Yacht Office

Η απομακρυσμένη εργασία έγινε βίαια μια «κανονικότητα». Βόλεψε αρκετούς, δυσκόλεψε άλλους τόσους, όμως ήρθε για να μείνει. Αν έχεις σκάφος, ίσως πρέπει να σκεφτείς κάποια προφανή οφέλη για να το κάνεις….γραφείο!

Η λίστα του «why do it?» είναι πρωτίστως προσωπική και σε αυτή μπορεί κανείς να βρει λόγους όπως το «για να αλλάξω παραστάσεις», «να βγω λίγο έξω», κλπ. Αναμφισβήτητα όμως, το σκάφος είναι ένας χώρος που έχεις ησυχία, μπορείς να συγκεντρωθείς να βγάλεις δουλειά, ενώ στο διάλειμμά σου μπορείς να δεις θάλασσα και πραγματικά να ανοίξει το μάτι και το μυαλό σου. Παράλληλα αποσβένεις την επένδυσή σου στο σκάφος με την μεγαλύτερη χρησιμοποίησή του, το χαίρεσαι και το ζεις συχνότερα. 

Κάποια tips τώρα:

Ρεύμα: αν έχεις shore power, είσαι οκ. Έχεις να σκεφτείς μόνο για κάποιο backup αν πέσει κάποια ασφάλεια. Αν δεν έχεις, και χρησιμοποιείς inverter στο σκάφος, να θυμάσαι να βάζεις τη μηχανή να φορτίζεις γιατί ένα laptop, ειδικά όταν κάνεις τηλεδιάσκεψη, καίει. Σκέψου επίσης -αν γίνεται- να τοποθετήσεις φωτοβολταικά που μπορεί να σου καλύπτουν μέρος της επαναφόρτισης. Αν τώρα το ότι περνάς ώρα στο σκάφος σημαίνει ότι έχεις αναμμένο και το ψυγείο, τα φώτα και οτιδήποτε άλλο, αυτό πρέπει να το λάβεις υπόψη σου. Επίσης, αν χρησιμοποιείς το κινητό σου για κλήσεις, αλλά και δεδομένα για τον υπολογιστή σου, θα χρειαστεί και αυτό φόρτιση μέσα στην ημέρα. Οπότε ή έχεις υπολογίσει να έχεις μαζί σου κάποιο powerbank, ή απλά το φορτίζεις. Και αυτό. 

Θέρμανση/Κλιματισμός: Το καλοκαίρι αν ανοίξεις τα hatch, θα κάνει αρκετό ρεύμα ακόμα και τις ζεστές μέρες και θα είναι υποφερτά. Τις πολύ ζεστές ημέρες χωρίς αέρα…υπομονή. Εκτός αν έχεις κλιματιστική μονάδα και ρεύμα από τον μόλο. Το χειμώνα, με κλειστά όλα τις περισσότερες ημέρες θα είναι καλά. Τις κρύες ημέρες, αν έχεις ρεύμα από έξω μπορείς να έχεις κάποιο θερμαντικό σώμα. Αν έχεις θέρμανση στο σκάφος, αποσβένεις και αυτή την επένδυση! Μεγάλο μυστικό να έχεις αφυγραντήρα. Βελτιώνει το κλίμα και μειώνει την ανάγκη για οτιδήποτε στο ελάχιστο.

Δεδομένα: Τεράστια η ανάγκη για δεδομένα όσο δουλεύεις απομακρυσμένα. Ευτυχώς πλέον το κόστος έχει πέσει δραστικά οπότε όλοι έχουν πρόσβαση σε τεράστιους όγκους δεδομένων. Από την άλλη, όσο το σκάφος βρίσκεται στη μαρίνα, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρχει πρόσβαση σε κάποιο WiFi. Τα κακά νέα είναι ότι εκτός αν η μαρίνα σερβίρει κάτι αξιοπρεπές, η πρόσβαση από κάποιο άλλο δημόσιο WiFi όπως π.χ. της καφετέριας απέναντι από το σκάφος, μπορεί να έχει…προκλήσεις. Εκεί φυσικά έχεις backup το κινητό σου. Εναλλακτικά μπορείς να πάρεις και μια data σύνδεση με ένα mobilerouter. Τα αλουμινένια άλμπουρα μέσα στη μαρίνα δημιουργούν θέματα τόσο στο WiFi, όσο και στην κάλυψη από κινητή. Συνεπώς, μπορεί να χρειαστείς κάποιο extender ή κάποιον ενισχυτή σήματος. Κάτι ακόμα που πρέπει να σκεφτείς είναι η ασφάλεια. Αν η εταιρία σου δεν έχει προνοήσει, ίσως είναι καλή πρακτική να έχεις κάποιο VPN service που θα σου παρέχει αρκετή ασφάλεια αν συνδέεσαι από δημόσιο δίκτυο.

Ασφάλεια: Υπάρχουν πράγματα που αφορούν τη προστασία του εξοπλισμού σου που στην καθημερινότητά σου στο γραφείο δεν σκέφτεσαι. Σε συχνή έκθεση όμως σε ένα περιβάλλον όπως αυτό μιας μαρίνας και του σκάφους σου, χρειάζεσαι κάποια προστασία. Περπατάς σε προβλήτες, μπαίνεις και βγαίνεις από το σκάφος, βρίσκεσαι πολύ πιο εκτεθειμένος στα στοιχεία του καιρού. Μια καλή πρακτική είναι η αδιάβροχη θήκη για το κινητό σου και ένα drybag για το laptop και το τροφοδοτικό. Καλό επίσης είναι το drybag να επιπλέει. 

Αν η φύση της δουλειάς σου σου επιτρέπει να είσαι πραγματικός digital nomad και να έχεις την πολυτέλεια να ταξιδεύεις με το σκάφος και να δουλεύεις από όπου και να βρίσκεσαι, είναι προφανές ότι χρειάζεσαι κάποια άλλη οργάνωση. Στη μαρίνα έχεις άμεση πρόσβαση σε καφέ/φαγητό. Στο ταξίδι έχεις έναν προγραμματισμό να κάνεις. Τον ίδιο προγραμματισμό χρειάζεσαι ώστε όταν έχεις κάποιο call ή χρειάζεσαι δεδομένα, να έχεις φροντίσει να βρίσκεσαι σε σημείο που με τον οποιοδήποτε τρόπο έχεις data. Να είσαι δεμένος και ασφαλής κάπου που δε θα χρειάζεται να διακόπτεις συνέχεια τη δουλειά σου για να ελέγχεις τι γίνεται. Θέλει μια άλλη οργάνωση και πριν από αυτό, έναν άλλο ξεχωριστό τρόπο ζωής! 

Αν καταφέρεις πάντως ,έστω και για λίγες μέρες, να δώσεις στο chart table σου έναν νέο ρόλο, αυτόν του γραφείου, είναι βέβαιο ότι θα πηγαίνεις στη δουλειά σου χαμογελώντας ξανά!

Απάντηση