχνά προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς σε δάκτυλα και χέρια.» …και ναι: η συμβουλή των 1000 Ευρώ. «Οι ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά δεν θα πρέπει να έχουν πιεί». Βασικά δεν θα πρέπει να βγουν καν από το σπίτι τους αν έχουν πιεί…

Δίνω μια ακόμα ευκαιρία και πηγαίνω στα safety tips πριν εγκαταλείψω, και εδώ μιλάει για windsurf…

Πάμε να βάλουμε κάποια πράγματα σε μια σειρά λοιπόν. Γιατί πραγματικά αν είμαστε υποψιασμένοι για κάποια πράγματα, ακόμα και όταν γίνει η «στραβή» με τον καιρό ή με τον εξοπλισμό του σκάφους μας, θα είμαστε ένα βήμα μπροστά και θα υπερασπιστούμε τον τίτλο της ιστιοπλοΐας ως το πιο ασφαλές water sport!

Πριν τη θάλασσα

Εδώ έρχεται και κουμπώνει το γνωστό κλισέ των προπονητών: «η ιστιοπλοΐα ξεκινάει από τη στεριά». Είτε βρίσκεσαι στη φάση που διαλέγεις ποιο dinghy θα αγοράσεις για τις διακοπές σου είτε στη φάση που ο ενοικιαστής έχει αγοράσει κάποια και πρέπει να επιλέξεις ποιο θα νοικιάσεις, πρέπει να γνωρίζεις τα εξής:

