Daysailers: Ισως η πιο καλη προταση που σου εχει γινει

Όλα τα social media γεμίζουν καθημερινά από εικόνες με ιστιοφόρα σκάφη απίστευτα όμορφα και ναυτικά που έχουν κάποια κοινά στοιχεία: Μεγάλα, ανοικτά deck, ένας το πολύ δύο επιβαίνοντες, τεχνολογία και συνάμα σεβασμός στο παραδοσιακό design, ανύπαρκτοι εσωτερικοί χώροι και έμφαση στην ευκολία στη χρήση. Πρόκειται για σκάφη σχεδιασμένα για να γυρίζουν κεφάλια περαστικών στη μαρίνα και να βρίσκονται ταυτόχρονα συνέχεια μέσα στο μυαλό του ιδιοκτήτη ο οποίος μετράει τα δευτερόλεπτα για την επόμενή του βόλτα. 

Και το βασικό είναι ότι τα σκάφη αυτά παρέχουν αυτό που υπόσχονται στις φωτογραφίες! Είναι τόσο εύκολα στη χρήση και τη μανούβρα που ο ιδιοκτήτης δεν σκέφτεται το πως θα  λύσει και το πως θα δέσει. Το πως αν φρεσκάρει θα μπορέσει μόνος του να ανταποκριθεί. Είναι όλα εύκολα και απλά. Το σκάφος γίνεται μια πραγματική βαλβίδα εκτόνωσης της καθημερινότητας. Γυρίζεις από τη βόλτα σου και παραλαμβάνεις τα προβλήματα της καθημερινότητάς σου πιο ελαφριά και ίσως και με πιθανές λύσεις. Η ιστιοπλοΐα μόνος σου το απόγευμα μετά το γραφείο ή με παρέα 1-2 καλούς φίλους γίνεται το υποκατάστατο του τζόκινγκ ή του γυμναστηρίου ή του καφέ. 

Εδώ θα ρωτήσει κανείς γιατί ένα daysailer και όχι ένα ταχύπλοο που είναι εξίσου απλό στη χρήση. Η απάντηση είναι γιατί το ταχύπλοο δεν σου δίνει την αίσθηση της ολοκλήρωσης και της «περιπέτειας» που σου δίνει το πανί. Με το ταχύπλοο δεν θα νιώσεις ποτέ ναύτης μετά τη βόλτα. Ποτέ δε θα νιώσεις την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας και της ολοκλήρωσης με τα στοιχεία της φύσης που σου δίνει το πανί.

Η επόμενη -πιο καλή- ερώτηση είναι γιατί daysailer και όχι ένα οποιοδήποτε άλλο ιστιοπλοϊκό. Ένα άλλο δηλαδή που θα έχει και άνετες καμπίνες για να πάμε διακοπές, που θα είναι συνάμα και «πονηρό» για να το τρέξω και κανέναν αγώνα, που στη τελική αν βρεθώ και σε ανάγκη να μπορώ να το νοικιάσω και που γενικά θα είναι λίγο από όλα… Παρότι η ερώτηση φαίνεται καλή, στη πραγματικότητα η απάντηση είναι γνωστή σε όλους όσους έχουν σκάφη. Γιατί η καθημερινότητα έρχεται να διαψεύσει όλους εκείνους τους λόγους που σε έκαναν να πάρεις ένα σκάφος που να κάνει για «όλα». Γιατί απλά δεν ήσουν ειλικρινής με τον εαυτό σου όταν το πήρες. Και τελικά το έχεις δεμένο, δεν το χαίρεσαι όσο πρέπει και σου φαίνονται δυσβάσταχτα όλα τα κόστη που συμπαρασύρει η κατοχή ενός σκάφους. Αν όμως ένα σκάφος το χρησιμοποιείς 100 από τις 365 μέρες το χρόνο, για μία απλή βόλτα από το πουθενά στο πουθενά, τότε το όποιο κόστος επιμερίζεται δια 100. Και ξαφνικά χαμογελάς αντί να είσαι μίζερος για κάθε κόστος που βγαίνει δίκαια ή άδικα για εσένα και το σκάφος σου. Ένα σκάφος που «κάνει για όλα», είναι πιθανό να μην είναι το εύκολο και μανιτζέβελο παιχνίδι σου, που θα σε περιμένει απλά να γυρίζεις ένα διακόπτη, να λύσεις 2 σχοινιά μόνος σου και να κάνεις πανί για 1-2 ώρες το απόγευμα. Η δυσκολία στη χρήση του, η απαίτηση για πλήρωμα ή το μέγεθός του, θα σε κάνει να το φοβάσαι και να γεμίσεις το απόγευμά σου με άλλα χόμπι. Θα το θυμάσαι όταν ανοίγεις τον φάκελο με τον επόμενο λογαριασμό που έχει έρθει, και τότε θα σου φταίνε όλα.

