Match Race πρακτικές για Fleet Racing!

To συναίσθημα να περνάμε ένα ολόκληρο group σκαφών μέσα στο στίβο έχοντας πάρει μια καλή απόφαση είναι μοναδικό! Παρόλα αυτά, συνήθως χρειάζεται να περνάμε τους αντιπάλους έναν έναν. Οι περιπτώσεις είναι πολλές. Μπορεί να μιλάμε για μια μάχη για καλύτερη θέση στην εκκίνηση ή όταν πλησιάζουμε ένα σημείο στροφής. Πιθανότατα απλά να θέλουμε να καταφέρουμε να κάνει ένα σκάφος μια άσχημη κούρσα προς το τέλος μιας σειράς αγώνων. Όπως και να έχει, το πλήρωμα με τη μεγαλύτερη εμπειρία στο match racing, έχει περισσότερες πιθανότητες να καταφέρει κάτι καλύτερο. Ας δούμε όμως κάποιες πιο συγκεκριμένες περιπτώσεις:

Χρησιμοποίησε το δεξίνεμο έξυπνα

Έχεις επιλέξει με ποιόν θες να μπλέξεις. Ποιόν θέλεις να φυλάξεις. Ξέρεις καλά ότι το δεξίνεμο σκάφος έχει μεγάλη «δύναμη» σε σχέση με το αριστερίνεμο. Έτσι λοιπόν σαν ένα γενικότερο κανόνα, πρέπει να κρατηθείς στα δεξιά του αντιπάλου σου στα όρτσα και στα αριστερά του αντιπάλου σου πηγαίνοντας πρίμα. Αν είσαι αριστερίνεμος και πλησιάζεις έναν δεξίνεμο αντίπαλο, είναι καλή επιλογή να περάσεις πίσω του και μετά να κάνεις τάκ στα δεξιά του (αν πάτε όρτσα) ή να κάνεις πότζα στα αριστερά του (αν πάτε πρίμα). Πολλές φορές λέμε ότι ένα αριστερίνεμο σκάφος που οριακά περνάει πίσω από δεξίνεμο, τελικά είναι μπροστά του στην κούρσα αυτή. Αυτό ισχύει και στα όρτσα και στα πρίμα. Αν από την άλλη είσαι εσύ ο δεξίνεμος, μην αφήσεις το πλεονέκτημα που έχεις χωρίς μάχη! Αν αφήσεις τον αριστερίνεμο να περάσει πίσω σου, το πιο πιθανό είναι ότι στην επόμενη διασταύρωση θα έχεις πρόβλημα… Στα όρτσα, αν θες να μείνεις δεξιά στο στίβο, και δεν μπορείς να αναγκάσεις τον αντίπαλο να κάνει τακ και να πάει αριστερά, κάνε εσύ τακ κοντά και σταβέντο μπροστά του (leebow). Αυτό θέλει λίγο περισσότερη προσοχή όταν είσαι δεξίνεμος γιατί ο αριστερίνεμος μπορεί ήδη να έχει ξεκινήσει το πόδισμα για να περάσει πίσω σου. Έτσι αν είσαι δεξίνεμος πρέπει να ξεκινάς τη διαδικασία λίγο πιο νωρίς. Στα πρίμα, αν δεν μπορείς να αναγκάσεις τον αντίπαλο να κάνει πότζα, κάνε εσύ πρώτος πριν έρθει κοντά σου και γίνε αριστερίνεμος μαζί του. Έτσι, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το «δεξίνεμο» πιο μετά.

