Χριστουγεννα…ιστιοπλοϊκα!

…αυτή η εποχή του χρόνου πάντα ζωγράφιζε χαμόγελα στα πρόσωπά μας. Συνεχίζει να το κάνει, για τους περισσότερους από εμάς, με επιτυχία. Και μπράβο της! Η ιστιοπλοΐα μας κάνει να χαμογελάμε όλο το χρόνο. Και επίσης μπράβο της!

Όμως, πέρα από αυτούς που τέτοιες μέρες ξεκινούν να πάνε απο το Σίδνεϊ στo Χόμπαρτ, που αν φυσάει μπορεί να μην χαμογελούν τόσο, για τους περισσότερους, οι ημέρες αυτές είναι “στεγνές”.

Πέρα απο κάποια camp για τους σκληροπυρηνικούς, οι σχολές σταματούν, οι αγωνιστικές ομάδες παίρνουν ρεπό και γενικότερα το πέλαγος αδειάζει. Μάλιστα, επειδή οι αγώνες ανοικτής σταματούν, πολλοί ιδιοκτήτες βρίσκουν ευκαιρία για να βγάλουν τα σκάφη τους απο τη θάλασσα. Συνεπώς, και βόλτα να ήθελες να κάνεις…εμποδίζεσαι!

Υπάρχει πάντα η λύση να κλειστείς στον εαυτό σου και να το ρίξεις στους εξομοιωτές, τα ιστιοπλοϊκά on-line games, και τα YouTube video. Τι άλλο όμως τραβάει η εποχή;

Για αρχή μπες στο πνεύμα των ημερών. Ξόδεψε! Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου. Πάρε τηλέφωνο τον ιστιοράπτη σου και πες του να ξεκινήσει το πανί που τόσο καιρό θέλεις αλλά σκέφτεσαι να πάρεις ή όχι. Κατέβα για ψώνια στο μαγαζί με τα ναυτιλιακά και πάρε πράγματα για το σκάφος σου. Όχι μόνο τα απαραίτητα και αυτά που χρειάζεσαι. Κάνε την υπερβολή. Στη συνέχεια κάνε μια βόλτα τα μαγαζιά και ψώνισε μια καινούργια νιτσεράδα ή το τεχνικό ρούχο που καιρό έχεις δει στη βιτρίνα αλλά δεν το αποφάσιζες. Θα βρεθεί η ημέρα ή η συνθήκη που θα το ευχαριστηθείς. Τέλος, Στο ίδιο μαγαζί θα βρεις και δώρα για φίλους σου που θα τα χαρούν περισσότερο απο οτιδήποτε άλλο και θα χαμογελάσουν ιδιαίτερα!

Αν τρέχεις με κάποιον ή κάποιους, πάρε τους και κατεβείτε στον όμιλο. Όχι για προπόνηση αυτή τη φορά. Για καφέ. Για κουβέντα. Για να τα πείτε. Για να κουβεντιάσετε το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς ή και όχι. Μιλήστε για πράγματα εκτός της ιστιοπλοΐας. Κανονίστε να κάνετε κάτι μαζί και πέρα απο την προπόνηση ή τον αγώνα. Πηγαίνετε παρέα για σκι. Για σινεμά. Για φαγητό. Για ποτό. Με το ποτό ειδικά, ο κόσμος χαμογελάει πιο εύκολα!

Για τον προπονητή οι ημέρες αυτές συνήθως έχουν μια σχετική δουλειά. Είναι μέρες που βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με το φουσκωτό του, να φτιάξει παρουσιολόγια, να αρχειοθετήσει χαρτιά και προπονήσεις αθλητών του, να σχεδιάσει αποστολές και πολλά άλλα. Θα τα κάνει. Αλλά μαζί με αυτά ας μην αμελήσει και αυτός να πιει έναν καφέ μαζί με τους αθλητές του. Μαζί με τους ανθρώπους του ομίλου του που όλο το χρόνο μιλάνε μαζί για δουλειά και μέσα στο “γκάζι” της ημέρας πάντα ξεχνάνε να πουν κάποια πράγματα. Ας τα πούνε τώρα. Ο ναύκληρος, ο έφορος, ακόμα και η καθαρίστρια του ομίλου, αυτή τη μέρα είναι εκεί για να ακούσουν απο εσένα κάτι διαφορετικό. Πες τους αυτό που πρέπει για να χαμογελάσουν μαζί σου.

Αν είσαι γονιός που έχεις παιδί που κάνει ιστιοπλοΐα, ανεξάρτητα απο το επίπεδό του, μείνε μαζί του αυτές τις μέρες. Αν θέλει να πάει σε κάποιο απο τα προπονητικά camp, ξηλώσου και στείλε το. Αν θες εσύ να πάει ή απλά θες να το παρκάρεις κάπου, βρες κάτι άλλο. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το πήξεις και μετά το optimist να το κάνεις να κόψει την ιστιοπλοΐα… Τα Χριστούγεννα είναι πρωτίστως οικογενειακή γιορτή. Όχι ιστιοπλοϊκή. Αν το κάνει κέφι, όμως, δώστου ευκαιρία να χαμογελάσει αυτές τις μέρες!

Αν είσαι από αυτούς που έχουν στα χέρια τους το τιμόνι ενός ομίλου, αυτές τις ημέρες μην απομακρυνθείς απο τον όμιλο. Μέλη, γονείς, αθλητές και εργαζόμενοι στον όμιλο, περιμένουν απο εσένα να τους δώσεις έναν λόγο να χαμογελάσουν. Έναν καλό λόγο. Ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο για την ερχόμενη χρονιά. Ένα όραμα. Κάτι που θα αλλάξει προς το καλύτερο. Ένας νέος αγώνας. Μια νέα αποστολή, ένα νέο σκάφος. Κάτι καλό. Εσύ πρέπει να το πεις. Ακόμα και αν δεν έχεις κάτι χαρούμενο να μοιραστείς, άσε τους άλλους να μοιραστούν μαζί σου τα ιστιοπλοϊκά τους όνειρα για την ερχόμενη χρονιά. Και κίνησε γη και ουρανό για να τα κάνεις πράξη την ερχόμενη χρονιά και να τους κάνεις να χαμογελάσουν έστω και καθυστερημένα. Για αυτό είσαι στο τιμόνι του ομίλου.

Χαμογέλασε. Κάνε και τους άλλους να χαμογελάσουν. Πες Καλά Χριστούγεννα και κάνε ότι περνάει απο το χέρι σου για να είναι. Για εσένα και για τους γύρω σου. Για όλη την παρέα. Γιατί ο όμιλος αυτό είναι. Μια παρέα. Μια οικογένεια.

Καλά Χριστούγεννα!!!

Απάντηση