  • Το πιο γρήγορο ή αυτό με τη μεγαλύτερη ιστιοφορία δεν είναι πάντα αυτό που θα σου δώσει τη μεγαλύτερη απόλαυση. Διάλεξε ρεαλιστικά αυτό που μπορείς να κουμαντάρεις βάζοντας πάντα στην εξίσωση τον παράγοντα ότι είναι ένα σκάφος που δεν έχεις «ξανακαβαλήσει» και πρέπει «να το βρεις». Και σκέψου πάντα και την τούμπα. Το έχεις στο ξετουμπάρισμα; Αν καλείσαι να αγοράσεις, μην πας για κάτι δύσκολο με την δικαιολογία ότι «θα το βρεις» και θα το βαρεθείς. Κάθε έξοδος θα συνεχίζει να είναι συναρπαστική. Περισσότερος αέρας, περισσότερο κύμα ή απλά μια απότομη συνθήκη και ξανά θα βρίσκεσαι στο ροντέο!
  • Διάλεξε ένα σκάφος με κάποια πιστοποίηση. Η ISAF έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά στην αξιολόγηση των dinghy και έχει καταλήξει σε κάποια που είναι πολύ ασφαλή και προτείνονται για εκπαίδευση. Αυτά, ενσωματώνουν χαρακτηριστικά όπως μάτσες ψηλά ώστε να είναι δύσκολο να χτυπήσεις, εύκολο ξετουμπάρισμα, αυτόματη έξοδος του νερού που θα μπει μέσα, κλπ. Έτσι, στο κομμάτι της ασφάλειας, έχει κάνει άλλος για εσένα τη δουλειά. Δες τη λίστα εδώ.
  • Όλα τα μοντέρνα dinghy, έχουν μια πλακέτα που αναφέρει πόσο μπορείς να φορτώσεις τον γάιδαρο. Βρες την, διάβασέ τη και λάβε τη σοβαρά υπόψη σου. Πάρε μαζί πρώτα τον ένα φίλο σου για βόλτα και μετά τον άλλο. Όχι και τους δυο αν δεν βγαίνουν τα κιλά.
  • Έλεγξε τα στεγανά. Α! Kαι τις τάπες τους. Άνοιξε τις τάπες και δες αν βγαίνει νερό. Αν βγει, πως μπήκε; Δεν είναι λόγος να μην το νοικιάσεις αν βγάλει λίγο νερό, απλά να έχεις το νου σου, ειδικά αν μείνεις πολύ ώρα. Αν το σκάφος είναι δικό σου, ασχολήσου με την στεγανότητα ένα απόγευμα.
  • Κάνε μια ασφάλεια προς τρίτους. Αν νοικιάζεις, ρώτα αν υπάρχει ασφάλεια. Κοστίζει ελάχιστα και αν γίνει κάτι θα σε καλύψει.
  • Γίνε μέλος στον τοπικό όμιλο αν υπάρχει. Ο όμιλος, ενισχύει κατά πολύ την ασφάλεια στην δραστηριότητά σου αυτή. Φυσικά αν νοικιάζεις, θα πρέπει ο ενοικιαστής να έχει το νου του. Ο όμιλος όμως:
    • Μπορεί να έχει ένα φουσκωτό για ασφάλεια
    • Μπορεί να σου φιλοξενήσει το σκάφος με ασφάλεια
    • Μπορεί να σου γνωρίσει άλλους ανθρώπους με το ίδιο χόμπι και να κάνετε μαζί βόλτες ώστε να νιώθετε περισσότερο ασφαλείς.
    • Μπορεί να έχει διαθέσιμο έναν προπονητή που θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος και άρα να ταξιδεύεις με περισσότερη ασφάλεια.
  • Γίνε καλός σε κάποιες βασικές μανούβρες. Κάνε κάποια μαθήματα πριν αγοράσεις ή νοικιάσεις σκάφος. Χρειάζεται να ξέρεις κάποια πράγματα τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
  • Ντύσου κατάλληλα. Από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ιστιοπλοΐα που λίγοι του δίνουν σημασία. Πρέπει να έχεις συνέχεια σωστή θερμοκρασία σώματος και να σε προστατεύουν τα ρούχα από θερμοπληξία το καλοκαίρι ή υποθερμία τον χειμώνα. Αν γίνει κάτι, δεν ξέρεις πόση ώρα θα βρίσκεσαι στη θάλασσα. Ντύσου σωστά ακόμα και αν ξεκινήσεις για μια ωρίτσα. Το νερό είναι πάντα δροσερό και όταν πέφτει επάνω σου και μετά σε φυσάει ο αέρας για ώρα κρυώνεις. Ακόμα και την ημέρα που θα έχει καύσωνα, στη θάλασσα είναι μια Μόλις νιώσεις ότι κρυώνεις είναι η ώρα να τελειώσεις τη βόλτα σου. Αν ήθελες να κάτσεις παραπάνω, ας είχες προνοήσει και ας είχες πάρει ένα παραπάνω ρούχο μαζί. Στην παραλία που θα νοικιάσεις ένα σκάφος, πιθανότατα να μην έχεις τίποτε από αυτά που θεωρητικά έπρεπε να φοράς. Ούτε μποτάκια, ούτε γάντια, ούτε φόρμα από neoprene. Αυτά δημιουργούν περιορισμούς που πρέπει να λάβεις υπόψη σου:
    • Όχι μποτάκια;–> από μια συνθήκη και πάνω θα γλιστράς. Γύρνα πίσω για να μη χτυπήσεις τα δάχτυλα των ποδιών σου σε κάποιο γλίστρημα.
    • Όχι στολή;–> από μια συνθήκη και πάνω θα κρυώνεις. Γύρνα πίσω γιατί αν κρυώνεις δεν θα έχεις τα αντανακλαστικά και την προσοχή που πρέπει
    • Όχι γάντια;–> από μια συνθήκη και πάνω θα πονάνε τα χέρια σου. Γύρνα πίσω γιατί δεν θα έχει πλάκα και γιατί θα κάνεις φουσκάλες στα χέρια.

Αυτό που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάς, είναι καπέλο και γυαλιά ηλίου. Και αντηλιακό αν κάνεις μόνο με το μαγιό σου ή lycra που προσφέρουν UV προστασία. Ο ήλιος δεν αστειεύεται και στην ιστιοπλοΐα κάνουμε παρέα μαζί του πολλές ώρες.

