Τα οφέλη της ιστιοπλοΐας

Σε οποιοδήποτε ψηλό σημείο της χώρας και να σταθείς, τελικά το μάτι θα φτάσει να δει θάλασσα. Κάθε Έλληνας θα έπρεπε να μπορεί να αρμενίσει ένα σκαφάκι. Να του είναι τόσο φυσικό σα να περπατάει. Όπως είναι το σκι για τον Αυστριακό. Δεν είναι ανάγκη να το κάνει αγωνιστικά. Έστω για βόλτα. Απλά για να κερδίζει όσα η θάλασσα και η ιστιοπλοΐα έχει να του προσφέρει. Ποια είναι όμως αυτά?

Ξεκινώντας από τη νεαρή ηλικία, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι ο καλός ιστιοπλόος είναι σχεδόν πάντα καλός μαθητής. Ο τρόπος που μαθαίνει να επεξεργάζεται το μυαλό του ιστιοπλόου ταυτόχρονα όλα αυτά που χρειάζεται για να κάνει ιστιοπλοΐα, τον φτάνουν σε σημείο να του φαίνονται παιχνιδάκι τα μαθήματα του σχολείου. Παράλληλα, εκπαιδεύεσαι στο να είσαι συγκεντρωμένος και να μην αφαιρείσαι από αυτό που κάνεις.

Μεγαλώνοντας, ο ιστιοπλόος αφήνει τα προβλήματά του στον μόλο φεύγοντας για τη βόλτα ή τον αγώνα του και μετά που τα παραλαμβάνει ξανά, τα παραλαμβάνει πιο ελαφριά και σίγουρα όχι δυσεπίλυτα.

Σε κάθε ηλικία, σε μαθαίνει να είσαι ομαδικός παίκτης καλύτερα από κάθε άλλη δραστηριότητα. Αντιλαμβάνεσαι την αξία της ομάδας και μαθαίνεις την πειθαρχία που χρειάζεται για να είσαι μέρος της. Παράλληλα μαθαίνεις την αξία της επικοινωνίας με τους άλλους. Της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Χρειάζεται μέσα σε κρίσιμα δευτερόλεπτα να πεις με ξεκάθαρες κοφτές κουβέντες αυτό που θέλεις στον άλλον και να είσαι σίγουρος ότι το έχει καταλάβει στο 100%. Τόσο η ομαδικότητα όσο και η επικοινωνία είναι βασικές ικανότητες για την καλή επαγγελματική σταδιοδρομία κάποιου.

Η μυϊκή ενδυνάμωση και η αντοχή καλλιεργούνται πολύ με την ιστιοπλοΐα. Για όλο το σώμα. Και με κάθε τύπο σκάφους. Ακόμα και σε συνθήκες κρουαζιέρας και όχι αγώνα. Επίσης η ευλυγισία.

Η ψυχική ηρεμία και η χαλάρωση δεν προκύπτουν μόνο γιατί το μάτι βλέπει ανεμπόδιστα τον ορίζοντα. Ούτε από τους ήχους που κάνει το νερό όταν ταξιδεύει το σκάφος. Ούτε από το ρυθμικό κούνημα του σκάφους. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση που έχει να κάνει με το αλάτι που αναπνέει κανείς μέσα στον φρέσκο αέρα της θάλασσας. Όποιος και να είναι όμως ο λόγος, δουλεύει!

Τίποτε όμως δεν συγκρίνεται με την ικανοποίηση που νιώθει κανείς ότι απλά τα έχει καταφέρει! Έχει καταφέρει να κερδίσει έναν αγώνα ή απλά έχει καταφέρει να δέσει με ασφάλεια σε ένα λιμάνι. Έχει ξεπεράσει για μια ακόμα φορά τα όριά του, μαθαίνοντας πολλά στη διαδρομή. Μαθαίνοντας πράγματα που θα τα χρησιμοποιήσει σαν εφόδια στην ζωή του έξω από τη θάλασσα.

Απάντηση