Έλεγξε τον αντίπαλο πριν την εκκίνηση

Στο διάστημα από το προειδοποιητικό σήμα μέχρι το σήμα της εκκίνησης ένας δεξίνεμος μπορεί να αλλάζει ελεύθερα την πορεία του κοντά σε έναν αριστερίνεμο, αφήνοντας φυσικά τον χώρο και τον χρόνο στον αριστερίνεμο να ανταποκριθεί με ναυτικό τρόπο. Αυτό λέει ο 16.1. Αν λοιπόν βρίσκεσαι από τα δεξιά του αντιπάλου σου (κοιτώντας τον στίβο), έχεις τον έλεγχο της κατάστασης. Μπορείς να πιέσεις τον αντίπαλο να απομακρυνθεί από τη γραμμή αλλά και συνεχόμενα να τον εμποδίζεις να κάνει τακ ή πότζα μπλοκάροντας την όποια έξοδο διαφυγής μπορεί να δοκιμάσει. Αν πάλι είσαι στην δυσάρεστη θέση του σκάφους που κάποιος σε μπλοκάρει συνέχεια από το να ακολουθήσεις την στρατηγική που θέλεις, το πιο ασφαλές είναι να ορτσάρεις απότομα και να σταματήσεις αντινεμόνωντας και την μαΐστρα σου. Αν μπορείς αυτό να το καταφέρεις και 2-3 σκαφιές από τα δεξιά της επιτροπής, ξεκινάς να έχεις μια ασφαλή θέση.

Προσποίηση

Είσαι αριστερήνεμος, και πρέπει να πας για κάποιον λόγο δεξιά. Ο δεξίνεμος που έρχεται να σε κόψει το έχει πάρει και αυτός χαμπάρι και αφού σε αναγκάσει να γυρίσεις, θα κάνει και αυτός τακ και θα πάει δεξιά. Το ξέρεις γιατί το έχεις δει το έργο… Τι κάνεις; Ξεκινάς το τακ σου με πιο αργό ρυθμό και παρακολουθείς τον δεξίνεμο. Μόλις ξεκινήσει να κάνει το τακ του, αντιστρέφεις την τιμονιά και συνεχίζεις να ταξιδεύεις το αριστερήνεμό σου, οριακά πιο σοφράνο του αντιπάλου σου με καθαρό αέρα. Ο αντίπαλος πλέον δεν έχει χώρο να ξανακάνει τακ και έχεις την ευκαιρία σου να πας επιτέλους δεξιά! Θα πρέπει να το έχεις συνεννοηθεί καλά με το πλήρωμά σου αυτό πριν το κάνεις για να πετύχει. Αν φυσάει αρκετά και με flat θάλασσα, έχεις περισσότερες πιθανότητες να το πετύχεις. Αν σε μια τέτοια φάση είσαι ο δεξίνεμος, η καλύτερη άμυνα είναι να μην βιαστείς να κάνεις το τακ σου. Περίμενε να ολοκληρώσει ο άλλος το τακ του ώστε να μην μπορεί να αντιστρέψει την τιμονιά του. Αν ο αριστερήνεμος καταφέρει την προσποίηση, οληκλήρωσε το τακ σου και ταξίδεψε γρήγορα. Ο αντίπαλος θα είναι αρκετά αργός μετά την προσποίηση. Εκμεταλλεύσου το αυτό να δημιουργήσεις απόσταση και να έχεις χώρο να ξανακάνεις τακ δεξίνεμος και να τον διώξεις αριστερά.

Κάλυψέ τον στα πρίμα

Είναι γνωστό ότι ο από πίσω στα πρίμα έχει κάποιο πλεονέκτημα. Αν βρεθείς στα δυο μήκη πίσω του, πρακτικά έχεις ξεκινήσει να τον ενοχλείς και είσαι σε καλό δρόμο να τον περάσεις. Βασικό στοιχείο εδώ είναι ακριβώς αυτό: Να τον ενοχλείς! Για να δεις πότε τον ενοχλείς, δες το windex του που δείχνει. Αν ο άνεμος του αντιπάλου είναι πάνω από μια σκαφιά μπροστά δεν έχει και τόσο νόημα να συνεχίσεις να το κυνηγάς. (Εκτός αν είσαι πια τόσο γρήγορος σε σχέση με τον άλλο!) Περισσότερο νόημα έχει να στηθείς μισή με μία σκαφιά από την σταβέντο του αντιπάλου και να περιμένεις την πότζα. Μετά από αυτή, θα τον ενοχλείς σίγουρα!

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα πράγματα  θα είχε ένας match racer στο μυαλό του αν τρέξει σε στόλο. Είναι αρκετά για να ξεκινήσουν να τον κάνουν επικίνδυνο! Αν προσθέσεις και το γεγονός ότι έχει μάθει να σκέφτεται καθαρά κάτω από πίεση, είναι σίγουρα κάποιος που θα πρέπει να τον έχεις υπόψη σου στη κούρσα!

12417846_576555085833201_5111619310621003788_n

Απάντηση