  • Σωσίβιο. Ναι, σωσίβιο. Πάντα. Είτε μόνοι, είτε με παρέα, είτε σε παραλία, είτε σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Σωσίβιο για τα δικά σου κιλά, σωστά δεμένο και τέτοιου τύπου που να μην σε εμποδίζει στις κινήσεις σου. Ναι, μπορεί να έχει ζέστη και να σε ζεσταίνει περισσότερο όταν δεν φυσάει πολύ αλλά χρειάζεται. Όχι γιατί όπως λένε πολλοί θα χτυπήσεις και θα χάσεις τις αισθήσεις σου. Δε θα χτυπήσεις γιατί η ιστιοπλοΐα είναι ασφαλές άθλημα και εσύ τηρείς τους κανόνες. Όμως ο οργανισμός σου μπορεί να σε προδώσει. Να νιώσεις αδιαθεσία. Να ζαλιστείς. Να πάθεις οτιδήποτε που θα το πάθαινες και στη στεριά. Και εδώ δεν υπάρχει μια καρέκλα να καθίσεις. Αν προλάβεις, θα λασκάρεις το πανάκι σου και θα καθίσεις μέσα στο σκάφος να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου ή να συνέλθεις. Αν όμως δεν προλάβεις; Πάντα λοιπόν…
  • Είναι πάντα καλή πρακτική να έχουμε ένα checklist πριν μπούμε για τη βόλτα μας:
    • Βρες επιφάνειες που μπορεί να γλιστράνε. Εντόπισέ τες πριν μπεις για να τις αποφεύγεις.
    • Έλεγξε τα άλμπουρα αλλά και όλη την αρματωσιά για σημάδια διάβρωσης. Αν τα έχεις εντοπίσει, θα ξέρεις τι να περιμένεις και θα είσαι έτοιμος αν γίνει κάτι.
    • Βάλε tape σε οτιδήποτε εξέχει και θα μπορούσε να σε τραυματίσει ή να σκίσει ένα ρούχο που φοράς. Ασφάλειες, κοπίλιες αλλά και άλλα fittings είναι υποψήφια.
    • Έλεγξε μήπως λείπουν ασφάλειες ή αν κάποια από τα σχοινιά ή ράουλα δεν είναι σε καλή κατάσταση. Αν το σκάφος είναι δικό σου, ήρθε η ώρα να τα αλλάξεις.
    • Έλεγξε τους ιμάντες που κρέμεσαι. Μη δώσεις θέαμα στους απ’ έξω με θεαματικές τούμπα επειδή κόπηκε. Μπορεί να χτυπήσεις.
    • Έλεγξε ότι το τιμόνι ασφαλίζει στη θέση του και δεν βγαίνει κατά λάθος. Αντίστοιχα, ότι η καρίνα έχει ένα λάστιχο να την κρατάει στη θέση της αν τουμπάρεις. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να το ξετουμπάρεις.
    • Έλεγξε όσο μπορείς τα στεγανά. Αν είναι δυνατόν, κάνε και μια ελεγχόμενη πρόβα στην τούμπα. Δες πόσο εύκολα στραγγίζουν τα νερά από το σκάφος ή τι πρέπει να κάνεις για να τα βγάλεις. Αν χρειάζεται κουβαδάκι, έχεις μαζί;
  • Σκέψου, ειδικά αν είναι δικό σου το σκάφος, να έχεις πάντα μαζί ένα στεγανό grab-box. Δεμένο στο σκάφος. Σε περίπτωση ανάγκης, και ειδικά αν είσαι μόνος σου στη θάλασσα, είναι αυτό που θα σου δώσει μια πρώτη λύση. Τι μπορείς να έχεις μέσα:
    • Μια μπαρούμα για ρυμούλκηση.
    • Ένα σπαστό κουπί για την περίπτωση που κοπεί ο αέρας και δεν μπορείς με γουργούλα ή rolling να φτάσεις έξω.
    • Ένα πολυεργαλείο για μια βίδα που λάσκαρε ή μια μικροεπισκευή.
    • Μια σφυρίχτρα
  • Ποτέ μην φύγεις για βόλτα αν μαζί σου δεν πάρεις νερό. Ο αέρας, το νερό και το αλάτι σε αφυδατώνουν. Αν γίνει κάτι μπορεί να μείνεις στη θάλασσα παραπάνω από όσο περίμενες. Πρέπει να έχεις μαζί νερό.
  • Αν και όλα τα βιβλία λένε ότι το κινητό δεν είναι «σωστικό» για τη θάλασσα, εσύ βρες τρόπο και πάρε το μαζί. Βάλτο μέσα στο στεγανό grab box ή σε μια αδιάβροχή θήκη. Εκεί που θα είσαι με το dinghy, σίγουρα πιάνει και θα σε σώσει.
  • Δες τον καιρό και προγραμμάτισε τη βόλτα σου. Όχι ότι ο καιρός δεν αλλάζει αλλά είναι καλό να έχεις ένα πλάνο. Επίσης, ρίξε μια ματιά στην παραλία. Που έχει λουόμενους; Που έχει βράχια; Που έχει ρηχά; Πόσο καρίνα έχεις και που θα βρεις κάτω; Που έχει λιγότερο κύμα; Πρέπει να τα θυμάσαι στο περίπου και να έχεις και το νου σου γιατί η θέα από τη στεριά είναι διαφορετική από αυτή που θα έχεις όταν επιστρέφεις. Πρέπει να μπορείς να καταλάβεις που ήταν και πως θα τα αποφύγεις.
    • Άνεμος παράλληλος με την ακτή είναι ο πιο εύκολος. Φεύγεις πλαγιοδρομία και γυρίζεις πλαγιοδρομία. Ορτσάρεις και σταματάς όπου θες.
    • Άνεμος από την ακτή μπορεί να σε δυσκολέψει γυρνώντας. Ειδικά αν έχει ρηχά και πρέπει να είσαι με σηκωμένη καρίνα. Επίσης, μπορεί να σε παραπλανήσει αφού στη στεριά όλα φαίνονται ήσυχα με ήρεμη θάλασσα αλλά μόλις ανοιχτείς, να βρεθείς αντιμέτωπος με πολύ πιο δύσκολη συνθήκη.
    • Άνεμος προς την ακτή, θέλει επίσης προσοχή γιατί μπορεί να έχει σηκώσει και κύμα. Κοντά στη στεριά το κύμα μεγαλώνει και σκάει. Ποτέ μα ποτέ μην σταθείς ανάμεσα στο σκάφος σου και τη στεριά. Μπορεί ένα κύμα να το φέρει με φόρα επάνω σου και να χτυπήσεις!
  • Δες την τρέχουσα συνθήκη και κρίνε αν θα κάνεις τη βόλτα σου. Μην κρίνεις από το μετεωρολογικό που είδες από το smartphone σου. Μια καλοκαιρινή μπόρα μπορεί να μην την έχει προβλέψει η εφαρμογή σου. Μην υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου. Πας να περάσεις καλά. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να αποδείξεις την αξία σου. Μάλιστα είναι μεγάλη αξία στον άνθρωπο η σωστή κρίση και η σύνεση… Κανόνας: «If in doubt, don’t go out».

