Σωσίβιο; Γιατί; Βουλιάζουμε;

…συνήθως στα άρθρα που διαπραγματεύονται την ασφάλεια, κανείς ξεκινάει με στατιστικά στοιχεία από ατυχήματα και με το πόσοι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν έκαναν κάτι διαφορετικό από αυτό που τελικά έκαναν. Στη στεριά υπήρξε ένας «βίαιος» πειθαναγκασμός με πρόστιμα και ελέγχους για να καταλήξουμε να φοράμε ζώνες και κράνη. Πλέον, ευτυχώς, το χέρι πάει αυτόματα στους περισσότερους, και το να μην φοράμε ζώνη ή κράνος έχει σταματήσει να είναι μαγκιά. Το αντίθετο. Είναι μόδα το να είσαι υπεύθυνος και ασφαλής.

Στην θάλασσα, τα πράγματα είναι εξίσου επικίνδυνα, ίσως και περισσότερο, αλλά υπάρχει κενό στην νομοθεσία. Αποτέλεσμα είναι ότι για την ώρα δεν μπορεί να υπάρξει εξαναγκασμός σε πράγματα που σε κάνουν ασφαλή όπως το σωσίβιο. Καλύτερα από όλους το θέτει η Royal Yachting Association: Σε φουσκωτά και μικρά σκάφη, συνιστάται να φοράς πάντα σωσίβιο. Σε πιο μεγάλα σκάφη που είσαι πιο προφυλαγμένος, και θα είναι λίγο υπερβολικό, για παράδειγμα, το να είσαι μέσα σε ένα μεγάλο motor yacht με καλό καιρό με σωσίβιο, η οδηγία είναι: «να φοράς σωσίβιο, εκτός αν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν χρειάζεται». Όλα αυτά στην Αγγλία. Μια χώρα που όλοι, πριν μπουν στο σκάφος έχουν ήδη φορέσει το σωσίβιο γιλέκο τους…

Η αλήθεια είναι ότι στο μυαλό των περισσοτέρων υπάρχει το στερεότυπο των τεράστιων πορτοκαλί σωσιβίων που όσοι τα φορούν είναι σαν να περιμένουν να πέσει το αεροπλάνο και να έρθει η καταστροφή. Αυτό πλέον δεν υπάρχει. Πλέον, τα σωσίβια είναι μοδάτα, διακριτικά και δεν σε εμποδίζουν στην κίνηση. Πλέον δεν έχεις λόγο να αποφεύγεις να το φοράς. Μάλιστα το να το φοράς δείχνει ναυτοσύνη και εμπειρία.

Αλήθεια όμως, ποιος πρέπει να το φοράει και γιατί; Έχει πάθει κανείς τίποτε τόσα χρόνια που τα σωσίβια στα σκάφη δεν βλέπει ποτέ το φως του ήλιου; …η απάντηση στο τελευταίο είναι ότι και να έχει πάθει, δεν είναι μαζί μας για να το πει… Για το πρώτο, η απάντηση είναι απλή: πρέπει όλοι να φορούν ένα σωσίβιο, με κάθε συνθήκη. Όσο πιο ανοικτό το σκάφος, όσο πιο μόνος, όσο πιο κακός ο καιρός, τόσο πιο απαραίτητο. Το να είσαι προσεκτικός δεν αρκεί, γιατί όταν θα γίνει η στραβή, δεν θα φταις εσύ. Απλά θα μιλάμε για την «κακιά την ώρα».

Το ερώτημα είναι απλό: Όταν χρειαστεί, θα έχεις τον χρόνο να το βρεις, να το πιάσεις, να το φορέσεις στον εαυτό σου ή σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, πριν εσύ ή το αγαπημένο σου πρόσωπο βρεθεί στη θάλασσα; …μπά!

Αν ακόμα θεωρείς ότι το σωσίβιο θα σε ζεσταίνει ή ότι το σωσίβιο δεν σου χρειάζεται ή ότι θα σε δυσκολεύει, σκέψου και τα εξής:

  1. Τα περισσότερα ατυχήματα με πνιγμούς είναι μεμονωμένα και όχι από μεγάλα ναυάγια που υπάρχει χρόνος να φορέσει κάποιος σωσίβιο και να προετοιμαστεί. Είναι ο τύπος που πήγε για ψάρεμα δυο βήματα από το λιμάνι με το βαρκάκι του, μόνος, και βρήκαν το βαρκάκι του μετά από 2 μέρες χωρίς αυτόν. Και απλά έβηξε και γλίστρησε. Απλά. Γιατί να μην φορούσε σωσίβιο;
  2. Ο καιρός δεν παίζει ρόλο για «την κακιά την ώρα». Οι κορυφαίοι 5 λόγοι για ατυχήματα είναι άλλοι: απροσεξία, έλλειψη εμπειρίας, αστοχία υλικού, κλπ. άλλωστε άμα έχει κακό καιρό «προσέχεις»….
  3. Όταν είσαι χαλαρός, είσαι χαλαρός. Το σκάφος το πήρες γιατί σε χαλαρώνει. Γιατί εκεί ξεχνιέσαι. Γιατί γουστάρεις. Εκεί μπορεί να την πατήσεις. Να συμβεί κάτι απλό και καθημερινό απότομα και να μην έχεις τα αντανακλαστικά να αντιδράσεις. Πόσο μάλλον αν προκύψει ένα θέμα υγείας που θα ρίξει ακόμα περισσότερο τα αντανακλαστικά σου.
  4. Ξέρεις να κολυμπάς. Καλά. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί την «κακιά την ώρα» δεν θα έχεις τις αισθήσεις σου. Και άμα δεν φοράς σωσίβιο, δεν θα υπάρχει κανείς να κρατήσει τους αεραγωγούς σου σε μια σωστή θέση έξω από το νερό στα πρώτα κρίσιμα λεπτά.
  5. Δεν είναι δικαιολογία η απόσταση από την ακτή. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η «κακιά η ώρα» δεν μαντρώνεται εύκολα και ξεφεύγει και από το ανοικτό πέλαγος. Απαντάται συχνά πυκνά κοντά στις ακτές.

Ο βασικότερος λόγος πάντως για να έχεις πάντα πάνω σου ένα σωσίβιο, είναι ότι απλά δεν έχεις λόγο να μην το έχεις! Πλέον τα σωσίβια είναι μοδάτα, δεν σε εμποδίζουν και μάλιστα υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα για τον τύπο της δραστηριότητας που κάνεις! Υπάρχουν ακόμα και μπουφάν που είναι σωσίβια και που άνετα θα τα φορούσες στην απογευματινή σου έξοδο για καφέ!

Αποφάσισε τι είσαι σήμερα: «Μάγκας» ή πρότυπο για τους γύρω σου; «Παλαιομοδίτης» ή αυτός που θα λανσάρει την νέα μόδα στη θάλασσα; Ο «δεν θα μου συμβεί εμένα» ή ο «ναύτης»; Για να αποφασίσεις, δοκίμασέ το: Στην επόμενή σου έξοδο στη θάλασσα, φόρεσε ένα μοντέρνο σωσίβιο και δες αν σε εμποδίζει σε κάτι. Επίσης δες τι σχόλια θα αποσπάσεις από την παρέα σου. Μάλλον για καλό θα είναι.

Συνοπτικός Οδηγός για Σωσίβια από την Lalizas

Ενότητα Α – ΣΩΣΙΒΙΑ & ΠΛΕΥΣΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

Τι είναι τα Σωσίβια: απαραίτητος & υποχρεωτικός εξοπλισμός για την ασφάλεια των ατόμων πάνω στο σκάφος. Κατασκευασμένα σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να σώζουν το θύμα ακόμα και αν δεν γνωρίζει κολύμπι. Διατηρούν το κεφάλι του θύματος έξω από το νερό και γυρνάνε το σώμα σε ασφαλή θέση, στηρίζοντας το κεφάλι ακόμα κι αν είναι αναίσθητος.

Τι είναι τα Πλευστικά Βοηθήματα: προορίζονται για χρήση από άτομα που γνωρίζουν κολύμπι και βρίσκονται κοντά σε ακτή. Χρησιμοποιούνται κυρίως για θαλάσσια σπορ και είναι κατασκευασμένα για να διατηρούν το θύμα στην επιφάνεια του νερού.

Ενότητα Β – ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΩΣΙΒΙΩΝ Φουσκωτά σωσίβια (SOLAS & ISO)

  • Χειροκίνητα φουσκωτά σωσίβια: ενεργοποίηση τραβώντας μοχλό
  • Αυτόματα φουσκωτά σωσίβια: ενεργοποίηση κατά την επαφή με το νερό Σωσίβια Αφρού

Ενότητα Γ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΕΥΣΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ

Πλευστικά Βοηθήματα Αφρού: για χρήση στα αθλήματα ιστιοπλοΐας (optimist & laser), ιστιοσανίδας και κωπηλασίας. Επίσης χρησιμοποιούνται για τα σπορ θαλάσσης όπως θαλάσσιο σκι, jet ski, ιστιοσανίδα, κανό, καγιάκ, όρθια κωπηλασία και πολλά ακόμα.

Ενότητα Δ – ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΩΣΙΒΙΟΥ

  • βάσει χρήσης (πχ. σωσίβιο για θαλάσσια σπορ ή για σκάφος αναψυχής)
  • βάσει κιλών του ατόμου (ενήλικας ή ανήλικος)

Ενότητα Ε – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΩΣΙΒΙΟΥ

  • να μην αποθηκεύεται σε υγρά μέρη (για τα φουσκωτά σωσίβια)
  • να μην εκτίθεται στον ήλιο § απαιτείται καλό ξέπλυμα (για τα σωσίβια αφρού)

Απάντηση