Φυσικά, κανένα σκάφος δεν είναι για πάντα. Αλλάζουν οι συνθήκες τις ζωής σου, το γούστο σου, η οικογενειακή σου κατάσταση και πολλά άλλα. Και μαζί τους και το σκάφος σου. Ένα daysailer όμως, ίσως να είναι μια επιλογή που μπορεί να σε πάει αρκετά μακριά. Μπορείς με αυτό να χαίρεσαι την ιστιοπλοΐα κάθε μέρα, ακόμα και μόνος. Μπορείς να φύγεις με την παρέα σου ή την οικογένειά σου για διακοπές, με έναν συμβιβασμό -που σε πολλούς μπορεί και να αρέσει: να μένετε σε ξενοδοχείο σε κάθε προορισμό, αφού σε ένα daysailer οι εσωτερικοί του χώροι δεν είναι «προτεραιότητα». Να τρέξεις αγώνες σε ολοένα και αυξανόμενες διοργανώσεις για sportsboats και modern-classic. Ακόμα και να μη λύσεις, οι εξωτερικοί του χώροι είναι τόσο φιλόξενοι που θα κάνουν το χρόνο που θα περάσεις στην μαρίνα μια απόλαυση!

Τα daysailers κερδίζουν ολοένα και περισσότερο χώρο στην ιστιοπλοϊκή κοινότητα. Παλαιότερα όσοι τα έβλεπαν, τα χαρακτήριζαν σαν μια «πολυτέλεια» για κάποιους που έχουν και ένα μεγάλο σκάφος. Όμως η αλήθεια πλέον απέχει από αυτό. Μπορεί κανείς να βρει daysalers από 15 πόδια μέχρι και 70 ή και παραπάνω! Και το ναυπηγείο θα έχει φροντίσει το 70άρι να είναι τόσο εύχρηστο που πραγματικά να μπορεί να φέρει τον τίτλο αυτό! Αντίστοιχα και για κάθε βαλάντιο. Μάλιστα υπάρχουν και daysailersπου έχουν οργανωθεί οι ιδιοκτήτες σε κλάση και κάνουν ακόμα και αγώνες μεταξύ τους! 

Η αγορά των pre-owned, είναι πλέον αρκετά καλή, και μπορεί κανείς να βρει ένα τέτοιο σκάφος σε καλές τιμές. Χώρες που οι ιδιοκτήτες έχουν καταλάβει τη χρήση των σκαφών αυτών, τα απογεύματα η θάλασσα είναι γεμάτη πανιά. Αντίθετα σε χώρες που ακόμα δεν έχει εκτιμηθεί η νέα αυτή τάση, παραμένουν τα απογεύματα γεμάτες οι μαρίνες …

Ονειρεύσου υπεύθυνα:

https://www.sailmagazine.com/boats/the-six-categories-of-daysailers-and-why-we-love-them

https://www.nauticexpo.com/boat-manufacturer/day-sailer-36097.html

Απάντηση