Στη θάλασσα

Έχει έρθει η ώρα να χαρούμε αυτό για το οποίο προετοιμαστήκαμε. Ας δούμε όμως πως θα το κάνουμε με ασφάλεια.

  • Στη θάλασσα υπάρχουν προτεραιότητες. Σεβάσου τες:
    • Αν στο μέρος που κάνεις τη βόλτα σου κάνουν βόλτα και άλλα ιστιοπλοϊκά σκαφάκια, θυμήσου ότι ο δεξίνεμος έχει προτεραιότητα από τον αριστερήνεμο, ο προσήνεμος πρέπει να κρατιέται μακριά από τον υπήνεμο και ο καταφθάνων πρέπει να προσέχει τον καταφθανόμενο. Όταν βλέπεις ένα σκαφάκι άλλο που βλέπεις ότι πας να συγκρουστείς, σκέψου τον κανονισμό από νωρίς και δείξε του από νωρίς τις προθέσεις σου.
    • Σε σχέση με άλλα σκάφη μηχανοκίνητα, αν και θεωρητικά έχεις προτεραιότητα, μην την διεκδικήσεις. Μείνε μακριά. Πέρνα από πίσω.
    • Να θεωρείς πάντα ότι ο άλλος δεν σε έχει δει και να φέρεσαι σα να μη σε έχει δει. Να κρατάς ασφαλή απόσταση, να φωνάζεις έγκαιρα και γενικά κράτα τα μάτια σου πάντα ανοικτά για άλλα σκάφη και διερχόμενη κυκλοφορία.
    • Μείνε μακριά από μπούκες λιμανιού, διαύλους και άλλες περιοχές με έντονη κυκλοφορία.
  • Αν έχεις φίλους μαζί σου στη βόλτα, κατάλαβε ότι δεν έχουν τη δική σου εμπειρία και μην περιμένεις από αυτούς βοήθεια. Αντίθετα, σεβάσου τα όριά τους, ειδικά αν φοβηθούν ή κρυώσουν. Εκεί είμαστε για να περάσουμε καλά! Σιγουρέψου ότι φορούν τα σωσίβιά τους και ότι είναι σωστά δεμένα. Επίσης ότι είναι ντυμένοι σωστά. Δώσε τους σαφείς οδηγίες και σιγούρεψε ότι τις έχουν καταλάβει. Από το που θα πρέπει να κάθονται μέχρι το τι θα πρέπει να προσέχουν. Ενημέρωνε συνέχεια για τις κινήσεις σου και για το τι πρόκειται να συμβεί ώστε σε μια μανούβρα κανείς να μην είναι απροετοίμαστος. Εξήγησε σε όλους τι πρέπει να κάνουν αν τουμπάρετε. Πρέπει να καταλάβεις ότι ο φίλος ή οι φίλοι σου είναι υπό την επίβλεψη και ευθύνη σου!
  • Ρίξε μια ματιά στο πέλαγος. Υπάρχουν άλλοι εκεί έξω; Κάποιος που άμα του κουνήσεις χέρια, σε μια ανάγκη, θα ασχοληθεί μαζί σου; Κάποιος φίλος σου με άλλο σκαφάκι που αν γίνει κάτι θα βγει να ειδοποιήσει; Αν όχι, ίσως είναι καλή ιδέα να μην πας σήμερα βόλτα.
  • Το dinghy σου δεν είναι φτιαγμένο για κάθε συνθήκη και έχει κάποια όρια. Ακόμα και αν εσύ πλέον «το έχεις», μπορεί μια συνθήκη να του πέσει….βαριά. Σεβάσου το και λάβε το και αυτό υπόψη σου. Γύρισε πίσω αν νιώσεις ότι φτάνει στα όριά του.
  • Να σου γίνει συνήθεια να ειδοποιείς κάποιον οικείο σου για το ότι βγαίνεις στη θάλασσα. Έχε κάποιον να ανησυχεί αν δεν σε δει κάποια στιγμή να γυρίζεις.
  • Θυμήσου ότι δεν έχεις φώτα. Αν δε φροντίσεις να είσαι πίσω πριν νυχτώσει, μπορεί κάποιο διερχόμενο σκάφος να μη μπορέσει να σε δει. Πάντα υπολόγιζε να είσαι μέρα πίσω.
  • Σκέψου από πριν τι μπορείς να κάνεις για πρόωση αν χάσεις το κατάρτι σου και αν δεν έχεις μαζί κουπί. Γίνε εφευρετικός. Μήπως να έκανες κουπί με την καρίνα σου; Μήπως με το σπινακόξυλό σου; Σκέψου…
  • Το τουμπάρισμα σε ένα μικρό σκάφος είναι μέσα στην ημερησία διάταξη. Μάλιστα είναι και ευκαιρία να δροσιστείς το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβάλλεσαι. Όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις ώστε… το παιχνίδι να συνεχίζει να είναι διασκεδαστικό:
