Δουλειές της νύχτας…

Σίγουρα σου έχει τύχει να έρθει κάποιος που δεν κάνει ιστιοπλοΐα και να σε ρωτήσει, τι κάνει «αυτός ο τρελός» και αρμενίζει νυχτιάτικα όταν θα τύχει να δείτε ένα ιστιοφόρο σκάφος κάπου νύχτα. Για κάποιο λόγο ο πολύς κόσμος νομίζει ότι η ιστιοπλοΐα είναι μια δραστηριότητα ημέρας και εκπλήσσεται όταν του εξηγείς ότι ταξιδεύεις κανονικότατα και το βράδυ. Μάλιστα, τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχε το GPS, πολλοί οργάνωναν τις περατζάδες τους βράδυ ώστε να φτάνουν στη στεριά ή στον προορισμό το ξημέρωμα για να μπορέσουν να προσανατολιστούν καλύτερα. Ακόμα και σήμερα, πολλοί προτιμούν το ταξίδι την νύχτα. Αρχικά δεν έχει ήλιο να σε ψήνει. Έπειτα, το μελτέμι πέφτει το βράδυ. Και φυσικά ταξιδεύοντας το βράδυ, η παρέα δεν χάνει ούτε ώρα από τις διακοπές της στο επόμενο νησί που θα επισκεφτεί!

Η ιστιοπλοΐα την νύχτα μπορεί να είναι μια απολαυστική εμπειρία αλλά αν οι συνθήκες είναι άσχημες, πολλές φορές φτάνεις στα όρια του γνωστού για εσένα κόσμου. Έτσι, είναι καλό να έχει κανείς κάποια πράγματα στο μυαλό πριν ξεκινήσει και φυσικά να είναι καλά προετοιμασμένος για το νυχτερινό του ταξίδι. Κάτι βασικό που πρέπει να αντιμετωπίσεις, είναι η νύστα και τα μειωμένα αντανακλαστικά. Αν πρόκειται για πολλές μέρες ταξίδι, είναι μονόδρομος το να έχεις οργανώσει συγκεκριμένες βάρδιες, συνήθως τρίωρες.  Αν όχι, φρόντισε να είσαι ξεκούραστος. Αν σε πιάνει ο καφές, φτιάξε έναν όποτε νιώσεις νύστα.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να ξέρεις με κλειστά τα μάτια το σκάφος σου. Όχι μόνο να ξέρεις που είναι το φαρμακείο, ο σουγιάς ή τα εργαλεία αλλά και άλλα πράγματα. Χωρίς να ψάχνεις να ξέρεις στο πιάνο, ποιο φρένο είναι για ποιο σχοινί. Ασχολήσου πριν νυχτώσει να τα μάθεις. Κλείσε τα μάτια και νιώσε πράγματα. Πιάσε με τα χέρια σου τα σχοινιά που βγαίνουν από τα φρένα και μάθε να νιώθεις τη διαφορά του μανταριού της μαΐστρας με το topping lift ή το μαντάρι της τζένοας. Θα σου χρειαστεί. Επίσης, τυποποίησε το που αφήνεις τα σχοινιά, από πού τα τραβάς και από πού τα περνάς. Έτσι δεν θα ψάχνεσαι μέσα στο σκοτάδι.

Ένα ακόμα βασικό κεφάλαιο είναι ο φωτισμός. Ο ρυθμός με τον οποίο ο καθένας μας προσαρμόζεται να βλέπει στο σκοτάδι είναι διαφορετικός. Αν ανάψει ένας φακός ή ένα φως, κανείς μπορεί να κάνει πολύ ώρα να επανέλθει. Χρειάζεται πολύ προσοχή με τα φώτα και πρέπει όλοι να είναι ενήμεροι. Αν πρέπει να φωτίσεις το πανί σου με ένα φακό για να δεις κάτι, ρώτα πρώτα αυτόν που ταξιδεύει ώστε να μην τον τυφλώσεις. Το κόκκινο φως είναι πολύ πιο φιλικό στο μάτι. Τα περισσότερα σκάφη στο chart table έχουν κόκκινο φως αν χρειαστεί να δουλέψεις στον χάρτη. Ακόμα και το plotter θα έχει night mode ώστε να μην σε τυφλώσει. Αν είσαι μερακλής, μπορείς να βάψεις και φακούς με κόκκινο μανό για τα νύχια. Δουλεύει μια χαρά! Σε καμία περίπτωση μην φορέσεις φακούς κεφαλής. Βολεύουν πολύ αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα κάνεις το λάθος να γυρίσεις σε κάποιον που σου μίλησε και θα τον τυφλώσεις. Προετοίμασε ακόμα και τα πανιά σου με ανακλαστικές ταινίες ώστε το τριμάρισμα να είναι πιο εύκολο.

Μην αμελήσεις ποτέ το φαγητό και το ποτό το βράδυ. Ξηροί καρποί, σοκολάτα και οτιδήποτε άλλο θα σου δώσει ενέργεια πρέπει να είναι στις προμήθειες που θα έχεις μαζί σου. Επίσης, ντύσου σωστά ώστε να μη κρυώνεις γιατί αν κρυώνεις, θα καταναλώνεις περισσότερη ενέργεια και η κόπωση θα έρθει πιο γρήγορα. Επίσης, ντύσου πριν κρυώσεις και όχι αφού κρυώσεις.

Τέλος, σκέψου καλά το κεφάλαιο ασφάλεια. Αν ταξιδεύεις νύχτα και η παρέα σου έχει πάει για ύπνο, όταν θα χρειαστεί μούδα, καλύτερα να τους αφήσεις να κοιμηθούν. Γιατί αν τους ξυπνήσεις για να έρθουν να σε βοηθήσουν, θα είναι ευάλωτοι να χτυπήσουν λόγω της άσχημης συνθήκης και της νύστας που θα νιώθουν. Αν έχεις υποψία ότι ο αέρας μέσα στη νύχτα θα ανέβει, πάρε την μούδα από πριν και ας ταξιδεύεις πιο αργά για τις επόμενες ώρες. Γενικότερα, σκέψου πριν νυχτώσει, τι μπορεί να πάει στραβά και ετοιμάσου για αυτό. Έχε στο μυαλό σου ένα βασικό πλάνο. Μοιράσου το και με τους άλλους να το ξέρουν. Αν πάλι συμβεί κάτι για το οποίο δεν έχεις «πλάνο», αν η λύση του μπορεί να περιμένει το πρωί, άστο για το πρωί. Αν όχι, σκέψου τον πιο ασφαλή τρόπο να το λύσεις.

 

Απάντηση