Drones: εργαλείο για ιστιοπλόους;

Είναι κάτι παραπάνω από μόδα και απλό παιχνίδι. Οι εφαρμογές των drone στο πεδίο ολοένα και αυξάνουν. Τοπογράφοι, φωτογράφοι αλλά και πολλά άλλα επαγγέλματα το έχουν υιοθετήσει σαν απαραίτητο εργαλείο δουλειάς. Παράλληλα, ακούγονται συνέχεια και νέες εφαρμογές των drones, άλλες σε πραγματικό περιβάλλον παραγωγής, όπως τους ψεκασμούς χωραφιών και άλλες σε πειραματικό ακόμα περιβάλλον όπως η μεταφορά σωσιβίου σε λουόμενους που κινδυνεύουν από τον ναυαγοσώστη της παραλίας.

Στην ιστιοπλοΐα; Που χρησιμοποιούνται τα drones σήμερα και για ποιους λόγους;

Είναι βασικό να καταλάβουμε ότι τα drone έχουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να πετούν. Τυπικά χρειάζονται άδεια χειριστή, σχέδιο πτήσης και πέρα από το τυπικό της υπόθεσης, χρειάζονται πάρα πολύ προσοχή! Στη θάλασσα η αλήθεια είναι ότι πιο πιθανό είναι να «κολυμπήσει» το drone -αν και πλέον υπάρχουν αρκετά αδιάβροχα- και να το χάσουμε, παρά το να γίνει ατύχημα με κάποιον που θα το φάει στο κεφάλι. Όμως, σε διοργανώσεις με πολλά σκάφη και αυτό ακόμα μπορεί να συμβεί και για αυτό, πολλές διοργανώσεις απαγορεύουν τις πτήσεις drones με ειδική παράγραφο στη προκήρυξη του αγώνα αλλά και τις οδηγίες πλου.

Στην κρουαζιέρα, το drone είναι ένα αξεσουάρ με το οποίο κανείς μπορεί να αποκτήσει πολύ ωραίο υλικό από τις διακοπές του ώστε να τις θυμάται ή να τις δείχνει στους φίλους του στα social media. Για μια εταιρία charter, είναι εργαλείο για διαφημίζει τις υπηρεσίες της αλλά και να κρατάει τους πελάτες της χαρούμενους προσφέροντας ένα ακόμα «αξεσουάρ» μαζί με το σκάφος. Παράλληλα όμως, αν βρίσκεσαι αρόδου, με πολλά σκάφη γύρω σου, μπορείς σηκώνοντας το να δεις με ένα πιθανό ανέμισμα, αν έχεις επαρκή χώρο από τους γύρω. Μπορείς να δεις αν υπάρχει ζημιά ψηλά στο κατάρτι, χωρίς να ανεβείς ο ίδιος. Μπορείς να δεις αν ο δίπλα κόλπος είναι καλύτερο αγκυροβόλιο ή αν σου αρέσει σαν μέρος καλύτερα, χωρίς να χάσεις τη θέση σου ή να κάνεις άσκοπα βίρα-μάινα την άγκυρά σου.

Στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα, η αλήθεια είναι ότι οι εφαρμογές είναι για την ώρα περισσότερες. Οι πιθανότητες είναι ότι στην κούρσα θα απαγορεύεται να το έχεις τόσο εσύ όσο και ο προπονητής σου. Όμως, στην προπόνηση θα σε βοηθήσει πολύ. Ακόμα και αν δεν το απαγορεύουν ρητά οι οδηγίες πλου, αν το σηκώσεις την ώρα του αγώνα, είναι πολύ πιθανό κάποιος να σου κάνει ένσταση για λήψη εξωτερικής βοήθειας, αφού θα έχεις στη διάθεσή σου δεδομένα που δεν θα έχουν οι αντίπαλοι: Οι περισσότερες εφαρμογές πτήσης drone, σου γράφουν με μεγάλη ακρίβεια την ένταση και την διεύθυνση του ανέμου που νιώθει το drone εκεί που βρίσκεται. Συνεπώς, αν το στείλεις μπροστά, θα γνωρίζεις την επόμενη αλλαγή ή αν το στείλεις ψηλά, σε συνθήκες απόλυτης μπουνάτσας, θα ξέρεις από που θα βγάλει αέρα…

Ας δούμε όμως τι μπορείς να κάνεις: Στην προπόνηση με την λειτουργία ακολούθησης, το κάνεις να στέκεται επάνω από το κατάρτι σου και να κινηματογραφεί κάθε σου μανούβρα. Στο debriefing, μπορείς με ακρίβεια να δεις τι κάνει το κάθε μέλος του πληρώματος στα κρίσιμα δευτερόλεπτα και να βελτιώσεις πάρα πολύ την ταχύτητα με την οποία κάνεις την μανούβρα.

Αν θέλεις να δεις σαν προπονητής το sag του προτόνου ή και γενικότερα το trim, πολλές φορές με το φουσκωτό κάνεις απόνερα και χαλάς το ταξίδεμα του σκάφους σε σημείο που δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα. Παράλληλα, ειδικά στα πολύ γρήγορα σκάφη δεν μπορείς να σταθείς σωστά ακριβώς μπροστά τους (και κοντά), Το drone κάνει την δουλειά αυτή χωρίς πρόβλημα.

Στην προπόνηση πριν τον αγώνα, αν σηκώσει drone και παρακολουθείς τις αλλαγές από ψηλά καθώς και το ποια σκάφη κερδίζουν και γιατί, μπορείς να βγάλεις χρήσιμα συμπεράσματα για την περιοχή και έτσι, όταν θα ξεκινήσουν οι αγώνες, ακόμα και αν δεν σου επιτρέπεται το drone, θα έχεις χρήσιμα τοπικά δεδομένα για τον στίβο και την περιοχή. Παράλληλα, θα έχεις βίντεο από ψηλά της προπόνησης και μπορείς εύκολα να δεις τις αποστάσεις μεταξύ των σκαφών, το αν έγινε παράβαση κάποιου κανονισμού ή αν ο αθλητής σου μπορούσε να «πιέσει» και άλλο.

Το να τραβάς μια εκκίνηση από το πλάι και στην συνέχεια και το πρώτο μπράτσο είναι κάτι που γίνεται χρόνια. Αν όμως κάνεις το ίδιο με drone, βλέπεις και τα σκάφη στην άλλη πλευρά του στίβου που με μια κάμερα στο επίπεδο της θάλασσας τα έχεις χάσει. Η αξία του video πολλαπλασιάζεται!

Η αλήθεια είναι ότι όσο προχωράει η τεχνολογία θα μπορούμε να δούμε πολλά περισσότερα. Ειδικά στο θέμα της ασφάλειας στη θάλασσα, η έρευνα και διάσωση ενός ανθρώπου στη θάλασσα, είναι βέβαιο ότι με drone γίνεται πιο εύκολα. Σε περιπτώσεις μεγάλου κυματισμού, ίσως να είναι και ο μόνος τρόπος. Πιθανόν σε κάποια χρόνια τα drone να είναι ένα ακόμα αξεσουάρ στο σετ των οργάνων του σκάφους. Ένα αξεσουάρ που πατώντας το κουμπί Man Over Board θα απογειώνεται μόνο του και θα σώζει ζωές!

Απάντηση