    • Αν βρεθείς κάτω από τα πανιά, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το σωσίβιο θα σε κρατήσει στην επιφάνεια και μπορείς να ελευθερωθείς.
    • Αν είσαι ρηχά, προσπάθησε να το προλάβεις πριν γυρίσει εντελώς ανάποδα. Αν η κορυφή του καταρτιού βρει στο βυθό θα είναι δύσκολο το ξετουμπάρισμα.
    • Το σκάφος από κάτω κρατάει αέρα. Αν εγκλωβιστείς ή μπλεχτείς με σχοινιά, πάρε ανάσες και με ηρεμία προσπάθησε να ξεμπλεχτείς.
    • Αν δεν μπορείς να το ξετουμπάρεις, κάτσε επάνω του και ηρέμησε μέχρι να έρθει βοήθεια.
    • Μην ξεχάσεις ότι για να ξετουμπάρει εύκολα το σκάφος αλλά και να μην τουμπάρει ξανά, τα πανιά του πρέπει να είναι λάσκα.
    • Η επιφάνεια του σκάφους γλιστράει πολύ. Πρόσεχε πολύ όταν θα ανέβεις να πιάσεις την καρίνα.
    • Ακόμα και αν η καρίνα γλιστρήσει μέσα όταν τουμπάρεις, μπορείς να κολυμπήσεις κάτω από το σκάφος και να την τοποθετήσεις ξανά στη θέση της ασφαλίζοντάς τη. Το σκάφος τουμπαρισμένο, κρατάει από κάτω αέρα.
    • Αν βλέπεις ότι τουμπάρεις συχνά, ίσως η συνθήκη δεν είναι για εσένα. Κάθε ξετουμπάρισμα σε κουράζει και ίσως μετά από λίγο να μην έχεις δυνάμεις τόσο για το ξετουμπάρισμα όσο και για να γυρίσεις πίσω με ασφάλεια.
    • Σιγούρεψε ότι γνωρίζεις το πώς ξετουμπάρει εύκολα το σκάφος σου. Ένα monohull από την καρίνα του αλλά ένα catamaran, έχει ένα σχοινί ανάμεσα στους πλωτήρες το οποίο πρέπει να πιάσεις για να το ξετουμπάρεις. Εξασκήσου μια ήρεμη μέρα.
  • Αν έρθει κοντά σου κάποιος εντεταλμένος διασώστης ή κάποιο λιμενικό σκάφος, ακολούθα τις εντολές του ή δέξου την ρυμούλκα από αυτόν.
  • Αν νιώσεις ότι πρέπει να φωνάξεις βοήθεια, κάντο. Το νωρίτερο δυνατό. Με κάθε τρόπο που έχεις διαθέσιμο. Κινητό σε αδιάβροχη θήκη; Φωνή; Ότι μπορείς. Και μην φτάσεις στο όριό σου για να ζητήσεις βοήθεια. Δεν είναι ντροπή. Κανείς δε θα σε κακοχαρακτηρίσει…
  • Μείνε με το σκάφος. Τα μοντέρνα σκάφη είναι πολύ ελαφρά και μπορεί να τα παρασύρει ο αέρας πιο γρήγορα από ότι μπορείς να κολυμπήσεις, ειδικά σε μια συνθήκη μπουρινιού. Την ώρα της τούμπας, μην αφήσεις από το χέρι σου τη σκότα που κρατάς έτσι ώστε να έχεις επαφή με το σκάφος. Γενικά ότι και να γίνει, μείνε με το σκάφος, είτε αυτό είναι όρθιο είτε αυτό είναι τουμπαρισμένο. Επάνω στο σκάφος είσαι ασφαλής, φαίνεσαι και θα σωθείς.
    • Αν για κάποιο λόγο αποχωριστείς από το σκάφος σου και είσαι μόνος, μείνε όσο πιο ψύχραιμος μπορείς. Το κρύο είναι ο μεγαλύτερος ίσως κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσεις μέχρι να έρθει βοήθεια. Σε μεγάλο κυματισμό, γύρνα τη πλάτη σου στα κύματα ώστε να μην μπαίνει νερό στη μύτη και το στόμα σου.
    • Αν αποχωριστείς από το σκάφος σου και επάνω υπάρχει κάποιος, τότε αυτός θεωρητικά θα έχει τη γνώση να έρθει να σε μαζέψει. Αν δεν την έχει, προσπάθησε με απλές και συγκεκριμένες εντολές να τον καθοδηγήσεις. Τα βασικά μόνο και γρήγορα, όσο είναι αρκετά κοντά και ακούει.
    • Αν είναι να ανέβεις εσύ επάνω στο σκάφος ή να βοηθήσεις κάποιον να ανέβει, μόνο από την προσήνεμη πλευρά. Αν το κάνεις από την υπήνεμη, θα τουμπάρει. Μοντέρνα σκάφη έχουν ανοικτές πρύμες και το ανέβασμα μπορεί να γίνει και από εκεί εύκολα. Βοήθα αυτόν που προσπαθεί να ανέβει τραβώντας τον από το σωσίβιό του.

Κάνοντας ιστιοπλοΐα, αυτά που μπορείς να πάθεις είναι τα παρακάτω:

  • Αφυδάτωση. Η αφυδάτωση σε ένα dinghy είναι η αρχή πολλών κακών. Θα νιώσεις κουρασμένος και ζαλισμένος. Ήρθε η ώρα να πιείς υγρά και σίγουρα να τελειώσεις τη βόλτα σου.
  • Υποθερμία. Πρώτο στάδιο τρέμεις. Δεν χρειάζεται να φτάσεις στο δεύτερο που περιλαμβάνει ζαλάδα, κράμπες, ναυτία και πιθανότατα χάσιμο αισθήσεων. Γύρνα πίσω και προσπάθησε να ζεσταθείς. Για διασκέδαση το κάνεις!
  • Εγκαύματα από τον ήλιο. Η επιφάνεια της θάλασσας λειτουργεί σαν καθρέφτης. Πολλές ώρες λοιπόν στο solarium ακόμα και με καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό –που φεύγει σιγά σιγά με το νερό- μπορεί να μας κάνει να πάθουμε εγκαύματα.
  • Διάσειση από κάποιο χτύπημα που δεν απέφυγες είτε γιατί δεν πρόσεξες είτε γιατί δεν ειδοποίησες επαρκώς κάποιον επιβαίνοντα στο σκάφος για το τι θα συμβεί. Καλό είναι αν υποπτεύεσαι ότι έχεις πάθει εσύ ή κάποιος άλλος διάσειση να ζητήσεις ιατρική συμβουλή.
  • Πνιγμός. Είναι εξαιρετικά σπάνιο αλλά μπορεί να συμβεί. Αν λοιπόν υποπτεύεσαι ότι κάποιος έχει σταματήσει να αναπνέει είναι σημαντικό να συνεχίσει να πηγαίνει οξυγόνο στον εγκέφαλο με τεχνητή αναπνοή. Στην παραλία ή και στον όμιλο θα υπάρχει κάποιος που να έχει κάνει σεμινάριο πρώτων βοηθειών και να ξέρει πως θα το κάνει.

Τα παραπάνω λοιπόν όλα, στα 500-1000 μέτρα από την παραλία δε θα συμβούν. Δεν έχουν συμβεί ποτέ! Ακόμα και αν όλα στραβώσουν, αν εσύ τηρείς τους πιο πάνω κανόνες και είσαι υποψιασμένος ,δρας ναυτικά. Τίποτε δε θα σου συμβεί!

Η ιστιοπλοΐα είναι πράγματι το πιο ασφαλές, ήπιο και οικολογικό παιχνίδι στη θάλασσα! Ένα παιχνίδι που ποτέ δεν βαριέσαι και μπορείς να το παίζεις όσο και να μεγαλώσεις!

 

Απάντηση